Peste 1.500 de delegati din cadrul celei de-a III-a Adunari Ecumenice Europene au sosit deja la Sibiu. Arhiepiscopul Constantinopolului si Patriarh Ecumenic Bartolomeu a fost printre primii lideri sositi la Sibiu. Aseara a sosit si presedintele Romaniei, Traian Basescu. 3.000 de oameni au asistat in Piata Mare la deschiderea Adunarii Ecumenice.

Cum poate crestinismul continua in Europa si ce contributie are crestinismul si Europa in lume sunt marile intrebari ale Adunarii Ecumenice de la Sibiu.

A inceput Adunarea Ecumenica. Startul a fost dat de reprezentantii Conferintei Catolice a Episcopilor din Europa si de cei ai presedentiei Conferintei Bisericilor Europene.

Ieri in jurul orei 12 si jumatate, o cursa charter a aterizat pe aeroportul din Sibiu si, odata cu el, in Capitala Culturala Europeana a ajuns si delegatia de la Constantinopol, in frunte cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

A fost primit de un alai impresionant de reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, in frunte cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si loctiitor al Patriarhului.

Peste 1.500 de delegati din cadrul celei de-a III-a Adunari Ecumenice Europene au sosit deja la Sibiu. Peste 50 la suta dintre ei sunt de religie catolica, iar aprope 30 la suta de religie protestanta. In cursul zilei de astazi sunt asteptati sa ajunga la Sibiu si restul delegatilor pana la cei 2.500 de invitati in total.

Presedintele Traian Basescu nu putea pierde stratul evenimentului, asa ca, aseara in jurul orei 20, si-a facut aparitia in Piata Mare.

Sosirea pe aeroport a Patriarhului Ecumenic a mobilizat numeroase forte de ordine. Zeci de politisti si jandarmi au monitorizat intregul traseu parcurs de acesta, de la aeroport la Catedrala Mitropolitana. Aici, Inalt Preasfintitul Laurentiu Streza a sustinut o slujba, la finalul careia Patriarhul Ecumenic a rostit cateva cuvinte si a dat binecuvantarea sa crestinilor ortodocsi.

„Felicit Biserica Ortodoxa Romana pentru ca gazduieste acest eveniment. Felicit si Biserica locala si orasul care este anul acesta una din Capitalele Culturale Europene. Evenimentul are o mare importanta. E un moment istoric pentru bisericile de azi din Europa, pentru bisericile crestine.

Bisericile crestine, practic, sunt chemate la aceasta manifestare pentru a-si impartasi unitatea si de aceasta voi vorbi si la Adunare. Multumesc Inalt Preasfintitului Daniel si Inalt preasfintitului Laurentiu Streza pentru primirea pe care mi-au facut-o.

Inalt Preasfintitul Laurentiu Streza a vorbit despre frumusetea acestei biserici, eu spun ca aceasta frumusete a bisericii este o oglinda a sufletului romanilor si a evlaviei credinciosilor”, spune Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. I-a felicitat pe sibieni ca au primit un ierarh cum este IPS Streza, un ierarh pe care l-a laudat ca isi iubeste poporul si are si educatia necesara.

Nu a incheiat discursul inainte de a-l pomeni pe Antonie Plamadeala. „As vrea sa pomenesc si figura lui Antonie Palamadeala cu care am lucrat ani la rand, decenii la rand. Vesnica sa ii fie pomenirea. E o persoana la care am admirat mereu dragostea si intelepciunea lui.

Tuturor romanilor ortodocsi, dar si tuturor romanilor le impartasesc binecuvantarea partiarhala”, mai spune Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

La ora 19 a fost dat startul

Peste 3.000 de oameni s-au strans seara trecuta in Piata Mare a orasului pentru a asista la cuvantul de bun venit pe care organizatorii l-au adresat invitatilor. Printre ei, primarul Klaus Johannis si IPS Laurentiu Streza. „Capitala Culturala Europeana este un oras cu o traditie ecumenica buna. Suntem fericiti sa gazduim aceasta Adunare Ecumenica Europeana in onoarea acestei adunari.

