Au dat raportul despre cum au cheltuit banii pentru repararea scolilor. Primarii comunelor clujene au fost chemati de subprefectul Platon pentru a explica de ce gradul de absorbtie a fondurilor guvernamenale erste atat de mic. In cadrul intalnirii, mai multi primari au afirmat ca nu au primit banii solicitati. Altii au recunoscut ca nu au stiut sa-i foloseasca.

Guvernul a alocat judetului Cluj pentru repararea scolilor 426 de miliarde de lei vechi. Din acesta suma au fost cheltuiti doar 41 de miliarde. In privinta utilizarii fondurilor municipiul Cluj-Napoca ocupa un loc aparte. Primaria nu a reusit sa chetuisca niciun ban din cele 109 miliarde alocate.

Dupa ce au ascultat mustrarile subprefectului, primarii au inceput sa ofere explicatii. Licitatiile sunt greu de finalizat, si, uneori, fondurile solicitate nu ajung la timp.

“Eu am cerut fonduri de la Consiliul Judetean si acum mi se spune ca de fapt banii sunt la Inspectoratul Scolar. Nu mai inteleg nimic, a afirmat vadit debusolat Giorgel Achis, primarul comunei Mociu.

Dumitrul Oltean a aflat de fondurile guvernamentale de la colegi. “Eu am cerut niste bani pentru repararea acoperisurilor scolilor. Acum mi-a arat cineva ca mi s-au alocat 800.000.000 de lei vechi. Nu am stiut de acesti bani”, a declarat primarul din Mintiu Gherlii.

Au existat insa si primari care nu s-au lasat induplecati de avertismentele subprefectului Platon. De 20 de ani nu a fost alocat nici un ban in Ceanu Mare, a spus, suparat primarul comunei.

Primarul Emil Boc nu a fost prezent la intalnirea cu subprefectul. Nici nu avea de ce. Primaria Cluj-Napoca se afla in fruntea clasamentului in materie de absorbtie a fondurilor pentru scoli cu 0 lei cheltuiti.