Esential

Sibiu - „Stranieri" criminali La numai o zi dupa ce avrigeanul Romulus Mailat a violat si ucis o italianca in Roma, un barbat din Cisnadie, stabilit de opt ani in Spania, l-a lasat fara suflare pe concubinul mamei lui. La betie.

Munca peste hotare si dorinta de imbogatire le iau mintile romanilor. Dupa ce Europa a fost ingrozita sa urmareasca stirile despre avrigeanul Romulus Mailat, care a violat si ucis marti seara sotia unui ofiter al marinei italiene, un alt sibian, intors in tara dupa o lunga absenta, si-a minjit miinile cu singe. Barbatul de 31 de ani, din Cisnadie, era plecat in Spania de aproximativ opt ani. Intors in orasul natal, a aflat cu stupoare ca mama lui traia in concubinaj cu un barbat din vecini si si-a pierdut mintile.

Monitorul de Sibiu

Iasi - Aici s-a decis viitorul Iasului pe 20 de ani S-ar putea spune ca Iasul s-a nascut ieri a doua oara. In prezenta a zeci de ieseni dintre cei mai influenti din oras, invitati la dezbateri, plenul Consiliului Local a aprobat ieri la Hotel Unirea strategia de dezvoltare a municipiului Orizont 2020, elaborata de firma olandeza Haute Europe si prezentata pe larg.

Cele aproape patru ore ale dezbaterii s-au scurs intre argumente pro si contra proiectelor propuse, dar si atacuri la persoana sau ironii ieftine.

In final, votul majoritatii consilierilor a decis cele patru directii de dezvoltare viitoare a municipiului: servicii bazate pe cunoastere, transformarea Iasului in capitala culturala si turistica a Romaniei, in centru al industriilor creative si in centru de servicii pentru intreaga Regiune Nord-Est.

"Iasul este un oras al inspiratiei. Inspiratia de a inventa noi tehnologii, inspiratia de a-l vizita, prin numeroasele biserici si manastiri pe care le are, inspiratia de creare de noi produse atragatoare, prin industria creativa ale carei baze exista. In fine, insasi inspirarea aerului sau da un sentiment placut al existentei.

Nu este poezie, ci o trasatura definitorie a Iasului", a spus managerul de proiect, olandezul Joep de Roo. Tocmai de aceea, el a propus ca brand al orasului "Iasi - oras al inspiratiei".

Ziarul de Iasi

Maramures - Maramuresul presidential Ultimii trei presedinti ai Romaniei au legaturi puternice cu Maramuresul. Singura ruda a lui Ion Iliescu din partea parintilor traieste in comuna maramureseana Rozavlea, unde s-a nascut Maria Bucur, mama vitrega a fostului presedinte.

„Basescu de Basesti?”- aceasta e intrebarea care-i „macina” pe basesteni dupa ce o enciclopedie online a publicat un articol potrivit caruia familia presedintelui Traian Basescu ar fi originara din satul Basesti. Arhimandritul manastirii Rohia i-a prevestit lui Basescu in 2001 ca va fi presedintele tarii.

Emil Constantinescu venea aproape anual in Maramures, atras de o legatura „geologica”, dar si de una de suflet.

Gazeta de Maramures

Bihor - Descoperire de exceptie Zidurile capelei care adapostea, acum 1.000 de ani, moastele Sfantului Ladislau, intemeietorul Oradiei, au fost scoase recent la lumina de o echipa de arheologi din Cluj si Oradea. Descoperirea nu face decat sa intareasca informatiile din insemnarile istorice care atesta formarea orasului Oradea in jurul unei manastiri fortificate.

„Este vorba de o capela de dimensiuni mici, dar cu structuri extrem de solide si cu un pilon de sustinere in centrul ei, ceea ce ne face sa credem ca a avut si un etaj.

Se pare ca este exact ceea ce documentele vremii spun ca ar fi fost capela-turn in care, odinioara, erau pastrate moastele Sfantului Ladislau”, a declarat Adrian Andrei Rusu, cercetator la Institutul de Arheologie din Cluj-Napoca.

Evz Transilvania

Dolj - Mlastini sub Craiova Canalul colector si cateva case de pe strada Raului din Craiova stau pe o mlastina.

In timpul lucrarilor la noua canalizare de pe strada Raului, constructorii s-au trezit ca terenul din imprejurimile sapaturilor o ia la sanatoasa. Cel mai aproape de pericolul unei scufundari se afla cateva case si caseta canalului colector, care strabate partea de nord-vest a municipiului.

Potrivit specialistilor, continuarea lucrarilor in acest moment ar periclita inclusiv artera de circulatie, aflata la doar cinci metri de mlastina, supusa traficului greu.

In ciuda masurilor suplimentare de siguranta pe care le-a luat, Hidroconstructia SA, antreprenor in contractul ISPA pe bani europeni pentru realizarea noii canalizari, nu a scapat de ce i-a fost frica: afundarea solului din pricina panzei freatice aflate aproape de suprafata.

