Esential

Cluj - Primele telefoane Nokia apar in februarie. Se pregatesc deja cutiile si manualele de intrebuintare Inca 60 de milione de euro pentru Parcul industial Tetarom III. Compania Nokia a prezentat primii trei furnizori care vor functiona in fabrica de telefone mobile din comuna Jucu.

Cele trei firme vor produce componente si ambalaje pentru produsele Nokia. Reprezentantii Nokia au afirmat ca primele telefoane fabricate la Jucu vor putea fi comercializate incepand cu luna februarie 2008. Potrivit directorul Nokia Romania, John Guerry vor fi produse patru modele care vor putea fi gasite si pe piata romanesca.

HotNews.ro

Arad - DNA l-a trimis in judecata pe Gheorghe Falca Primarul Aradului este acuzat ca a facilitat prejudicierea bugetului local cu peste doua milioane de euro.

Procurorii DNA l-au trimis, ieri, in judecata a primarului municipiului Arad, Gheorghe Falca, pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Cluj - Alin Tise demisioneaza din administratia publica Alin Tise nu a fost anuntat oficial ca nu mai este prefect, insa secretarul de stat Paul Dobre l-a sunat miercuri, i-a multumit de colaborare si i-a urat mult succes.

Potrivit declaratiilor sale, Tise considera ca presupusa lui avansare este, de fapt, o decizie politica. "Regret ca interesul politic marunt si nu regula impusa domina deciziile luate la nivel guvernamental. Eu am renuntat la cariera politica pentru a fi prefect", a explicat Tise.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Sibiu - Premiera medicala la Medias Peste citeva saptamini, medicii din cadrul Spitalului Muncipal Medias vor recolta, la cererea mamei, celule stem din corodonul ombilical al unui bebelus. Desi nu au mai facut o astfel de operatie, cadrele medicale spun ca este o interventie destul de simpla.

Dupa medicii din cadrul Spitalului Clinic Judetean Sibiu, un medic neonatolog de la Spitalul Municipal Medias va preleva pentru prima data in cariera sa si in istoriei spitalului celule stem din cordonul ombilical al unui bebelus. Medicul a anuntat ca operatia va fi peste circa doua saptamini, cind mama va implini termenul de nastere.

„Am fost anuntati de gravida. Am inteles ca a vorbit cu o banca din strainatate care va trimite toate cele necesare pentru transportul celulelor embrionare. Nu am mai facut asa ceva pina acum, dar am studiat mult acest lucru, iar interventia nu este deloc complicata. Celulele sint prelevate din cordonul ombilical, care oricum ar fi fost taiat si aruncat.

Este vorba de singele din cordon care contine acele celule care pot salva viata copilului cind va creste. Problema intervine la pastrarea lor, insa deocamdata exista banci care pastreaza celulele stem doar in strainatate. Am inteles ca se vor infiinta banci si in Romania", explica dr. Elena Paul, medic neonatolog la Spitalul Medias.

Monitorul de Sibiu

Cluj - Mitropolia Clujului are o noua episcopie, cu sediul la Zalau Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat infiintarea Episcopiei Salajului, cu sediul in municipiul Zalau, in cadrul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Alaturi de aceasta, Sfantul Sinod a decis reactivarea sau infiintarea, in cadrul Patriarhiei Romane, a alte sase noi episcopate.

Ziua de Cluj

Cluj - Magistratii clujeni cer CSM sa le apere imaginea 39 de judecatori de la Curtea de Apel Cluj se simt lezati de afirmatiile referitoare la coruptie ale colegului lor Cristi Danilet.

Mai multi judecatori de la Curtea de Apel Cluj au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa verifice afirmatiile facute de judecatorul Cristi Danilet, potrivit caruia „in cercurile justitiei se stiu foarte bine tarifele care sunt necesare pentru a se tranti o sentinta”.

Danilet a declarat, sambata trecuta, la un seminar avand ca tematica drepturile omului, organizat de LADO si Asociatia Profesionistilor din Presa - Cluj, ca in decursul carierei lui de judecator a existat un caz in care un procuror a incercat sa il mituiasca pentru a da o anumita sentinta.

In cadrul prezentarii facute, Danilet a facut si unele comentarii referitoare la coruptia din justitie si la gradul scazut de incredere al populatiei in aceasta institutie. Prelegerea lui Danilet a fost una profesionista, constand si in prezentarea legilor care se refera la lupta impotriva coruptiei.

