Profitind de prietenia austriecilor, membrii organizatiei Search and Rescue Team din Alba Iulia au reusit sa organizeze un stagiu national de pregatire la Zlatna. Voluntarii Brigazii de Salvare Austriece participa in calitate de profesori, realizind un adevarat schimb de experienta. “Avem citeva zile de antrenament extraordinare pentru ca ne permite cadrul.

Este un cadru pe care ei si-l doresc foarte tare. Nu stiu cit o sa mai fie aceste imagini in acest peisaj dar este extraordinar de potrivit pentru a simula situatii reale, situatii in care ciinii pot sa mearga intr-adevar sa caute victime in caz de cutremur, in caz de calamitati, in caz de explozii”, a declarat George Popa, vicepresedintele asociatiei Search and Rescue Team Alba Iulia.

“Am venit in Romania pentru ca aveam nevoie de astfel de terenuri pentru a ne antrena ciinii dar am venit si pentru a aduce din experienta noastra. Asta pentru ca unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, George, este de asemenea intr-o echipa de salvare si mi-a spus ca aici sint zone foarte bune pentru antrenament.

Organizatia noastra are 41 de ani de cind a fost infiintata, se numeste Brigada de Salvare Austriaca si acum sintem aici si este foarte bine”, a completat Martina Scheicher - Leier membra a Brigazii de Salvare Austriece.

Mai greu, in realitate

Desi dau dovada de simturi extraordinar de dezvoltate, fapt pentru care stapinii lor se declara mindri, ciinii ar avea mult mai mult de munca in cazuri reale. “In cazul in care este o situatie reala trebuie sa te misti mult mai repede, nu ai voie sa gresesti nimic, fiecare trebuie sa isi faca foarte bine treaba.

Este o alta situatie total diferita de antrenamente, pentru ca nu stii nimic, se pot intimpla atit de multe si, de asta, trebuie sa gindesti tot timpul”, a precizat Martina Scheicher - Leier. Tocmai in incercarea de a avea un antrenament cit mai reusit, proprietarii au ales locatia de la Zlatna. “Modalitatea de cautare este una foarte complexa.

Nu se ascund papusi ci efectiv victimele sint fiinte umane. Se lucreaza cu sase sau sapte victime de o data cu un singur ciine. Viteza de reactie trebuie sa fie foarte rapida. In citeva minute, maxim 5-6 minute trebuie sa gaseasca prima victima”, a mai adaugat George Popa, vicepresedintele Search and Rescue Team Alba Iulia.

5 zile si 5 nopti

La stagiul de pregatire de la Zlatna participa citeva zeci de exemplare apartinind mai multor rase. Unii dintre ciini au deja o experienta consistenta in vreme ce altii se afla la primele astfel de exercitii.

“Avem in grup multi ciini. Sint animale experimentate dar si ciini fara experienta. Sint mai multe rase si sint chiar si ciini tineri care inca nu fac antrenamente. Dar avem si animale cu gradul B adica au experienta in cautari in zone de dezastre. Este o zona extraordinara.

Avem astfel de locuri si in Austria dar acolo nu avem posibilitatea de a intra sa ne antrenam”, a declarat Martina Scheicher - Leier. “Stam cinci zile si ne antrenam atit ziua cit si noaptea. Mergem in padure si in zonele potrivite pentru antrenament si facem asta de mult timp”, a adaugat Werner Kladler, un alt reprezentant al Brigazii de Salvare Austriece.

La stagiul de pregatire mai participa si doua echipe din judetul Cluj. Antrenamentele se vor incheia in cursul zilei de astazi, dar organizatorii promit ca vor relua astfel de actiuni pentru a pregati cit mai bine patrupedele pentru situatii reale.