Gazeta de Sud

Economie

Eveniment

Cluj - Nicoara: Nokia ar putea renunta la fabrica din Jucu Nokia ar putea renunta la investitia de la Jucu iar Adrian Popa ar putea spune adio functiei in partid! Cel putin asa sustine Marius Nicora care afirma ca a primit semnale negative de la oficialii companiei finlandeze. Motivul invocat de conducerea Nokia este legat de incertitudinea privind modernizarea aeroportului.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj considera ca initiativa viceprimarului Adrian Popa de a negocia construirea unui ansamblu imobiliar in zona aeroportului aduce prejudicii grave dezvoltarii judetului. Potrivit lui Marius Nicora, investitorii importanti ai Clujului s-ar putea retrage daca modernizarea aeroportului va fi blocata.

"Am primit de la Nokia o scrisoare prin care isi arata ingrijorarea fata de bunul mers al proiectului si o posibila stopare a lui daca aeroportul nu poate fi modernizat" a afirmat Marius Nicoara, presedinte CJ Cluj.

Presedintele Consiliului Judetean sutine in acest moment ca administratia aeroportului a angajat un amplu program de modernizare a aerogarii clujene. Daca proiectul imobiliar al viceprimarului s-ar materializa, investitia in acest obiectiv s-ar pierde.

“Pana in decembrie trebuie realizat un studiu care va preciza viitoarele culoare de zbor. Daca se va construi un astfel de cartier unde spune Adrian Popa, planul de realizare ar trebui amanat si am pierde creditul pentru executarea acestuia ».

Conducerea PNL nu a dorit sa comenteze atitudinea lui Adrian Popa. Totusi, daca se va dovedi ca a actionat impotriva intereselor clujenilor acesta va fi exclus din partid.

Posibilitatea juridica ca Nokia sa renunte la investitia de la Cluj nu poate fi deocamdata pusa in discutie. Asta, deorece contractul dintre compania finlandeza si Consiliul Judetean este secret.

HotNews.ro

Cluj - De ce s-a scumpit Autostrada Transilvania ZIUA de Cluj va prezinta principalele argumente tehnice care au dus la majorarea costurilor de executie a magistralei Brasov-Bors cu 50%.

Solul argilos din Ardeal a dus la sapaturi mai adanci, au crescut suprafetele de expropriat si utilitatile de relocat, iar inundatiile au determinat construirea unui viaduct suplimentar si realizarea podurilor pe coloane. Modificarile intervenite de la studiul din 1997, atat la preturi, cat si in teren, sunt alte motive pentru care prima jumatate de autostrada va costa cu 50% mai mult.

Ziua de Cluj

Iasi - Cea mai mare licitatie din istoria Iasiului La cea mai mare licitatie organizata vreodata in Iasi s-au prezentat ieri in jur de 20 de firme din tara si strainatate.

Licitatia de infrastructura pentru municipiul Iasi, evaluata in prima etapa la aproximativ 50 de milioane de euro, prevede atribuirea constructiei sudului soselei de centura a municipiului Iasi. Valoarea estimata a lucrarilor intregii sosele de centura a Iasiului se ridica la 155 de milioane de lei, fara TVA, iar lucrarile ar trebui finalizate in trei ani de la data parafarii contractului.

Romania libera editia de Moldova

Sibiu - Sibiul are stand la Targul de la Lugano O delegatie condusa de primarul Klaus Johannis reprezinta zilele acestea Sibiul la Targul de la Lugano. Un stand de peste 20 de metri patrati prezinta Capitala Culturala Europeana cu ajutorul brosurilor, pliantelor, proiectiilor video si a altor materiale promotionale.

Delegatia sibiana pune accent pe prezentarea programului cultural Sibiu 2007, dar mai ales pe orasul Sibiu si pe potentialul sau turistic. Un moment special al targului elvetian se va desfasura in cadrul festivitatii de premiere, unde se vor acorda distinctii pentru cateva categorii propuse de organizatori. Anul acesta, Sibiului i se va acorda premiul "Un oras ca un muzeu" si care va fi inmanat primarului Klaus Johannis.

Targul de la Lugano se incheie anul acesta pe 4 noiembrie si este unul dintre cele mai importante evenimente din domeniul turismului, reusind sa adune aproximativ 60.000 de vizitatori la fiecare editie.

Tribuna Sibiu

Mehedinti - Traficanti de tigari prinsi in Mehedinti Un grup infractional organizat, care se ocupa cu traficul de tigari peste Dunare, a fost anihilat miercuri seara de politistii de frontiera mehedinteni, in urma unui flagrant in Padurea Halanga, in apropierea localitatii Izvorul Frumos.

Grupul, format din trei cetateni sarbi si doi romani, a fost urmarit de oamenii legii timp de doua luni si a fost prins cand tranzactiona 11.000 de pachete de tigari.

