Din fericire, baietelul a fost gasit de maici a fost botezat Ionut, dupa numele sarbatorii de ieri, si se afla acum in afara oricarui pericol.

Desi atunci cind a trecut pragul Manastirii Rimet, parea o mama responsabila si fericita, femeia a venit pregatita pentru a-l abandona pe micut. Mama a reusit sa bulverseze total autoritatile dindu-si mai multe nume in locurile in care a ajuns si disparind apoi fara urma, imediat ce a scapat de copil.

“La manastire a venit o femeie in virsta de aproximativ 40 de ani, insotita de un copil minor pe care l-a abandonat in incinta. Efectuam cercetari in acest caz pentru a identifica persoana respectiva si pentru stabilirea identitatii minorului.

Cazul a fost preluat de catre Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului Alba”, a declarat comisarul Mircea Negru, din partea politiei Rimet.

Gasit la timp

Copilul fost gasit la timp de maicile de la Manastire si botezat Ionut, dupa numele sarbatorii Taierii Capului Sfintului Ioan Botezatorul. “Probabil ca a mai fost la noi pentru ca a intrat direct unde dorm femeile. Eu nu am stiam ca a dormit aici la noi. Mie mi-au spus si maicile care au fost de seara ca nu au cazat nici o femeie cu copil.

Dimineata, dupa acatist, m-a chemat afara si am vazut o femeie mai grasuta imbracata cu ceva alb. Statea linga zid, iar copilul se juca jos mai incolo. Ii posibil ca maica-sa sa fi plecat cu un autocar de Prahova. Fetele cind au gasit copilul tot aici era”, a povestit Maica Stareta a Manastirii Rimet. Baietelul a ajuns acum in grija unui asistent maternal care ii va tine loc de mama.

Femeia care l-a abandonat va fi cel mai probabil decazuta din drepturile parintesti.

“Ionut” e bine

“In acest moment, copilul gasit de maicutele de la Manastirea Rimet se afla plasat in regim de urgenta, la un asistent maternal profesionist din judetul Alba. Copilul este sanatos si nu este expus vreunui risc.

Mama, daca va fi gasita si daca se dovedeste ca l-a abandonat, risca sa fie decazuta din drepturile parintesti”, a declarat Cristina Tanasoaie, sefa Serviciului de Protectia Sociala si Plasament in Regim de Urgenta, din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Drepturilor Copilului Alba.

Maicile de la Manastirea de la Rimet au devenit in repetate rinduri mame adoptive pentru copii parasiti in curtea lacasului. De cele mai multe ori micutii sint “uitati” in pragul marilor sarbatori, atunci cind au sanse de a fi gasiti la timp pentru a fi salvati.

Statistica

Conform cifrelor statistice numai in ultimii ani in tara noastra peste 10.000 de copii au fost abandonati de parinti, fie lasati pe strada, in institutii sau chiar in casa. Ce-i drept numarul lor a scazut dupa inasprirea legislatiei in domeniu dar, chiar si asa, peste 1.000 de orfani au ajuns in sistemul de asistenta al statului numai in intervalul 2002-2006.

In Alba, situatia este, de asemenea, destul de grava. Numai in citeva luni numarul copiilor luati in ingrijire prin intermediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Drepturilor Copilului este considerabil. Copiii minori au fost preluati din cauza abandonului sau a relelor tratamente aplicate de parinti