Esential

Valcea / Unul din ranitii in explozia de la Oltchim Ramnicu Valcea, Elena Creanga (34 ani), a decedat in noaptea de duminica spre luni, in Spitalul de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri Bucuresti. Ea fusese internata cu arsuri pe 95 la suta din suprafata corpului.

Marian Banescu, un alt lucrator din cadrul Sectiei Propenoxid a Combinatului Chimic Oltchim, se lupta pentru viata sa, insa fara prea mare succes. Totusi, ultimele estimari ale medicilor ii dau sanse de supravietuire barbatului ranit, insa numai in cazul in care pentru acesta se va face un transplant de piele.

Sambata dimineata, lui Marian Banescu i-a fost implantat un plaman artificial. In plus, pentru cei doi raniti a fost adusa piele sintetica de la o banca de piele din Olanda.

Directorul spitalului, medicul Sorin Stegarescu, a precizat ca operatia urmeaza sa fie facuta in momentul in care starea pacientului Banescu va evolua pozitiv. (A doua victima a exploziei de la Oltchim a decedat, Editie Speciala)

Bihor / Salvamontistii de la suncuius acuza autoritatile locale ca ar vrea sa concesioneze fratilor Micula o pestera importanta din judet.

Primarul din Suncuius neaga ca ar exista vreo intelegere cu fratii si sustine ca inchiderea temporara a pesterii este provocata de reorganizarea programului de vizite (Fratii Micula au pus ochii pe pestera Unguru Mare, Romania libera editia de Transilvania Banat)

Iasi / Parintii care nu au gasit un loc pentru copii la gradinitele de stat din Iasi pot apela la varianta privata de educatie, in oras existand peste 20 de institutii pentru prescolari acreditate de Ministerul Educatiei.

Si aici insa mai sunt locuri putine. „Mai avem locuri doar pentru grupele la program normal, adica de la 8.00 la 14.00. In rest sunt deja ocupate“, ne-a spus Camelia Agape, reprezentantul gradinitei „EuroEd“. (Gradinitele private, pentru parintii cu bani, Evz Moldova)

Vrancea / Furnizorul de combustibil Distrigaz Sud Bucuresti a redus livrarea de gaze naturale cu 50% catre ENET SA Focsani din cauza datoriilor de 11 milioane de lei u "

Ne sperie situatia", declara directorul Valter Popescu u sefii societatii de termoficare spun ca pot functiona o vreme cu presiune redusa, dar fac apel la populatie sa-si achite restantele la intretinere

pe perioada de inchidere a robinetului la gaze coincide cu cea de revizie anuala la apa calda. (Rau-platnicii au lasat Focsaniul fara apa calda, Ziarul de Vrancea)

Iasi / La sfarsitul lunii septembrie, la Iasi, va fi infiintat un consulat al Pakistanului, iar pentru functia de Consul Onorific al Pakistanului a fost propus omul de afaceri Maricel Popa.

Anuntul a fost facut de Excelenta Sa dl. Sanaullah, ambasadorul Republicii Pakistan la Bucuresti care a vizitat luni Iasul. (Maricel Popa va fi consulul Pakistanului la Iasi, NewsIasi.ro)

Arges / Judetul Arges este unul dintre judetele tarii bogate in resurse. Faptul ca in acest judet sunt aproape toate formele de relief posibile a facut ca si bogatiile subsolului sa fie destule.

Avem ceva rezerve de carbuni, exista urme ale unor rezerve de uraniu, se gasesc zacaminte de zirconiu, avem insa de-a face si cu rezerve de aur si argint!

Putini stiu ca in Arges au existat exploatari aurifere si argintifere, dar in anul 1985 acestea au fost inchise. (Unii tarani locuiesc deasupra unor comori Exista filoane de aur si argint in Arges, Top)

Eveniment

Bistrita-Nasaud / Primarii de pe Valea Bargaului din judetul Bistrita-Nasaud sunt nemultumiti de modul in care au fost efectuate lucrarile de modernizare a Drumului National 17, pe tronsonul Bistrita-Tureac.

