Teren la super-oferta

Maine, in sedinta ordinara a Consiliului Local Ploiesti, alesii vor dezbate un proiect de hotarare initiat de primarul Emil Calota si consilierul PSD Costica Draghici privind asocierea cu societatea Asmedica International SRL pentru infiintarea unui centru medical si a unui camin de batrani.

Practic, municipalitatea pune la dispozitia investitorului un teren de 7.315 mp situat pe strada Cosminele nr. 11A, primind in schimb suma de 1000 de euro lunar.

Cum s-a ajuns aici? Ei bine, pe 21 iunie 2007, la numai trei luni de la infiintare, societatea Asmedica International solicita „asocierea cu Municipiul Ploiesti pentru realizarea in comun a obiectivului de utilitate publica constand din Centrul de diagnostic, asistenta medicala si tratament si un camin de batrani” pe terenul mai susmentionat.

In cazul in care proiectul va fi adoptat, terenul va fi concesionat pe o perioada de 49 de ani acestei firme, care se obliga sa faca reduceri si gratuitati la consultatiile si tratamentele medicale pentru diferite categorii de beneficiari.

Cine sunt investitorii

Potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului, Asmedica International SRL a fost infiintata pe 26 martie 2007 si are un capital social de 10.000 de lei. Asociatii firmei sunt: Octavian Costache, Mihai Scarlat si George Tapu.

Daca Mihai Scarlat figureaza ca persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati de asistenta medicala ambulatorie, George Tapu este asociat in mai multe firme, cea mai cunoscuta dintre ele fiind Artsani COM. Celelalte societati in care George Tapu apare ca asociat au ca obiect de activitate cafe-bar, depozite sau magazine.

Oricum, Asmedica International nu va pierde bani din aceasta asociere, ci, dimpotriva, va face profit. Si asta deoarece multe dintre serviciile medicale oferite pacientilor vor fi decontate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Prahova. „Proiectul va avea sprijinul Ministerului Muncii. Asmedica a depus o cerere de parteneriat pentru construirea unui centru social.

Nu au fost alte criterii de selectie a societatii mentionate”, ne-a declarat Roxana Pantelimonescu, reprezentantul Serviciului Comunicare al Primariei Ploiesti.

Cine castiga

Daca Primaria Ploiesti ar fi scos la licitatie terenul respectiv ar fi obtinut cel putin 3,6 milioane de euro, la un pret minim de 500 de euro/mp, bani suficienti pentru constructia unui azil de batrani. In schimb, suma totala pe care o va primi Primaria Ploiesti de la Asmedica International va fi de 600.000 de euro, platita in transe lunare, timp de 49 de ani.

Proiect controversat

Acest proiect a mai fost pe ordinea de zi a alesilor, insa a fost retras. Dupa ultima sedinta, consilierul PD, Paul Palas a declarat: „Sunt de acord ca ploiestenii au nevoie de un asa centru, dar nu ne putem arunca cu capul inainte. In contractul cu firma respectiva se face mentiune ca rezilierea are loc in anumite conditii, care sunt cam neclare.

Daca nu se face nimic, s-ar putea ca, aproband contractul, sa ramanem prizonierii acestui act. Avem deja doua experiente in acest sens. Si acum si data trecuta, proiectul a fost retras de catre initiator, adica de catre primar”.

Intrebare pentru autoritatile locale:

Orice firma cu o vechime de cinci luni si cu un capital de 10.000 de lei se poate asocia cu Primaria Ploiesti pentru a primi un teren de 7315 mp in buricul orasului?

Dialog cu un domn misterios

Reporterii Monitorul l-au contactat pe un reprezentant al firmei Asmedica International sunand la numarul din baza de date a Registrului Comertului. Acesta a refuzat sa-si decline identitatea si, mai mult, ne-a amenintat cu un drept la replica.

Iata cum a decurs scurtul dialog cu domnul misterios.

- Buna ziua, sunteti reprezentantul firmei Asmedica International?

- Da.

- Suntem de la ziarul Monitorul. Cu cine avem onoarea?

- Nu vreau sa va spun numele. Am avut televiziune, am o revista, stiu cu ce se mananca presa.

- Totusi, firma dumneavoastra a cerut o asociere cu Primaria Ploiesti. Aveti experienta in domeniul serviciilor medicale si sociale?

- Vom angaja medici si specialisti de la Bucuresti.. Vom atrage fonduri europene, va fi ceva ce nu exista in tara asta. Dar nu-mi place cum puneti problema!

- Dar firma a fost infiintata abia in luna martie...

- Corect. Am infiintat societatea special in acest scop. Ce e rau in asta? Aveti grija ce apare in ziar ca sa nu va treziti cu un drept la replica.

- Ne spuneti totusi cu cine am vorbit?

- Nu. La revedere!