In schimb, functioneaza 2 magazine autorizate pentru comertul de arme, unul in Sibiu si altul in Medias.

Cei mai multi sibieni posesori de arme neletale si le-au procurat pentru autoaparare

Sibienilor le place sa se stie in siguranta, cu arme in preajma, chiar daca nu au ocazia sa le foloseasca. In tot judetul exista 327 de posesori de certificate de detinator arme neletale si 1.416 de detinatori de permise de vinatoare.

Daca vinatorii isi pot folosi armele destul de des, posesorii de arme neletale, adica de pistoale cu capse, cu bile de cauciu, aer comprimat sau cu gaze, le tin la naftalina si le folosesc strict pentru a se apara. Asta, deoarece in tot judetul nu exista niciun poligon de tragere autorizat.

"Nu exista astfel de poligoane deoarece, pentru a primi autorizatie, locatiile de acest fel trebuie sa indeplineasca o serie de conditii destul de greu de intrunit. De exemplu, intregul perimetru trebuie sa fie incercuit cu un zid de beton de noua metri inaltime. Legea este foarte severa in acest sens.

Dar mai sint o sumenedie de alte conditii", explica comisarul Adrian Cojocariu, seful Biroului Arme Explozivi si Substante Toxice.

Usor de procurat

Desi nu au unde sa isi incerce armele, aproape orice sibian poate sa faca rost de ele. In judet exista doua magazine care comercializeaza orice tip de arme, cu exceptia celor militare. Unul este in Sibiu, iar celalalt in Medias. Cine vrea sa aiba o arma neletala, trebuie sa faca o cerere de notificare catre Biroului Arme Explozivi si Substante Toxice.

Oamenii legii vor face unele cercetari referitoare la solicitant, pentru a se asigura ca persoana nu are antecedente sau probleme cu legea, iar in termen de 30 de zile va primi un raspuns. Daca raspunsul este pozitiv, omul primeste o dovada cu care, aproximativ 30 de zile, are timp sa mearga sa isi achizitioneze arma dorita.

Dupa ce a cumparat arma, se intoarce cu dovada, arma si factura, pentru a i se elibera certificatul de detinator si pentru a fi luat in evidenta. Singura problema este ca persoana respectiva sa aiba suficienti bani pentru a-si cumpara o arma. Pretul incepe de la 300 de euro, si ajunge la citeva mii.

Regim special

Tot acest procedeu se complica in cazul armelor de foc. In primul rind, deoarece au dreptul de a detine arme cu glont doar persoanele care detin o functie ce implica exercitiul functiunii publice, precum judecatorii, procurorii, politistii, jandarmii, militarii, dar si cadrele in rezerva. In aceste cazuri, se elibereaza permis de port arma.

Pretul unei arme cu glont incepe de la 500 de euro, si ajunge la mii, sau zeci de mii de euro. Orice sibian care detine o arma pentru care nu are un certificat, sau un permis de port arma, risca dosar penal, amenda sau chiar pedeapsa cu inchisoarea, daca o si foloseste.

Reguli

Permisul de port arma, dar si certificatul de detinator, pot fi retrase daca persoana respectiva foloseste arma in alte scopuri decit cele pentru care a obtinut actul, daca o foloseste in timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice, dar si in multe alte cazuri, in care incalca reglementarile in vigoare.

Legea este la fel de stricta si in cazul colectionarilor de arme, care nu au voie sa le scoata din casa sau sa le transporte fara autorizatie eliberata de politie.