Evz Transilvania

Iasi - Iadul orfanilor Intr-un camin demn de „Epoca de aur“, din zona Spitalului de Recuperare, traiesc in conditii grele 242 de copii abandonati de familii. 140 dintre ei au certificate de incadrare in diferite grade de handicap fizic, dar psihic marea majoritate a orfanilor de la Centrul de Plasament „Ion Holban“ sint niste oameni absolut normali.

Conditiile in care locuiesc acestia si modul in care sint tratati de cei care ar trebui sa-i educe te trimit cu gindul la cei fara adapost, fosti locatari ai orfelinatelor care n-au reusit sa-si gaseasca un rost in viata.

Reporterii „Ziarului de Iasi" au vizitat incognito unul din caminele centrului, intr-o zi de vineri, cind „traficul" de pe holuri era relativ mai lejer. Chiar si asa, de frica, foarte putini au fost dispusi sa povesteasca despre viata din camin.

„Cum comentezi, toata lumea sare pe tine: «O sa mai ai tu nevoie de ceva!»", explica teama de a vorbi un baiat care sta de doi ani acolo.

Ziarul de Iasi

Cluj - Catalin Baba, oficial in PD Decanul Facultatii de Stiinte politice, administrative si ale comunicarii din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai", Catalin Baba, a devenit ieri membru al PD.

Gestul sau nu a fost unul neasteptat, Baba colaborand profesional cu PD de mai multe ori in ultimii ani, inclusiv in campania electorala din 2004. Deocamdata, noul membru al organizatiei clujene a democratilor nu are nicio functie in partid. Catalin Baba are 40 de ani, este licentiat in medicina veterinara si stiinte politice, precum si doctor in stiinte politice.

Intre 1997 si 2000 a fost consilier al ministrului educatiei de atunci, Andrei Marga.

Evz Transilvania

Economie

Eveniment

Cluj - Retrocedarea Palocsay, din nou in deriva Documentatia pentru retrocedari a poposit la Ministerul de Interne, in loc sa ajunga la cel al Agriculturii.

O situatie completa asupra modului de impartire a livezii de la Palocsay a ajuns la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), desi reprezentantii Comisiei Locale de Fond Funciar din cadrul Primariei Cluj-Napoca sustin ca au trimis-o la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Ziua de Cluj

Timis - 22 de milioane de euro pentru cooperarea transfrontaliera Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) a transmis miercuri, in vederea aprobarii, Comisiei Europene Programul de cooperare transfrontaliera Romania-Serbia, al carui buget este de 22,3 milioane de euro pentru perioada 2007-2009, potrivit unui comunicat remis ieri.

Programul este finantat de Uniunea Europeana prin Instrumentul de Asistenta pentru Preaderare (IPA) si cofinantat de statele partenere in program. Bugetul total unic pentru perioada 2007-2009 este de 22,3 milioane de euro, alocarea pentru perioada 2010-2013 urmand sa fie stabilita in 2008.

„Programul se adreseaza ariei de cooperare din zona de frontiera romano-sarba, respectiv judetelor Timis, Caras-Severin si Mehedinti din Romania si districtelor: Severno-Banatski, Srednje-Banatski, Juzno-Banatski, Branicevski si Borski din Serbia“, se arata intr-un comunicat al MDLPL.

Gazeta de Sud

Iasi - Fortus si CFM ramin in fruntea marilor datornici catre Fiscul iesean La bilantul prezentat ieri de catre reprezentantii Fiscului iesean a reiesit faptul ca cei mai mari datornici ramin companiile Fortus si Constructii Feroviare Moldova.

In acelasi timp, Fiscul iesean a recuperat in primele noua luni din 2007 1,42 miliarde de lei noi, insa mai are de luat aproape 350 de milioane de lei de la toti contribuabilii, exceptind penalizarile.

Fiscul iesean mai are de recuperat peste 300 de milioane de lei de la firme aflate in insolventa, lichidare sau dizolvare. Conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Iasi a prezentat ieri bilantul pentru primele noua luni de activitate a institutiei.

Potrivit directorului executiv al DGFPJ Iasi, Anton Dobos, institutia avea la sfirsitul semestrului al treilea de recuperat arierate in valoare de 346,77 milioane de lei. „Valoarea arieratelor este in scadere cu 8,48 de milioane de lei fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Mai mult decit atit, volumul acestora ar fi fost cu mult mai mic daca nu ar fi influentat si de numarul mare al contribuabililor (7.750) aflati sub incidenta legilor privind insolventa, lichidarea sau dizolvarea, contribuabili care au datorii fiscale de peste 300 de milioane de lei!

