Romanii, cautati pentru job-uri in tara

Tot mai multe companii multinationale care se pregatesc sa intre pe piata romaneasca ajung in situatia efectiva de a vina tineri manageri romani pentru a acoperi posturile de top management pe care le au vacante. Motivele pentru care cauta romani si nu delega oameni din companie din alte tari decit Romania ar fi simple.

In primul rind, un roman vorbeste perfect limba, cunoaste mentalitatile si stie cum sa se raporteze la oamenii din subordine. Mai mult, cunoaste si piata. In alta ordine de idei, un astfel de manager trebuie sa aiba experienta fara a depasi virsta de 30 de ani, sa aiba experienta de minim 5 ani intr-un post de top management in tara sau strainatate, iar acest job nu il vom gasi prin ziare.

„Aceste posturi se regasesc prin cunostinte, la recomandare sau cel mai adesea pentru ocuparea acestor posturi se fac luni de zile de «head hunting» (n.r., „vinatoare de capete", procedeu prin care managerii de succes ai unor companii concurente sint urmariti si ofertati de alte companii)", spune Ionela Butina, HR recruter.

Mai bine platiti ca „afara"

Potrivit unui studiu efectuat de firma de consultanta Hay Group, romanii care ajung in asemenea pozitii sint platiti mai bine decit colegii lor de pe acelasi palier din tari ca Anglia, Suedia sau chiar decit cei din Statele Unite. „Am emigrat cu parintii mei in Statele Unite cind aveam 9 ani.

Am terminat acolo, in California, facultatea de management si m-am intors in Cluj, de unde am plecat, tocmai pentru ca am auzit ca marile companii cauta tineri manageri pregatiti care vorbesc perfect limba romana, dar si alte limbi straine.

In ultimele luni, au intrat pe piata clujeana mai multe companii straine care tatoneaza terenul si incerc sa vad daca pot ocupa un post in una dintre ele", spune Corina Muresan, clujeanca proaspat reintoarsa in tara. Prietena ei, Ronella Ardelean, spune ca a practicat in Statele Unite un an „si sper sa pot lua macar un post de mid-management aici".

Rezerve si bani

„In mod normal, pentru asemenea angajamente e nevoie de o mult mai mare experienta sau de oameni care deja au reusit sa construiasca o afacere de succes si sa fi demonstrat ca stiu ce fac si cum fac. Insa cazurile acestea nu sint singulare in Cluj.

Se pare ca exista un anumit curent intre tinerii romani emigrati care au studiat in exterior si care acum spera ca pe o piata mai putin concurentiala vor razbate mult mai usor decit in America si poate chiar pe bani mai buni", spune Andrei F., recrutor.

Totusi, cei mai multi manageri „deja infipti in piata" si recrutori din diferite departamente de resurse umane spun ca si la noi piata este deja suficient de concurentiala pentru ca venirea acestor tineri sa incinga si mai mult concurenta.

Cu toate acestea, „pentru cei care vor avea curajul sa inceapa de la zero si vor vrea sa faca o cariera internationala plecind de la mult mai putin decit prezentele asteptari, pentru ei este loc pe piata", mai spune Ionela Butina.

Salarii si salarii

Abia pe locul 22 in clasamentul tarilor unde managerii cistiga mult, in Romania se pot cistiga pe un asemenea post peste 115.000 de dolari pe an, abia apoi vin in top tari ca Austria, SUA, Anglia sau chiar Suedia, unde un astfel de manager cistiga intre 75.000 de dolari si 112.000 de dolari pe an.

Doar in Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite sau in Hong Kong se poate cistiga mai mult, cu putin peste 229.000 de dolari pe an, cit ar fi cistigul maximal.