Si pentru a marturisi spiritul crestin al orasului, municipalitatea a si amplasat o cruce pe Dealul Gusteritei. Multi laici, printre care si eu, ne dorim ca Bisericile crestine sa se regaseasca in una singura”, a spus primarul Klaus Johannis. Tot despre unitatea Bisericilor a vorbit si IPS Laurentiu Streza. „Este al treilea popas al pelerinilor bisericilor Europei.

Acestea au intretinut vie speranta realizarii unei Europe unite si este deosebit de important ca aceasta adunare are loc intr-o tara cu majoritate ortodoxa”, spune IPS Laurentiu Streza.

Traian Basescu a ajuns aseara

De la asa un eveniment nu putea lipsi presedintele tarii. A venit de ieri, desi doar azi era programat sa ia cuvantul in cadrul Adunarii. A stat doar cateva minute in Hotelul Imparatul Romanilor, iar apoi a iesit in Piata Mare a orasului pentru a merge la scena amplasata pentru acest eveniment.

Pana acolo a fost insa intampinat de sibieni care vroiau sa stea de vorba cu el, dar si sa se fotografieze cu seful statului. Majoritatea au adrestat acestuia cuvinte de incurajare. „Ati venit din nou. domnule presedinte. Sa fiti tare, sa nu il lasati pe Tariceanu sau pe Geoana sa faca ce vor ei”, i-a spus un sibian lui Basescu. Apoi a urmat intalnirea cu primarul Klaus Johannis.

Bucuros de revedere, Johannis a fost de fapt cel care l-a scos din multimea de oameni pe presedintele care s-a vazut fara iesire.

Marile intrebari pentru 2.500 de preoti

Cum poate crestinismul continua in Europa? Ce contributie are crestinismul si Europa in lume? Cat de actual mai este ecumenismul? Sunt doar cateva din intrebarile cu care au venit la Sibiu unii dintre cei mai de seama inivitati ai Adunarii Ecumenice Europene. Cu totii sunt insa de acord ca cea de-a III-a Adunare Ecumenica reprezinta un moment fundamental in ecumenismul din zilele noastre.

„Ecoul acestei intalniri de la Sibiu este fundamental pentru miscare ecumenica”, a declarat Rev. Jean-Arnold de Clermont, presedintele Conferintei Bisericilor Europene. Acesta a continuat explicand ca una dintre cele mai importante probleme ale Europei in ziua de astazi este modul in care sunt tratati emigrantii, iar ecumenismul ar putea schimba ceva in acest sens.

„Nu este admisibil ca in majoritatea tarilor europene emigrantii sa fie tratati precum niste criminali”, a mai completat Rev. Jean-Arnold de Clermont.

Ideea este completata si de Venerabilul Colin Williams, secretar general in cadrul Conferintei Bisericilor Europene, care crede ca ecumenismul avea nevoie de aceasta intalnire mai ales acum, cand si-a mai pierdut din entuziasmul si stralucirea pe care o avea altadata.

„De ce am adus aproape 2.500 de oameni din toate colturile Europei? Pentru a ne ajuta pe noi, cei care credem in numele lui Iisus in mileniul III. Ecumenismul si-a pierdut din stralucirea de acum cateva zeci de ani. Trebuie sa redescoperim increderea in ecumenism”, a declarat Venerabilul Colin Williams.

Ortodocsii, deschisi dialogului

Acesta Mare Adunare Ecumenica reuneste la Sibiu toate bisericile Europei, dar nu numai. Loctiitorul Patriarhului sustine ca faptul daca Sibiul, dar mai ales ca Romania, gazduieste acest eveniment este o dovada clara ca Biserica Ortodoxa este deschisa dialogului. „Avem nevoie de reinnoire duhovniceasca si de mai multa unitate. Cu cat suntem mai izolati cu atat pierdem din credibilitate.

Tema acestei Adunari e una biblica, inspirata din slujba de sfintire a bisericii noi. E o lumina pentru sensul lumii noastre, pentru dialogul dintre biserici, si este o tema ce aduce speranta. Cu totii impreuna trebuie sa insistam mai mult asupra lumii crestine.

Lumea se secularizeaza, se construieste o lume fara referinte la Dumnezeu si noi trebuie sa aratam ca atunci suntem fericiti cand mentinem legatura cu Dumnezeu care ne iubeste. BOR e deschisa la dialog si mai ales ajutam prin exemplul convietuirii pasnice de secole in Transilvania, intre catolici, ortodocsi, protestanti.