De asemenea, cele 182 de societati agricole din judetul Iasi au intimpinat probleme serioase in acest an privind achitarea contributiilor fiscale, mai ales din cauza secetei prelungite, care le-a afectat recotele!“, a declarat ieri Anton Dobos.

Jurnalul de Est

Constanta - Salariatii „Chimpex”, in greva generala Activitatea societatii portuare „Chimpex” va fi paralizata incepind de astazi. Nemultumiti de esuarea tratativelor cu administratia pe marginea majorarii salariilor, cei peste 350 de docheri vor intra in greva generala pe termen nelimitat.

Salariatii acuza conducerea societatii „Chimpex” ca in loc sa se implice in rezolvarea conflictului de munca, aceasta nu a facut decit sa il tergiverseze.

Liderul Sindicatului Liber Portuar „Chimpex”, Florin Coman, sustine ca in vreme ce angajatii au solicitat cresteri salariale de 30% pe parcursul intregului an si asigurarea unor conditii mai bune de munca, administratia a fost de acord cu un procent mult mai redus, si acesta inclus doar in sporul de vechime.

Telegraf Online

Banci/Finante

Cluj - Consultanta financiara sud-africana pe Calea Turzii Compania de consultanta si servicii financiare Schnecker van Wyk & Pearson (SWP) si-a propus un volum de tranzactii de 160 de milioane de euro in Romania, a anuntat ieri la Cluj Nils Schnecker, managing senior partener al SWP.

Planul strategic al companiei este sa castige clienti ca Nokia si Siemens, precum si companii mijlocii din zona Transilvaniei.

SWP are in prezent cinci angajati la biroul sau regional din Cluj, inaugurat joi, urmand sa-si extinda echipa. in Cluj, SWP porneste cu doua dintre diviziile sale principale: corporate finance, adica structurari de finantari si consultanta juridica.

in urmatoarele sase luni compania va introduce si serviciile de consultanta contabila si fiscala, consiliere pentru fonduri europene si asistenta pentru creditare persoane fizice.

Ziua de Cluj

Cluj - Banca Romaneasca, mai aproape de manastureni Banca Romaneasca a inaugurat vinerea trecuta sediul celei mai noi sucursale din Cluj-Napoca, in cartierul Manastur.

„Prezenta noastra in cel mai mare cartier al municipiului reprezinta un pas in apropierea de clientii nostri, in incercarea de a le facilita accesul la serviciile si produsele oferite de catre noi.

De altfel, obiectivele prioritare ale bancii noastre sint extinderea si modernizarea retelei teritoriale si dezvoltarea portofoliului de produse si servicii, astfel incit sa poata fi satisfacute necesitatile si exigentele clientilor", a declarat, cu prilejul festivitatii de inaugurare, Cristina Lungu, managerul sucursalei Cluj-Napoca Manastur.

Monitorul de Sibiu

Alba - Avalansa bancilor in avantajul clientilor Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a adus multe beneficii pentru cetateanul de rand. Printre cele mai importante se numara si accesul mult mai usor la creditele bancare.

Cele mai multe banci au primit deja avizul BNR privind relaxarea procedurilor de acordare a creditelor. Dezvoltarea fara precedent a sectorului bancar a permis extinderea si in judetul Alba a acestui domeniu de activitate. Numai in ultimul an au fost deschise zeci de sedii de institutii bancare in toate localitatile judetului.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Arges - Bani de la Guvern pentru investitii noi in judetul Arges In sedinta de Guvern de saptamana trecuta, au fost aprobate mai multe proiecte de investitii pentru judetul Arges. Astfel, pentru finalizarea lucrarilor de modernizare a Casei de Cultura din Stefanesti, Guvernul a alocat suma de 3 miliarde lei vechi.

Satul Padureni, din comuna Suseni, a primit de la Guvern 1,8 miliarde lei vechi pentru realizarea lucrarilor de alimentare cu apa. Pentru comuna Draganu, Guvernul a alocat 3 miliarde de lei pentru construirea unui pod intre satele Draganu, Olteni si Bacesti. Tot trei miliarde de lei a primit si comuna Berevoiesti, pentru finantarea lucrarilor de statii de pompare si extindere retele de apa.

