Joia trecuta, procurorii DNA au descins din nou in Baia Mare pentru a cerceta o posibila infractiune comisa in mandatul Consiliului Local din perioada 2000-2004. Este vorba de un schimb de terenuri intre administratia baimareana si firma Baca Romus, teren pe care s-a ridicat super-marketul Kaufland. Cel vizat de procurorii anti-coruptie este deputatul liberal Ioan Hoban. In perioada respectiva, Hoban a fost consilier local.

Fara tam-tam, intr-o discretie aproape totala, o echipa de procurori de la Bucuresti a ocupat cateva birouri la Parchetul Maramures. Din informatiile pe care le avem, au fost chemati si oameni din concediu pentru a ajuta la ancheta inceputa de DNA. A fost solicitata prezenta tuturor consilierilor locali din mandatul trecut. Cate doi-trei, ei au venit la Parchet la un interval de cel putin o ora.

In functie de cat au spus, sau cat au stiut, fostii consilieri (cei care nu au mai fost alesi si in mandatul actual) au dat declaratii pe pagini intregi. Procurori DNA au venit cu temele facute. Ei au avut toate actele referitoare la cazul Kaufland si schimbul de terenuri,vanzarea, facut intre Hoban si Baca Romus, reprezentantul SC Kaufland Romania, o filiala a unui puternic concern austriac.

Parcul care nu exista Pe terenul pe care se ridica in momentul de fata super-marketul, si nu numai, ar fi trebuit sa se ridice un Parc cu denumirea Parcul Tineretului. Din motive necunoscute, acest Parc nu a mai fost realizat; in schimb au aparut mai multe cladiri printre care si super-magazinul concernului austriac. La vremea respectiva, GAZETA a scris povestea terenurilor de sub Kaufland.

Revenim cu o sinteza desprinsa din declaratiile date de consilierii locali ai mandatului trecut. Ioan Hoban a avut doua terenuri dincolo de strada Margeanului, pe strazile Topaz si Sperantei. Nu mai amintim cum a intrat Hoban in posesia acestora, este o problema de familie. Cert este ca, in 2003, concernul austriac a venit in Baia Mare cu intentia declarata de a ridica un magazin Kaufland.

Prin reprezentantul concernului, SC Baca Romus, s-a cautat o locatie potrivita pentru austrieci. Dupa cautari, acestora le-a cazut cu tronc terenul aflat pe Georghe Cosbuc, in fata Spitalului Judetean. De aici incolo incepe povestea.

Evaluare contestata In acea perioada, consilierul liberal Ioan Hoban a facut public faptul ca are terenuri in zona Margeanului, pe care le poate da la schimb pe alt teren aflat in patrimoniul CL. Evaluatorul Primariei, Mircea Stauti, a evaluat trei terenuri, trei numere topo, in data de 15 mai. In 16 mai, Hoban vinde terenurile catre Baca Romus.

In 26 mai, in sedinta de CL, este supus aprobarii schimbul de terenuri intre Baca Romus si Consiliu Local la un raport de 3 la 1. Adica, reprezentantul firmei austriece primeste un teren de un hectar, iar firma cedeaza un teren de trei hectare. Interesant este ca in 26 mai erau doar doua numere topo. Proiectul de hotarare a trecut, din cate stim noi, in unanimitate.

Pe 28 mai apare si al treilea numar topo (a treia parcela), respectiv dezmembrarea facuta la aceiasi valoare a terenului cu terenurile schimbate. S-a facut un act aditional intre Hoban si firma, apoi cu CL. Procurorii se pare ca au fost interesati despre cum s-au facut aceste miscari de terenuri, daca s-a folosit influenta in avizarea favorabila, daca a fost trafic de influenta.

Fiecare consilier a primit intrebari concrete, a consultat actele si a trebuit sa declare ce stie despre aceasta tranzactie. Am ajuns la Parchet in dimineata zilei de vineri. Am sta aproape doua ore. Nu am reusit sa il „prindem” decat pe Iosif Szaniszlo, consilier UDMR si fost viceprimar al Baii Mari. Penibilul situatiei este mare.

Cei care se feresc sa confirme cercetarile sunt ridicoli. Despre venirea celor de la DNA s-a stiut de mai multe zile. Au fost luate acte de la Primarie, s-a discutat. In concluzie, se stia. Nu va putea trece cercetarea fara sa stie nimeni...

Dinuca, ai auzit de Pinochio? Am incercat sa vorbim cu cei care cerceteaza. Nu am reusit. Nimeni nu a stat de vorba cu noi, aceasta fiind procedura. Pana la terminarea cercetarilor, rabdare si tutun. Tutun aveam, asa ca am dorit sa vorbim cu mai multi consilieri locali. Am aflat cine a fost in prima zi, la declaratii. Dintre cei de pe lista ne-a raspuns doar Dinuca Selejan.

Fara nici o logica, lidera democrata nu a recunoscut ca ar fi fost chemata de DNA sa dea cu subsemnatul. „Nu stiu nimic. Nu am fost niciunde sa dau declaratii. Nu stiu nimic despre aceasta poveste. Este drept, am fost plecata in ultimele zile. Daca voi fi chemata, am sa va spun”, a declarat Selejan. Simteam cum unui lider democrat ii creste nasul precum lui Pinochio.

Dar ce sa-i faci, asa-i cu unii dintre „democratii” astia. O informam pe Dinuca ce visam noi ca a facut joi, poate nu stie. A fost la Parchet, s-a pupat cu ceva cunostinte pe acolo, pe holuri si, probabil, a dat declaratii in acest caz deoarece a fost unul dintre cei 25 de consilieri locali din mandatul 2000-2004.

DNA, statia Baia Mare Baia Mare se dovedeste o destinatie „placuta” pentru procurorii DNA. In urma cu un an si ceva au descins procurorii bucuresteni pentru a ancheta povestea afacerii „Golf-Park”. Nici in ziua de astazi nu a fost finalizat dosarul. Atunci au fost audiati consilierii locali din acest mandat si sefii din executivul Primariei.

A urmat cazul Vranau si tentativa de trafic de influenta savarsita, sustine persoana care a reclamat, de consilierul PSD, Mircea Dolha. Este si un proces pe rol. Dolha a fost trimis in judecata. La Tribunalul Maramures a pierdut, dar la Curtea de Apel Cluj a fost schimbata incadrarea (in inselaciune, daca nu gresim). Din informatiile noastre, s-a facut recurs, iar procesul nu este finalizat.

A treia vizita DNA a vizat cazul blocului de pe Horea. Aceste cercetari au demarat in urma denuntului unui consilier PSD. Si in acest caz cercetarile sunt pe rol.

Trei ore pentru Metes Desi a fost o zi de vineri si a stat la Parchet trei ore (nu cele trei ceasuri rele), consilierul PSD Alexandru Metes a fost destins si linistit. „Da! Asa este! Am fost sa dau declaratii la DNA, de la ora 10 la ora 13. Fiind cercetarile in desfasurare, nu pot sa va spun mai mult. Este vorba de terenul pe care s-a construit Kaufland. Atat pot sa spun.

Faptul ca DNA a venit a doua oara la Baia Mare pentru a ancheta un caz in Consiliu Local inseamna ca la noi lucrurile asa merg. Le dam motive sa vina la Baia Mare. Pe de alta parte, sa nu credeti ca sunt cercetati consilierii, ci este mai degraba vina celor din executiv. Ei au emis proiectul de hotarare aflat in discutie. Deci, noi, consilierii, dam niste declaratii despre acest caz. Doar atat!”, a spus Metes.