Edilii, impreuna cu prefectul judetului, Ioan Szilagyi, au avut o intalnire cu reprezentantii firmei 'Geiger', care lucreaza pe acest tronson, dupa ce, in doi ani de la inceperea lucrarilor, s-au adunat circa 600 de reclamatii din partea oamenilor.

Localnicii s-au plans ca santurile construite sunt mai sus decat nivelul locuintelor lor, motiv pentru care apa le inunda curtile si le macina fundatiile.

Directorul de proiect al firmei germane 'Geiger', afirma ca vina nu apartine executantului, fiindca acesta este obligat sa respecte proiectul realizat de firma spaniola 'Inoxa', care este, in acelasi timp, si consultantul acestui proiect . (Protestul primarilor de pe valea Bargaului, Radio Cluj)

Brasov / Actionarii societatilor de pe platforma Nitramonia au decis lichidarea voluntara a companiilor si restructurarea totala a acestora. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a comunicat ca programele de restructurare a celor cinci companii prevad disponibilizarea, cu acordarea de plati compensatorii, a salariatilor.

Astfel, vor intra in acest program 161 de angajati de la compania Nitrofertilizer SA, 168 de salariati de la Nitroexplosives SA, 67 de la Nitrocontrol SA, 43 de la Nitrotrans SA si 130 de la Nitroservice SA.

Disponibilizarea personalului se realizeaza cu acordarea de masuri de protectie sociala, precum si cu respectarea prevederilor Contractului Colectiv de Munca la nivelul societatilor comerciale. (569 de disponibilizati la Nitramonia, Buna Ziua Brasov)

Hunedoara / Primaria Hunedoarei va avea bani pentru ecologizarea vechii platforme siderurgice cel mai devreme peste un an.

Asta pentru ca vechiul proiect a cazut „cu brio” la ultimele selectii organizate pentru finantari PHARE, anul trecut, si s-a ales cu promisiuni de mai bine pentru fondurile structurale. (Ruinele industriale ale vechiului combinat mai stau un an pe tusa, Evz Transilvania)

Galati / Peste 70 de tone de fier au fost sustrase din Mittal Steel in doar cateva zile. In curand jandarmii vor fi cei care vor instrumenta dosarele penale ale faptelor pe care le-au constatat.

Aproape 25 de tone de fier, mai exact lentile din fier, au fost furate ieri din Halda de Zgura a Mittal Steel de catre doi indivizi care doreau sa ajunga la un centru de colectare a fierului vechi pentru a le vinde.

(Furturile din Combinat vor avea un alt traseu!, Monitorul de Galati)

Imobiliare

Cluj / Investitorii care s-au asociat cu municipalitatea se pregatesc sa inceapa executia lucrarilor la cele mai noi cartiere ale Clujului.

Doua mari proiecte imobiliare, initiate de Primaria Cluj-Napoca in parteneriat cu diversi investitori, vor trece in aceasta toamna la stadiul de executie. Este vorba de Cartierul Borhanci si Tineretului. Cartierul Lombului, realizat tot de municipalitate, in parteneriat cu societatea Impact,

este in faza de proiectare si asteapta avizele administratiei locale pentru a incepe lucrarile. (Cartierele noi ale Clujului asteapta startul, Ziua de Cluj)

Sibiu / Compania Tiriac Imobiliare va construi la Sibiu, in parteneriat cu firma germana LBBW Immobilien, un ansamblu rezidential format din 150 de apartamente, in urma unei investitii de 15 milioane de euro.

Ansamblul rezidential va fi construit pe un teren de 16.000 de metri patrati, la iesirea din Sibiu si va include noua cladiri cu patru si cinci etaje, conform informatiilor dezvaluite pana acum de reprezentantii Tiriac Imobiliare.