Observator Argesean

Constanta - BCR a deschis, la Constanta, un centru specializat in credite imobiliare pentru populatie Banca Comerciala Romana (BCR) a deschis, ieri, la Constanta, o unitate specializata in acordarea de credite pentru investitii imobiliare pentru populatie care acopera, alaturi de centrul din Ploiesti,

regiunea de Sud-Est si a incheiat in acest scop parteneriate cu diverse companii imobiliare. "Lansarea acestui nou concept de servire a fost motivata de dezvoltarea foarte dinamica a sectorului imobiliar de la inceputul acestui an si cresterea cu 42% a numarului de locuinte finalizate la nivel national in primul semestru din 2007

fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care in Bucuresti, avansul a fost mai accentuat, respectiv de 62%", a explicat directorul departamentului de credite de retail al BCR, Dorin Cojocaru.

Telegraf Online

Imobiliare

Cluj - Afaceri imobiliare americane Cea mai mare retea de agentii imobiliare din lume, compania americana RE/MAX, a anuntat ieri ca si-a deschis un birou teritorial la Cluj-Napoca. Compania detine 16 agentii imobiliare francizate in Romania.

Aceasta opereaza in 35 de tari si detine 7.000 de birouri si 120.000 de agentii la nivel mondial.

Ziua de Cluj

Cluj - Cartier de 700 de locuinte pe strada Plaiuri Primarul Emil Boc si viceprimarul Adrian Popa au intrat in polemica din cauza unui proiect urbanistic ce urmeaza sa se dezvolte la sud de cartierul Andrei Muresanu. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al unui ansamblu de locuinte de pe strada

Plaiuri a starnit discutii lungi in cadrul Comisiei de Urbanism de ieri, parerile fiind impartite intre urbanisti.

Beneficiarul doreste sa construiasca in zona un ansamblu rezidential de aproximativ 700 de locuinte, spatii comerciale si servicii. Ansamblul urmeaza sa fie ridicat in apropierea sensului giratoriu de la intersectia strazii Observatorului si Calea Turzii, mai precis pe strada Plaiuri.

Ziua de Cluj

Timis - Complex de locuinte langa Campusul Studentesc Obiectivul va fi inaugurat si dat in folosinta la sfarsitul lunii viitoare si va dispune de cele mai in voga facilitate.

Una dintre firmele de constructii "abonate" la lucrari de anvergura in Timisoara, "Ital-Rom Constructii", investeste peste 15 milioane de euro intr-un complex ultramodern de locuinte, spatii comerciale si de servicii. Obiectivul este amplasat in apropierea Complexului Studentesc, la intersectia Bulevardului Eroilor de la Tisa cu strada stefan cel Mare.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Mures - Bel Rom a deschis la Mures Compania Bel Rom, care dezvoltat parcul de retail de la Sibiu, a inaugurat galeria comerciala Promenada Mall in cadrul European Retail Park din Targu-Mures.

Investitia in mall-ul din Mures este de 24 milioane de euro, dupa cum arata reprezentanti ai dezvoltatorului ce are sediu fiscal in Sibiu. In cadrul parcului din Mures, functioneaza deja Auchan, Baumax si Media Galaxy. Galeria, care are o suprafata de 18.000 mp, gazduieste 90 de magazine, la fel de mult ca si mall-ul din Sibiu.

Promenada Mures are o zona de restaurante si cafenele, un cazinou si un cinema multiplex. "Ne aflam la al doilea mare parc de retail din Transilvania, dupa cel din Sibiu, European Retail Park Targu-Mures avand o suprafata de 140.000 mp", a declarat directorul general al Bel Rom, Carl Decoopman.

Acesta a precizat ca urmeaza investitii similare in Bacau, Braila, Deva si Focsani, in valoare totala estimata de circa 500 mil. euro. In galeriile comerciale din cadrul parculuid e retail din Mures este prezenta si compania sibiana Redal, cu un local Redal cafe.

Sibiu Standard

Sibiu - Cinci etaje in Zona Industriala Ocna Sibiului Regimul de inaltime al cladirilor, admis in Zona Industriala Ocna Sibiului, este de cinci etaje, fiecare ataj putand avea intre patru si cinci metri.

Cea mai noua zona industriala din judetul Sibiu este un proiect dezvoltat de omul de afaceri german de origine romana Victor A. Sp?ck, impreuna cu firma SC Proiect Services. Investitia totala in proiect este, potrivit dezvoltatorilor, de peste 9 milioane de euro.

