Relaxare, diversitate si entuziasm au fost cuvintele de ordine care au guvernat aceasta manifestare unde aproximativ 10 000 de persoane s-au reunit pe parcursul celor trei zile pentru a participa la cel mai inedit festival din Romania.

Si asta pentru ca muzica nu a fost motivul principal al participarii, ci un liant ce i-a unit pe cei ce pretuiesc natura asa cum a subliniat unul dintre artistii invitati, A.G.

Weinberger: „Dati-mi voie sa ii dau cuvantul singurei fiinte din univers, chitara mea, care acum incearca sa va vorbeasca pe o limba universala, unde nu exista pasapoarte, nu exista nationalitati, nu exista granite, ci exista o singura cetatenie, cea a pamantului nostru pe care traim, fara cianuri.

Eu nu am nimic impotriva sa vina sa ne dea joburi, dar in pamantul pe care eu m-am nascut nimeni nu baga cianuri, nimeni. Pentru ca am copii de crescut. Vor veni nepotii mei si ai vostri, vom bea apa de acolo si pentru asta nu avem voie.”

La aceasta editie, FanFest a insemnat atmosfera, delectare si curiozitate, toate acestea implinite cu ajutorul publicului ce a raspuns foarte receptiv la activitatile propuse pe durata celor trei zile: teatru, literatura, proiectii de documentare de mediu si prezentari pe subiecte actuale de ecologie.

„Consideram ca cea mai mare realizare pentru a acest an o reprezinta publicul prezent la eveniment, deschis si insetat de a cunoaste si de a fi activ.

Si am inteles ca efortul organizarii si cele cateva miracole necesare la fiecare editie pentru ca FanFest sa se intample nu ar fi fost complete fara dinamismul si implicarea artistilor, localnicilor, voluntarilor si participantilor” a declarat Tudor Bradatan, unul dintre organizatori.

Diversitatea activitatilor si cadrul natural, asemenea unui amfiteatru, au transformat acest eveniment intr-o mare agora publica unde participantii au asistat cu entuziasm la demonstratiile si aplicatiile live de energii alternative, au gustat din cafeaua fair trade si s-au lasat convinsi de responsabilitatea asumata prin comertul echitabil, au umplut pana la refuz Cortul de prezentari de mediu,

indiferent de tematica abordata, demonstrand celor sceptici ca protectia mediului nu e o moda, ci un stil de viata pe care tot mai multi tineri din Romania il imbratiseaza.

Cortul de Literatura si Teatru a oferit prezentari si lansari de carte, poezie de dragoste la care tinerii au participat cu interes si curiozitate.

Efectul de seara la FanFest, proiect de conectare a literaturii romane actuale la publicul prezent la festival, intr-un mod neconventional si informal, a reunit tineri scriitori si muzicieni, care impreuna cu publicul au povestit intr-o atmosfera destinsa de pasiunea ce inspira ceea ce scriu, compun si comunica.

Cele sapte spectacole de teatru prezentate, regizate si jucate de tineri actori au convins, amuzat si delectat publicul care i-a rasplatit cu ropote de aplauze, devenind uneori din privitor, actor.

Pe inserate spectacolele de teatru si proiectiile de filme au fost urmate de ritmuri energice de jazz, funk, blues, electro si alternative ce i-a invitat pe cei prezenti la o mare petrecere in aer liber, unde s-a dansat neintrerupt.

„Ne-am dorit ca in acest an sa avem un public in totalitate atras de activitatile alternative oferite la Rosia Montana, iar FanFest sa nu fie prezentat ca un eveniment muzical si am riscat promovand concertele si trupele invitate intr-o mult mai mica masura decat la celalalte editii.

Si se pare ca a fost cea mai potrivita alegere, pentru ca FanFest a devenit festivalul pe care intotdeauna ni l-am dorit, lucrand neincetat de patru ani de zile in acest sens” a subliniat Mihnea Blidariu, directorul muzical al evenimentului.

„Si pentru ca `daruind mai mult, vei primi mai mult` asa cum ne-a spus zilele astea si Mara pe scena, FanFest a daruit participantilor sai in primul rand natura de cinci stele, primind la randul sau respectul publicului pentru natura. FanFest va ramane intotdeauna un festival atipic, plin de viata, energie si culoare unde muzica e liantul ce reuseste sa aduca in plina lumina - natura. Am realizat ce ne-am dorit.” a completat Mihnea.