Ministrul Cristian Adomnitei a fost prezent ieri la Cluj-Napoca, unde a participat la sedinta Colegiului Prefectural.

In cadrul intilnirii, Adomnitei le-a atras atentia reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) asupra faptului ca, alaturi de judetele Giurgiu si Calarasi, Clujul se situeaza la coada clasamentului cheltuirii fondurilor alocate de Guvern pentru investitii in unitatile scolare.

Ministrul s-a declarat ingrijorat de faptul ca la Cluj, din martie si pina in prezent, au fost folosite doar 12 procente din totalul sumei acordate primariilor pentru reabilitarea unitatilor de invatamint.

Ministrul Educatiei a dat de inteles ca ISJ, Consiliul Judetean si Prefectura trebuie sa organizeze intilniri cu primarii localitatilor din Cluj pentru a le explica acestora cum sa se angajeze in lucrari si sa organizeze licitatii pentru proiectare si executie in asa fel incit gradul de cheltuire a sumelor alocate autoritatilor locale pentru reabilitarea scolilor sa creasca.

In cadrul sedintei Colegiului Prefectural s-a discutat despre stadiul verificarii conditiilor igienico-sanitare a scolilor din judet. Conform rapoartelor prezentate de Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Cluj, marea majoritate a problemelor cu care se confrunta scolile sint degradarea imobilelor respective, a mobilierului, in vreme ce la sate sint cazuri in care apa curenta lipseste.

In acest sens, in urma discutiilor de ieri, prefectura a dispus verificarea lucrarilor de reparatii la gradinite si scoli pentru asigurarea unor conditii sanitare si de igiena minime, cum ar fi asigurarea unor bazine si a unor dozatoare cu apa potabila in unitatile ce nu pot fi racordate la reteaua de apa.

Emil Boc „Am facut tot ceea ce trebuia, potrivit legii. Ii recomand domnului Adomnitei sa faca mai mult si sa vorbeasca mai putin."

Probleme la tara

ASP a verificat 332 de unitati scolare din judet, respectiv 222 de scoli si 110 gradinite. Dintre acestea, doar 196 de unitati de invatamint, respectiv 58,7%, au autorizatii sanitare de functionare in prezent. Mai mult, conform datelor ISJ, din toate cele 528 de unitati, la orase sint autorizate sanitar 208, in vreme ce in mediul rural doar 179.

In mediul urban sint 4 scoli si gradinite fara autorizatie sanitara, iar in cel rural 127