Zona Industriala se intinde pe o suprafata de 512.000 de metri patrati. Zona dispune de drumuri, trotuare si iluminat stradal. Potrivit proprietarilor, Zona Industriala Ocna Sibiului sau, pe scurt, ZIOS, va avea pana in septembrie 2008, o noua linie de alimentare cu energie electrica, ce va asigura o sursa de curent electric cu o putere de 7 MW.

Sibiu Standard

Constanta - Agentii imobiliari constanteni, consiliati de inspectorii OJPC Agentii economici care efectueaza servicii in cadrul agentiilor imobiliare din judetul Constanta s-au intilnit, ieri, la sediul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC), pentru a participa la o sedinta de consiliere.

Inspectorul sef adjunct al OJPC, dr.ing. Gheorghe Trandafir, a declarat ca din 20 de firme controlate de inspectorii OPC, 16 au fost depistate cu nereguli. Astfel, cele mai des intilnite probleme sint, potrivit inspectorului sef adjunct, neafisarea „codului unic de inregistrare practicat de Registrul Comertului”.

„Daca are obiect de activitate, nominalizat pe tranzactie imobiliara, acesta trebuie sa-l aiba afisat. Mai mult, la cele mai multe agentii imobiliare nu sint afisate, in mod vizibil, listele cu documentele necesare pentru o tranzactie.

De asemenea, precontractele de prestari servicii incheiate intre agentii imobiliari si consumatori nu aveau incluse mentiuni privind modul de solutionare a eventualelor litigii ce se pot ivi intre partile contractante. O alta problema este reprezentata de clauzele abuzive mentionate in contractele de comision”, a adaugat Gheorghe Trandafir.

Telegraf Online

Companii

Cluj - Primii furnizori Nokia aduc la Cluj 40 mil. euro Conducerea Nokia Romania a anuntat ca primii doi furnizori oficiali ai concernului, companiile Hansaprint din Finlanda si BYD Electronic din China, vor aduce la Nokia Village din Cluj investitii de circa 40 mil. euro.

John Guerry, directorul fabricii Nokia din Romania, a spus ca numarul angajatilor ar putea sa ajunga la 5.000, dupa ce initial se estima ca vor ajunge la 3.500.

ZF Transilvania

Cluj - Hugo Boss vine la Cluj Celebra casa de imbracaminte si de parfumuri de lux isi va deschide in centrul orasului un depozit si un show-room.

Grupul international Hugo Boss a decis sa deschida la Cluj un show-room si depozite de imbracaminte si de accesorii. Potrivit informatiilor ZIUA de Cluj, in acest moment reprezentantii Hugo Boss poarta negocieri pentru trei locatii in zona ultracentrala: magazinul Rialda, fostul Cafe Lux si Libraria Universitatii.

Spatiul, pentru care compania este dispusa sa ofere pana la 20.000 de euro lunar, va trebui sa aiba minim 300 mp de show-room si 100-150 mp de depozit.

Ziua de Cluj

Cluj - Caroli a vandut fosta fabrica Maestro din cartierul Iris Grupul Caroli Foods, unul dintre jucatorii importanti pe piata nationala de mezeluri, a vandut fosta unitate de productie a Maestro din zona Iris. Cumparatorul este o companie care nu opereaza in domeniu.

Preturile terenurilor in zona variaza intre 100 si 250 de euro, in functie de tipul de constructie ce se poate realiza.

Caroli a relocat productia de pe str. Gheorghe Asachi la Pitesti, dupa ce anul trecut a preluat Maestro Industries Cluj. “Initial s-a dorit dezvoltarea locala a productiei, dar spatiul insuficient avut la dispozitie si amplasamentul nepotrivit au impiedicat cresterea afacerii.

Acestea impreuna cu imposibilitatea aplicarii normelor europene in domeniu au facut necesara mutarea productiei”, au precizat oficialii Caroli.

Ziua de Cluj

Timis - Cele mai puternice companii timisene Firmele din domeniul energetic, automotive si IT&C sunt cele mai profitabile companii din judetul Timis. Analiza rapoartelor financiare depuse de firmele timisene la Finantele Publice si Registrul Comertului indica faptul ca cele mai profitabile firme sunt din zona energiei.

Liderul de necontestat in topul celor mai puternice companii din judetul Timis este fostul mamut comunist Renel, privatizat si transformat in Enel Distributie Banat SA.

Distribuitorul de electricitate a incheiat anul 2006 cu un profit de peste 44 de milioane de euro pe locul doi se afla o alta companie din zona energiei, Linde Gaz Romania SRL care a reusit sa inchida anul fiscal 2006 cu un profit de aproape 24 de milioane de euro.