Lucrarile de constructie vor incepe in primul trimestru al anului viitor si vor dura 14 luni. (Tiriac construieste apartamente la Sibiu, Ziarul de Sibiu)

Timis / Orasul are in jur de 600 de cladiri care trebuie sa fie marcate cu bulina rosie, pentru ca sunt vechi si pot cadea la primul cutremur.

Potrivit Prefecturii Timis, numarul cladirilor cu pericol seismic, in orasul de pe Bega, este de 588. (Casele nesigure ale Timisoarei, Evz Vest)

Banci/Finante

Hunedoara / Mai multe persoane au primit, ieri, aparent din partea BRD-Groupe Societe Generale, mesaje e-mail prin care sunt invitate sa participe la un sondaj de opinie, in care sunt cerute si date confidentiale despre cont, pe motivul transmiterii unei sume cadou.

Pe pagina respectiva sunt cerute o serie de date, precum codul de securitate al cardului, data expirarii, numele si prenumele posesorului, precum si numarul cardului. Actiunea este o tentativa de frauda. (Tentativa de fraudare a clientilor BRD, Servus Hunedoara)

Companii

Maramures / Aeroportul international Baia Mare are nevoie de 12 milioane de euro. Potrivit directorului de operatiuni a aeroportului, Traian Brad, doar achizitionarea unui nou balizaj, conform normelor internationale, costa cel putin 5 milioane de euro.

De asemenea, pista de decolare va fi prelungita cu cel putin 1.000 de metri si se va turna un strat de beton peste actuala pista, pentru a putea permite aterizarea si decolarea avioanelor mediu curier.

Actuala pista permite rularea aeronavelor a caror greutate nu depaseste 25 de tone, Guvernul a alocat recent aeroportului din Baia Mare 6 milioane de euro pentru executarea unor lucrari de modernizare. (Aeroportul Baia Mare cere fonduri, Radio Cluj)

Cluj / Concernul din Detroit vrea sa ridice la Jucu o fabrica deautoturisme Opel, printr-o investitie de 500 de milioane de euro.

Numarul unu mondial in productia de autoturisme, grupul american General Motors (GM) negociaza cu autoritatile din Cluj un teren de 100 ha pentru construirea in Parcul Industrial Tetarom 3 din comuna Jucu a unei unitati de asamblare finala a autoturismelor Opel, o investitie de o jumatate de miliard de euro.

Fabrica ar urma sa aiba 4.000 de angajati. (General Motors vrea langa Nokia, Ziua de Cluj)

Mures / Compania aeriana low-cost Wizz Air va lansa doua curse cu plecare de pe Aeroportul Transilvania din Targu-Mures, spre Londra, in luna octombrie, si Dortmund, la sfarsitul lunii februarie 2008.

Pe cele doua rute, compania va utiliza avioane Boeing 737, cursele urmand sa aiba o frecventa de trei zbouri pe saptamana. Biletele pot fi deja rezervate, la pretul de minim 89 de lei (28 de euro), cu toate taxele incluse, informeaza operatorul. Wizz Air zboara din Targu-Mures spre Budapesta, Roma si Barcelona.

Tot in februarie 2008, compania va lansa doua curse cu plecare din Bucuresti spre Parma si Venetia (Treviso) si va creste numarul zborurilor pe alte sase rute operate din Romania, ajungand la un total de 38 de curse saptamanale.

(Wizz Air adauga doua noi destinatii pe lista zborurilor din Targu-Mures, ZF Transilvania)

Cluj / Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Cluj a amendat trei operatori de transport aerian care nu respectau drepturile consumatorilor.

TAROM, Carpatair si compania de checking Transilvania Handling Service au fost amendate, in total, cu 8.000 de lei.

Inspectorii OJPC Cluj au descoperit ca nici unul dintre cei trei operatori care isi desfasoara activitatea pe Aeroportul International Cluj-Napoca nu oferea informatii complete

cu privire la drepturile clientilor de a primi compensatii si asistenta in cazul anularii sau intarzierii zborurilor. (Amenzi pentru TAROM, Carpatair si Transilvania Handling, Ziua de Cluj)

Cluj / Vanzarile principalelor companii de retail de bunuri de larg consum din Romania au insumat in 2006 4,28 miliarde de euro, fiind mai mari cu 38% fata de 2005.

