"Nu avem situatii de politisti de-a dreptul penibili", spune seful Inspectoratului Judetean de Politie, Liviu Zanfirescu. Insa, daca i se aduc aminte cateva scandaluri, seful Politiei admite ca exista si "politisti penibili", dar nu trebuie sa uitam ca acestia au fost "dati in vileag" pana la urma.

Cititi un articol despre cele mai rasunatoare scandaluri in care au fost implicati politistii ieseni in ultima vreme

2007 a fost un an presarat cu destule evenimente "penibile" pentru imaginea Politiei iesene, evenimente care nu apar, de obicei, in bilanturile de activitate prezentate in clasica maniera triumfalista.

Un politist din judetul Iasi a fost prins cu mita in chiloti, un altul cu alcoolemie la volan de aproape 2 la mie, iar un fost politist, "cartita" unui clan interlop, a ajuns intre timp si traficant de persoane.

Sefii Politiei iesene evita sa vorbeasca despre cazurile care "nu fac cinste uniformei", facand public doar numarul celor sanctionati, fara sa divulge numele si faptele acestora. Doar cand calca pe bec destul de serios si exista riscul ca informatia despre faptele acestora sa "transpire" catre opinia publica, sefii Politiei decid sa comenteze.

La intrebarea care este in opinia lui unul din cei mai "penibili" politisti implicati in scandalurile din ultima vreme, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Iasi, comisarul sef Liviu Zanfirescu, spune ca "nu avem situatii de politisti de-a dreptul penibili".

Insa, daca i se aduc aminte cateva situatii scandaloase, admite ca exista si dintre acestia, dar nu trebuie sa uitam ca au fost "dati in vileag" pana la urma...

Primul loc: cu mita in chiloti

Intr-un eventual top al politistilor implicati in cele mai penibile scandaluri, cu siguranta ca primul loc ar fi acordat, fara drept de contestatie, agentului Vasile Romica Lazar, seful Postului de Politie Lungani, cel prins cu mita in chiloti.

Un astfel de nefericit top ar putea fi realizat in functie de gravitatea faptelor, dar si de impactul avut asupra onoarei pe care ar trebui sa o aiba un politist care jura sa respecte legile tarii.

Pe 1 august, anul acesta, Vasile Romica Lazar a fost prins in flagrant dupa ce a primit de la George Nache, un politist comunitar, suma de 200 lei. Anterior, Lazar i-a furnizat lui Vasile Druga, patronul unui bar din Lungani, acte pe care sa le depuna la Politia Comunitara pentru a determina cercetarea agentului George Nache pentru comportamentul acestuia in timpul liber.

Astfel, Vasile Druga a intrat in posesia procesului-verbal de contraventie a procesului-verbal cu sanctiune de 1.000 lei pentru un incident petrecut in barul sau, act care trebuia sa fie comunicat doar administratiei financiare si pe care Druga l-a depus la Politia Comunitara.

Cand a fost intrebat de procurori ce a facut cu cei 200 de lei pe care ii luase de la George Nache in schimbul "iertarii", Vasile Romica Lazar a scapat pe jos o bancnota de 50 de lei. Celelalte trei bancnote de 50 de lei, seful de post si le ascunsese in chiloti. Pentru a depista unde i-a ascuns, procurorii l-au silit sa se dezbrace pana la piele.

Nici in al doisprezecelea ceas nu a vrut sa admita ca a luat mita si ca facut de ras Politia, pledand nevinovat. Cu toate acestea, a fost destituit din Politie la scurt timp de la flagrant.

Politisti infractori

Subofiterul Radu Risca a plecat din Politie in 2006, iar acum se afla intr-o inchisoare din Lyon pentru inselaciuni cu carduri bancare. Acesta a fost condamnat la 6 luni de inchisoare cu executare pentru vatamare corporala grava, pentru ca a snopit in bataie un medic veterinar in urma cu cativa ani si urma sa ajunga in penitenciar.

Inainte de a ajunge Politia cu catusele la usa lui, a fugit in strainatate. La cateva luni, francezii au cerut formarea unei comisii rogatorii pentru a face perchezitii la Iasi, fostul politist Radu Risca fiind incriminat intr-un dosar de criminalitate organizata.

Sase persoane din Iasi si Suceava au fost arestate, fiind acuzate de procurori ca fac parte dintr-un grup de criminalitate organizata, printre acestia numarandu-se si fostul agent de politie Aurel Pesa, care in urma cu aproape patru ani a fost acuzat ca era „cartita" Cordunenilor in Politie, dar a fost scos nevinovat in urma cercetarilor Parchetului.