Evz Vest

Bistrita-Nasaud - Investitia intr-o noua fabrica urca afacerile Raal Bistrita la 70 mil. euro Producatorul de echipamente si sisteme de racire pentru industria auto, agricultura si constructii Raal Bistrita a inceput productia la fabrica de sisteme de racire din judetul Bistrita-Nasaud, in urma finalizarii primei faze a proiectului cu o investitie de 6 mil. euro.

Investitia totala se va ridica la aproximativ 12 mil. euro pana in 2008, cand Raal estimeaza ca noua fabrica va functiona la parametrii proiectati.

ZF Transilvania

AutoRoom

Iasi - Iasul, pe locul al VI-lea la achizitiile de autoturisme Vinzarile de autoturisme au crescut in primele noua luni cu 23,1%, la 228.877 de unitati, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Cele mai mari vinzari au fost consemnate in Bucuresti - 78.135 de unitati, Arges - 10.383 de unitati, Brasov - 9.935 de unitati, Cluj-Napoca - 9.455 de unitati, Dolj - 9.433 de unitati, Iasi - 9.405 unitati si Timis - 9.132 de unitati.

La polul opus se plaseaza judetele Botosani - 701 unitati, Giurgiu - 735 de unitati, Calarasi - 760 de unitati si Covasna - 779 de unitati.

Principalul constructor autohton, Automobile Dacia, a vindut in perioada ianuarie-septembrie 69.289 de automobile, nivel corespunzator unei cote de piata de 30,3%, in timp ce Daweoo Automobile Romania a comercializat 13.277 de unitati si a avut o cota de piata de 5,8%.

Renault conduce in clasamentul marcilor de import, cu 21.854 de unitati (^43,9%), marca franceza fiind urmata de Volkswagen, in urcare cu o pozitie, la 17.048 de unitati (^60,1%), Skoda - 16.924 de unitati (^13,1%), in coborire un loc, si Opel, care a urcat o treapta, cu 13.383 de unitati (^81,5%).

Jurnalul de Est

Galati - Scorpion a lansat Show-roomul VW Firma Scorpion, unicul distribuitor al marcilor VW si Audi in judetele Galati, Braila, Buzau si Vrancea a lansat ieri la Galati cel mai mare Show-room VW din reteaua Porsche Romania, investitie care s-a ridicat la cinci milioane de euro.

Situat la intrarea in Galati dinspre Focsani, acesta se intinde pe o suprafata de doua hectare. Din aceasta, 860 de metri patrati sint alocate show-roomului Volkswagen, iar 2.800 de metri patrati service-ul autorizat VW si Audi.

La conferinta de presa sustinuta cu ocazia acestei lansari au participat Gioni Lungu, directorul general al Scorpion Galati, directorul economic Ovidiu Groper, directorul de vinzari Ionel Iordache, directorul de marketing Catalin Munteanu, dar si directorul Nicu Scinteianu, directorul Scorpion Vrancea, si reprezentantii departamentului de marketing, Dan Stefan si Razvan Vlasceanu.

Ziarul de Vrancea

EuROfonfuri

Iasi - Agricultorii ieseni vor avea conditii mai bune pentru absorbtia fondurilor structurale Fermierii ieseni vor putea accesa mai usor fondurile europene de post-aderare fata de cele care au fost acordate prin Programul SAPARD, procedurile fiind mai lejere.

Fata de vechiul program european destinat dezvoltarii mediului rural au intervenit anumite modificari, atit in ceea ce priveste documentatia necesara, achizitiile eligibile, cit si procentul de co-finantare.

In continuarea ajutoarelor financiare de pre-aderare, Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) le aduce investitorilor din mediul rural posibilitati mult mai vaste de finantare neambursabila a afacerilor.

O procedura general simplificata, valori mai mari eligibile pe proiecte, declaratii pe propria raspundere in locul extraselor de cont bancare, precum si achizitiile permise fara necesitatea demonstrarii originii europene a bunurilor - acestea ar fi citeva dintre facilitatile aparute in privinta accesarii fondurilor acordate de FEADR, conform afirmatiilor facute de catre autoritati.

Jurnalul de Est

Opinii

Cluj - Cultura la vrac (de Ion Muresan) A venit toamna ca un Festival "Cantarea Romaniei". Frigul are calitati de somatie: „Organizati activitati culturale!”. Sau, „Zici frig, zici cultura”. Sau, „Vreti cultura, no, na cultura!”.