Metro a avut afaceri de 1,53 miliarde de euro, Selgros - 612 milioane, Carrefour - 561 milioane, Billa - 301 milioane, Cora - 300 de milioane. Plus, Kaufland si Auchan au iesit in pierdere. (Metro a iesit pe primul loc, Ziua de Cluj)

AutoRoom

Cluj / Merch Auto din Cluj, dealer Honda si importator al autocarelor Yutong, estimeaza in acest an o cifra de afaceri de 6 mil. euro, de aproape trei ori mai mare fata de 2006. In primul semestru din acest an cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la aproximativ 3,5 mil. euro, de peste sase ori mai mult fata de perioada similara din 2006.

Compania clujeana intentioneaza sa investeasca anul viitor peste 3,5 mil. euro in construirea unui parc auto in Cluj-Napoca cu o suprafata de peste 12.000 mp, termenul de finalizare al proiectului fiind prevazut pentru sfarsitul lui 2008.

Incepand din luna ianuarie 2007, Merch Auto a livrat 70 de autoturisme Honda, fata de 4 unitati livrate in perioada similara a anului trecut. Dealerul clujean al marcii Honda estimeaza afaceri de 6 mil. euro, ZF Transilvania)

Sibiu / Cu 20 de euro pe zi, nu poti inchiria in Sibiu decat o Dacie care scartaie din toate incheieturile. Si asta daca aveti rabdare sa o asteptati o zi, doua.

Iar daca priviti mai atent, sub praful de pe capota descoperiti urmele sfioase ale vremurilor cand masina era deghizata in taxi. (Nu mai sunt masini de inchiriat, Ziarul de Sibiu)

Maramures / Un incintant show auto se desfasoara la sfarsitul saptamanii pe Aeroportul Baia Mare. Pro Street Tuning Event are loc duminica, 26 august, intre orele 09.00-20.00,

iar in cadrul actiunii este inclusa o expozitie de masini modificate, un concurs de accelerari pe 400 de metri, precum si o proba de indemanare. (Pro Street Tunning Event, duminica in Baia Mare, eMaramures)

Showbiz&Fun

Maramures / RADACINI FEST SAPINTA 2007 a prins contur pornind de la o idee si un proiect mai amplu pe care dna Carmen Dumitriu din Bucuresti l-a propus in aceasta primavara comunitatilor locale din Sighetu Marmatiei si Sapinta, localitati de care domnia ei s-a indragostit de acum... un sfert de veac.

Prezentatoarea i-a certat pe spectatori din diverse motive, chiar daca printre ei s-au aflat marcante personalitati ale tarii. (Dupa ce i-a sfadit pe popa si primar, prezentatoarea festivalului de la Sapinta i-a alungat si pe primii spectatori, chit ca erau membri ai Parlamentului roman!, Graiul Maramuresului )

Opinii

Cornel Nistorescu / Revenire obligatorie

Jucatorul roman mai are si caracter. Sau, mai corect spus, lipsa acuta de acesta. Explicatia e simpla. E si el roman.

Si atunci trebuie sa se inece ca tiganul la mal, trebuie sa se creada buricul pamantului dupa ce a sarit primul parleaz, trebuie sa isi arate muschii dupa ce a speriat primul catel. Romanul poate fi orice, chiar si geniu. Dar in niciun caz constant si metodic.

Asta il omoara de moarte, il plictiseste si il scoate din minti. Asa si cu jucatorii Craiovei. Cu un 4 - 0 s-au si socotit jucatori de valoare europeana. Ei sunt cheia si ciocanul, lingurica si barosul, pe la ei trece viitorul fotbalului modern.

Pierduti usor pe langa studentie, fotbalistii de acum nu depasesc nivelul cantaretului de manele si inchipuirea fufei care a scos si ea un CD pe chilotii amantului. (Integral in Editie Speciala)