Potrivit anchetatorilor, cei sase aveau legaturi in Republica Moldova, iar membrii gruparii se ocupau de racolarea si transportarea in Romania a persoanelor care doreau sa ajunga la munca in statele din vestul Europei. Ajunse in Romania, persoanele erau preluate si cazate, iar mai apoi erau urcate in autocare si duse la pensiuni din nordul Moldovei, ca turisti.

Apoi erau transportati la granita de Vest, de unde ajungeau in Occident. In prezent, Aurel Pesa este judecat in stare de libertate.

Mardoii

Seful de post din comuna Tibana, Viorel Buzenschi, si adjunctul sau, Ioan Tibuleac, au fost destituiti din Politie pentru ca au batut doi tineri in timpul unei anchete pentru ca acestia sa recunoasca doua furturi. Cei doi au sustinut in fata membrilor Consiliului de Disciplina din cadrul IJP ca acuzatiile celor doi tineri nu sunt adevarate si ca acestia s-ar fi batut cu alte persoane din comuna.

Pe langa faptul ca nu vor mai putea lucra niciodata in Politie, cei doi agenti s-au ales si cu dosar penal pentru abuz in serviciu si lovire. Ancheta Politiei a pornit de la constatarile obisnuite facute de politistii Sectiei IV in cele doua spitale arondate, "Sf. Maria" si Neurochirurgie. Medicii Spitalului de Copii "Sf.

Maria" au sesizat Politia ca au primit doi tineri care sustin ca au fost batuti de Politie. In urma acestor constatari, sefii IJP au decis efectuarea unei anchete, pentru a verifica declaratiile celor doi reclamanti. Cei doi frati batuti de politisti cu bastoanele au povestit ca, din cauza loviturilor, unul dintre ei a lesinat.

Amatorii de senzatii tari

Doi politisti au fost acuzati ca au intretinut relatii sexuale cu o minora in luna decembrie a anului 2003. Fostii politisti de la Sectia IV Cristian Lita si Vasile Padure au fost judecati pentru ca au intretinut relatii sexuale cu o minora impotriva vointei acesteia, in padurea de la Ciric.

Cei doi au luat o tanara de pe b-dul Nicolae Iorga, banuind ca este o prostituata, au plecat spre Ciric, unde, in masina, au intretinut pe rand relatii sexuale. A doua zi, tanara, despre care nu stiau ca este minora, a reclamat ca a fost abuzata si fortata de cei doi politisti sa intretina relatii sexuale.

Betivii

Despre consumul de alcool la volan al politistilor nu se spun prea multe. Soferii obisnuiti, care nu pun picatura de alcool in gura inainte de a se urca la volan, spun ca destui politisti beau o "tarie" inainte de a sofa. Insa, cine ii verifica...

Pana acum, oficial, doar in doua cazuri s-a dovedit ca unii politisti consuma alcool inainte de a se urca la volan.

Sorin Chirila, un agent de Politie din comuna Movileni, a fost prins la volan, in timpul serviciului, cu o alcoolemie de peste 2 la mie. Acesta intervenise in stare de ebrietate pentru a aplana un conflict intr-o familie, iar imediat dupa incident masina i-a luat foc si a ars complet.

Pe langa faptul ca era beat, politistul a mai avut si ghinion sa ii ia foc masina de serviciu chiar in timp ce se afla la volan. In urma testarii cu aparatul Dragger, s-a constatat ca agentul Sorin Chirila avea o imbibatie alcoolica in aerul expirat de 1,12 miligrame la litru, adica peste 2 la mie in sange.

Un alt politist, Gabriel Huma, a fost depistat de agentii de la Politia Rutiera la un control de rutina in trafic, cu alcoolemie de 0,18 la mie. Nu a spus nimic despre faptul ca este politist, aratand linistit permisul de conducere, crezand ca este un simplu control. Agentii de la Politia Rutiera i-au cerut, insa, sa sufle si in fiola alcooltest, care s-a inverzit imediat.

Abia dupa ce s-au intocmit actele pentru suspendarea permisului de conducere pe o durata de 90 de zile, ofiterii de la Politia Rutiera au constatat ca au de-a face cu un coleg. Gabriel Huma, angajat subinspector in cadrul IJP, risca si o sanctiune pe linie disciplinara.

Pana acum, sefii IJP nu au efectuat niciun control al propriilor angajati cu privire la respectarea regulilor de circulatie, asa cum au loc la toate inspectoratele de politie din tara, unde aproape in fiecare luna cei de la Politia Rutiera urmaresc daca politistii circula corect, de acasa pana la serviciu, cu masinile personale.