Si as putea continua mult si bine cu aceasta introducere ca un cartus de vanatoare pentru rate, din acela cu alice mici care se imprastie in toate partile. Tema acestei „chestiuni” este insa cultura la vrac. Prin „vrac”, zice dictionarul, se intelege un „mod de depozitare si de transport in gramezi, neordonate si fara ambalaj al unor materiale”.

In „gramezi” i se livreaza iubitorului de cultura festivalurile literare, muzicale, teatrale, de dans, folclorice, expozitiile mari, targurile de carte, colocviile internationale etc.

Destul sa amintesc, pe sarite, cateva, care imi vin in minte, si nu in ordine cronologica, din Transilvania:

Zilele revistei Poesis (Satu Mare), Zilele revistelor de cultura din Transilvania (Medias), Zilele revistei Familia (Oradea), Festivalul international de poezie de la Sighetu Marmatiei, Maratonul poetilor de la Sibiu (o premiera), Concursurile de literatura „Pavel Dan”, „Octavian Goga” si „George Cosbuc”, Festivalul Teatrului Imposibil (Cluj), Festivalul teatrelor de papusi (Cluj),

Festivalul de teatru de la Sibiu (ma rog, in Sibiu in anul acesta evenimentele se tin lant), festivalurile de jazz, Festivalul cantecului de catanie, toamnele muzicale, cenaclurile, targurile de carte. Iar daca mai adaugam si activitatile de mare tinuta ale universitatilor din Cluj ori Brasov, prietenii care au vernisaje de expozitii la aceeasi ora, dezarmezi instantaneu. Caci pomelnicul poate continua pe pagini intregi.

Evz Transilvania

Cultura/Educatie

Cluj - Revolta anticomunista de la Brasov, analizata la Cluj in sala “Ioan Muslea” a Bibliotecii Centrale Universitare Cluj-Napoca va avea loc astazi, cu incepere de la ora 17.00, intalnirea comemorativa “20 de ani de la revolta anticomunista Brasov 1987”.

Printre participanti se numara si Florin Postolachi, presedinte al Asociatiei 15 Noiembrie 1987, Brasov.

Ziua de Cluj

Sibiu - Filmul cazului Tanacu Filmul documentar "For God's Sake" (Cazul Tanacu) ruleaza azi in premiera mondiala la Astra Film Fest.

Cazul maicutei Irina Cornici, care a murit la manastirea Tanacu dupa ce a fost supusa unui ritual de exorcism, ajunge astazi pe marele ecran. Filmul „For God’s Sake” (Cazul Tanacu), realizat de Tatiana Niculescu Bran, Ionut Teianu si Mirel Bran, ruleaza in premiera mondiala in aceasta seara, de la ora 20.45, in cadrul Astra Film Fest de la Sibiu, in prezenta producatorilor. Filmul concureaza la sectiunea „Romania” si aduce elemente inedite.

Evz Transilvania

Sibiu - Au venit rectorii Europei Prima reuniune a rectorilor din universitatile capitalelor culturale europene a debutat ieri in Aula Avram Iancu a Facultatii de Litere si Istorie.

Premiera este organizata la Sibiu de catre Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu si a adus in orasul de pe malul Cibinului rectori ai universitatilor din 17 tari europene. 15 din ei sosisera deja ieri la Sibiu, inclusiv din viitoarele capitale culturale europene, orase precum Pecs (Ungaria) sau Liverpool (Anglia).

La invitatia rectorului ULBS, Constantin Oprean, lor li s-au alaturat si numerosi rectori ai universitatlor din tara noastra. "Nu este doar un schimb cultural. In planul doi exista foarte multe proiecte si initiative care urmeaza a fi aplicate si dezvoltate in viitor", a declarat Constantin Oprean.

Sibiu Standard

Iasi - Mai bine angajat decat doctorand Tot mai putini absolventi ai facultatilor de stiinte exacte din Iasi aleg sa urmeze studii doctorale.

De exemplu, la Facultatea de Informatica din cadrul Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza“ sunt doar tineri inscrisi la doctorat. Doi urmeaza invatamantul de zi, iar ceilalti sunt inscrisi la fara frecventa. In anul universitar trecut, au fost doar trei doctoranzi.

Profesorii spun ca studentii renunta la doctorat pentru a se angaja la firmele IT. „In zilele noastre, primeaza foarte putin partea de cercetare. De aceea un student prefera mai mult sa lucreze si sa-si faca o cariera, decat sa faca munca de cercetare“, declara conf. univ. dr. Sorin Corneliu Buraga, cancelarul Facultatii de Informatica.

