Primul „flash mob" din istoria Sibiului nu va avea loc pentru pura distractie, asa cum se intimpla in Occident, ci de nevoie. Astazi se implinesc 343 de zile de cind ar fi trebuit inaugurata centura municipiului. Infrastructura rutiera a orasului nu mai suporta traficul intens, dar autoritatile de la Bucuresti se arata impasibile.

„Cadoul" lor pentru Capitala Culturala Europeana inseamna praf, noxe si trepidatii. Intre timp, soseaua abandonata de Todini se degradeaza pe zi ce trece. Protestul de astazi nu este autorizat oficial. „Primaria Municipiului Sibiu nu a primit niciun fel de solicitare in acest sens", a precizat Daniela Costa, de la Biroul de Presa al Primariei.

„Nu avem vreo instiintare de la Primarie, dar si miine (astazi - n. red.) o putem primi", arata sbinsp. Ramona Vilcea, purtatoarea de cuvint a IJP Sibiu.

Protest tacut

Uitind pentru o zi de calmul ardelenesc, mai multi sibieni vor protesta astazi la intrarea in oras de pe DN1. Nu vor bloca drumul, pe care si asa se circula bara la bara. In schimb, si-au propus sa impinzeasca trotuarele. Sa ajunga la stirile nationale, ca sa nu-i mai poata ignora Capitala de pe Dimbovita. Pe internet, mesajele s-au raspind ieri cu repeziciune.

„FLASH-MOB la Sibiu in premiera! Vino miercuri de la ora 17 pentru 15 minute pe trotuarele din intersectia Milea-Semaforului-Rahovei pentru a protesta tacut pentru construirea rapida a centurii orasului Sibiu! Anunta toti prietenii!!!", suna unul dintre mesajele trimise in masa.

Iar pe forumul Monitorului de Sibiu, indemnul era „Sa stea toata lumea pe trotuar la colturile intersectiei timp de 15 minute! Asta e avertismentul. Nu blocam soseaua inca, doar avertizam citi sintem. Deci mai intii stam pe trotuar - cu cit mai multi cu atit mai bine! Sa se intrebe oamenii din masini ce se intimpla!".

Politica, din nou surprinzatoare

Singura forta politica din Sibiu care si-a exprimat oficial sustinerea pentru boicotul de astazi este filiala PNTCD.

„Stim ca s-au alocat fondurile necesare acestui obiectiv de importanta vitala pentru decongestionarea si regularizarea ciculatiei, care acum sufoca Sibiul si pe sibieni, doar ca institutia raspunzatoare - Directia Nationala de Drumuri si Autostrazi - a tratat problema cu inadmisibila superficialitate si dezinteres.

Alte centre de importanta similara beneficiaza demult de centuri ocolitoare, desi nu au probleme grave", motiveaza un comunicat al organizatiei. Senatorul PNL Ilie Stoica, parlamentarul care a promis sa faca lobby pentru centura Sibiului cind a trecut in rindurile partidului de guvernamint, nu avea cunostinta despre miting. „Nu comentez pentru ca nu stiu ce se va intimpla.

Vedem dupa aceea. Nu am avut de unde sa aflu", a afirmat, ieri, liberalul. Cit despre stadiul procedurilor pentru reluarea lucrarilor, senatorul sustine ca, deocamdata, nu poate face nimic si da vina pe democrati, care au ocupat anterior portofoliul Transporturilor.

Ilie Stoica l senator PNL

„Sint niste proceduri care trebuie respectate si au inceput, dar nimeni nu poate da derogari. In ultimele doua luni, centura a devenit prioritatea zero pentru judetul Sibiu. Nu contest asta. Dar PD-ul n-a stiut trei ani de zile ca n-avem centura?"