Practic avem o Europa in miniatura”, spune IPS Daniel, mitropolitul Moldovei, loctiitor de Patriarh al BOR.

Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic

Astazi, in sala de proiectie a Studioului Astra va rula filmul despre inaltul prelat - Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I.

„In momentul in care am stabilit programul pentru luna septembrie am dorit in mod special sa ne sincronizam cu aceasta manifestare religioasa de mare anvergura si asa am ales filmul „Bartolomeu I”, a declarat directorul Astra Film, Dumitru Budrala. Patriarhul Bartolomeu este liderul spiritual a 300 de milioane de crestini ortodocsi din intreaga lume.

Filmul ce va rula de la orele 14, e o incursiune in culisele Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului, acolo unde diplomatia, politica, spiritualitatea si viata privata a Patriarhului se intrepatrund in permanenta.

Bartolomeu binecuvinteaza Romania

In cadrul intalnirii cu autoritatile locale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscopului Constantinopolului, a binecuvantat Romania si a spus ca se roaga pentru alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. „Ma mandresc cu faptul ca de multi ani sunt un mare prieten al poporului roman, pe care il binecuvantez, asa cum binecuvantez Europa si, prin Europa, intreaga lume.

Acum ne rugam ca lumina divina sa cada asupra Bisericii Ortodoxe Romane, care la 12 septembrie isi va alege noul patriarh. Transmit intregului popor roman binecuvantarea bisericii mame. Aceeasi binecuvantare o adresez si Bisericii Ortodoxe Romane, ca fiica si sora a Bisericii Ortodoxe din Constantinopol”, a spus ieri Arhiepiscopul Constantinopolului.

Cel mai mare eveniment al capitalei culturale

Prefectul Ion Ariton si Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, au fost prezenti ieri la intalnirea cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, intalnire care s-a desfasurat la Institutia Prefectului Sibiu. Arhiepiscopul Constantinopolului a fost insotit de IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

„Este o mare onoare sa va avem printre noi, in sediul unei institutii care reprezinta Guvernul Romaniei in judetul Sibiu. Adunarea Ecumenica Europeana, cea de-a treia intalnire a reprezentantilor bisericilor crestine din Europa, este cel mai mare eveniment al orasului nostru in anul in care este Capitala Culturala Europeana.

Acest lucru ofera Adunarii Ecumenice ocazia istorica de a fi cunoscuta de un numar imens de oameni si sansa ca mesajul de unitate spirituala sa fie impartasit de intreaga crestinatate europeana”, a subliniat prefectul Ion Ariton.

“Sa dea Dumnezeu ca Adunarea Ecumenica de la Sibiu sa aiba un succes deplin, iar lumina invataturii crestine sa reinnoiasca sperantele noastre de unitate in Europa”, a mai adaugat prefectul.

Armonie intre Biserica si administratie

La randul sau, presedintele CJ Sibiu Martin Bottesch a tinut sa sublinieze importanta relatiilor dintre institutia pe care o conduce si organizatiile bisericesti. „Observam cu placere ca, in ultimul timp, a crescut sensibil interesul acestor organizatii pentru problematicile sociale”, a spus presedintele Bottesch.

Si IPS Laurentiu Streza a pus accentul pe buna colaborare dintre autoritatile ecleziastice si cele ale statului. „Apreciem in mod desosebit activitatea personalitatilor locale din administratia publica, fiind siguri ca ceea ce nu s-a rezolvat inca intr-un domeniu sau in altul reprezinta obligatiile noastre pentru viitor”, si-a exprimat speranta Mitropolitul Ardealului.

In urma discutiilor cu reprezentantii Sibiului, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a ajuns la concluzia ca in Sibiu “exista o armonie intretinuta de liderii religiosi si cei din administratia publica, ceea ce este o garantie pentru o viata cat mai buna pentru populatie”.

Base la cafele

In timpul spectacolului de dans sasesc, Johannis ia. replicat presedintelui Basescu - „astia sunt sasii mei”. Dupa ce a asistat la spectacolul de deschidere a Adunarii, aplaudand reprezentatia Vetei Biris, presedintele s-a asezat la o terasa din Piata Mica, alaturi de primar si de prefectul Ion Ariton.