Evz Moldova

Constanta - Educatie cu pumnii Violenta in scolile constantene nu se manifesta numai in randul elevilor, ci si intre cadrele didactice si cei pe care ar trebui sa ii educe.

In loc sa constituie un exemplu pozitiv pentru elevi, unii profesori au inca impresia ca educatia se face cu pumnii si vor sa-si arate forta in fata unor copii. Un elev de 12 ani, elev in clasa a V-a la scoala de Arte si Meserii din Garliciu a fost batut de profesoara de fizica, chiar in timpul orei de curs.

Romania libera editia de Dobrogea

Showbiz&Fun

Cluj - Caravana house a asurzit clujenii Cel mai mare eveniment de muzica house din Transilvania, Student Parade, a avut loc aseara la Sala Sporturilor “Horia Demian”. Manifestarea a inceput cu o caravana a muzicii house, care a traversat intreg orasul.

Trei camioane incarcate cu boxe, DJ si iubitori ai muzicii house au strabatut ieri, vreme de 3 ore, strazile Clujului.

DJ rezidenti din cele mai cunoscute cluburi clujene au mixat in camioanele care au pornit din fata sediului Radio Impuls, situat in cartierul Grigorescu, si si-au continuat traseul prin Piata Mihai Viteazu, cartierul Marasti, cartierul Gheorgheni, centrul orasului si cartierul Manastur

Ziua de Cluj

Cluj - DJ Tom Novy a cerut suc din Germania si sampanie speciala DJ Tom Novy, unul dintre invitatii de marca ai Student Parade, le-a solicitat organizatorilor evenimentului racoritoare din Germania si sampanie speciala.

Starul i-a pus in dificultate pe organizatori, carora le-a cerut o bautura racoritoare care nu se comercializeaza in Romania, “Pasion Fruit Suice”. Cu mari eforturi, organizatorii au facut rost de racoritoare, precum si de o sampanie anume, solicitata de DJ.

Ziua de Cluj

Timis - Week-end plin pentru timisoreni Noaptea Alba si Festivalul Vinului ii asteapta pe timisoreni in acest sfarsit de saptamana.

Campionat de minifotbal, tenis de masa, darts, grafitti, demonstratii de role si skating, focuri de artificii si concerte sustinute de Cargo, Matrix, Plus, Vest, Sanctuar reprezinta oferta organizatorilor celei de-a treia editii a evenimentului „Noaptea Alba”.

Manifestarea va avea loc vineri, in Complexul Studentesc, intre orele 19 si 4. „Vino sa vezi si sa te vezi este sloganul din acest an. Am verificat prognoza meteo si vremea va tine cu noi, vor fi intre 13 si 15 grade Celsius vineri noaptea, chiar daca va fi innorat.

Noaptea Alba se va desfasura in 16 orase simultan, iar in 11 dintre ele, printre care si Timisoara, vor fi amplasate ecrane, iar tinerii se vor putea vedea intre ei”, a precizat Cosmin Costa, directorul Directiei Judetene pentru Tineret Timis.

El a declarat ca Autoritatea Nationala pentru Tineret a alocat 30.000 de lei pentru organizare, la care se adauga contributia sponsorilor.

Timis Online

Sport

Cluj - Multescu despre CFR: „Nu suntem rivali, ci concitadini!” "Cei de la CFR au poate alergie, dar sper ca nu si dusmanie la numele Multescu. Le-am luat multe puncte si eu, ca antrenor, si fiul meu, ca jucator.

Nu consider ca sunt rivalii nostri, ci concitadinii nostri. Ei lupta pentru cozonac, iar noi pentru paine. Rivalii lor sunt acum Steaua, Dinamo sau Rapid. Le doresc sa castige campionatul, iar noi sa luam Cupa Romaniei. Nu trebuie sa-i dusmanim, ci sa-i invidiem si sa incercam sa-i ajungem in cativa ani.

Daca vom bate Steaua sambata, n-o vom face insa ca sa-i ajutam pe ei, ci pe noi", a spus Multescu.

"Multescu are dreptate, nu suntem rivali cu Universitatea. El trebuie sa se concentreze la lupta pentru retrogradare, in timp ce noi ne gandim la castigarea campionatului si la Champions League. Ei trebuie sa bata Steaua pentru ei, iar noi sa castigam fiecare meci de acum incolo, pentru a castiga titlul", a replicat directorul executiv Razvan Zamfir.

Clujeanul