Gazeta de Sud

Iasi - Sindicatul Laminorul ameninta cu noi proteste Sindicatul Laminorul Braila ameninta cu declansarea conflictului de drepturi si actionarea in instanta a administratiei societatii, pe motiv ca incalca mai multe prevederi ale contractului colectiv de munca (CCM).

Liderul de sindicat din Laminorul, Constantin Iarca, a anuntat ca va sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului cu privire la faptul ca partenerul de dialog social nu respecta prevederile CCM si nici obligatiile asumate in acordul social semnat cu sindicatul.

Romania libera editia de Moldova

Constanta - Taxe duble in Delta Dunarii De la 1 ianuarie 2008, proprietarii navelor de transport, de orice fel, in functie de puterea motoarelor de propulsie a respectivelor nave, posesorii de barci, care nu au domiciliul pe teritoriul ARBDD, precum si turistii care intra in Delta, vor plati o taxa dubla fata de acest an. Posesorii de barci trebuie sa plateasca intre 40 si 500 RON.

Romania libera editia de Dobrogea

Cluj - Toate deseurile electronice vor fi colectate sambata si la Cluj, in cadrul unei campanii nationale Prima actiune din cadrul campaniei nationale de colectare a deseurilor electrice si electronice va avea loc sambata, 3 noiembrie, fiind organizata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in colaborare cu organizatiile Ecotic, RoRec si Recolamp.

In ziua de sambata, cei ce locuiesc in orasele cu peste 20.000 locuitori pot sa scape rapid de echipamentele electronice pe care nu le mai folosesc. Indiferent de dimensiunile aparatelor, acestea pot fi depuse in fata blocului sau a casei, de unde vor fi preluate de firmele de salubritate.

In perioada sarbatorilor de iarna, Primaria Cluj-Napoca va organiza si alte actiuni de ridicare a deseurilor, in zilele de 28 noiembrie, 5, 12,19 si 26 decembrie. In Cluj-Napoca, operatiunea de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice va fi asigurata de Compania de Salubritate Bratner Veres, Valmax Impex SRL, Prival Ecologic SA si Eco Prisal, care colecteaza gratuit aceste tipuri de deseuri.

Clujeanul

Imobiliare

Cluj - Trecerea Clujului din sfera industriei in cea a serviciilor sustine dezvoltarea pietei imobiliare Piata imobiliara clujeana este cea mai scumpa dupa Bucuresti, insa are in continuare o mare problema cu lipsa de locuinte, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, in cadrul unei conferinte organizate de BCR si Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare, in parteneriat cu ZF.

In Cluj-Napocasunt anuntate proiecte rezidentiale care totalizeaza peste 12.000 de locuinte si insumeaza investitii de peste 600 mil. euro, trei dintre aceste proiecte fiind realizate in parteneriat public-privat.

"Speram ca jumatate din proiectele anuntate sa fie finalizate in urmatorii doi ani. Achizitia de locuinte este un fenomen in crestere deoarece studentii care vin in Cluj-Napoca prefera sa cumpere o locuinta, decat sa plateasca o chirie care creste in fiecare an", a mai spus primarul Clujului.

ZF Transilvania

Cluj - Vom sti cum construim abia in 2009 la Cluj Municipiul va avea un Plan Urbanistic General actualizat abia in doi ani, conform estimarilor optimiste ale specialistilor.

Investitorii si clujenii de rand vor sti ce pot construi pe terenurile din Cluj-Napoca abia in 2009, conform celor mai optimiste estimari ale spcialistilor.

Noul PUG va trebui sa includa nu doar directii de dezvoltare, ci si reguli care sa impuna un standard de viata mai ridicat pentru clujeni si ar urma sa puna capat sirului de derogari de la reguli de pana acum.

Ziua de Cluj

Timis - Un singur timisorean ia bani de la Guvern Printr-o lege aparuta la inceputul anului, tinerii de pana la 35 de ani care isi construiesc pentru prima data o locuinta, prin credit ipotecar, pot primi o subventie de pana la 10.000 de euro.

Pana acum, doar un singur timisorean a solicitat bani de la Guvern pentru a-si construi o casa noua. „Vin destul de multi sa se intereseze despre aceasta lege, dar prima intrebare pe care le-o pun este unde e situat terenul.

Cei mai multi au la Mosnita, Urseni sau in alte localitati de langa Timisoara, si le explicam ca trebuie sa depuna cererea acolo, nu in localitatea de domiciliu, ci acolo unde este amplasat terenul”, spune Otilia Sarca, seful Biroului Administrare Locuinte, de la Primaria Timisoara.

Evz Vest

Cluj - Amenda pentru casa devenita bloc Proprietarul unui imobil care nu a respectat prevederile autorizatiei de construire a fost amendat cu 5.000 de lei.

Simion Foitos, proprietarul imobilului aflat in constructie pe strada Caraiman, la numarul 9A (foto), a fost amendat cu 5.000 de lei de catre inspectorii Primariei. Acestia sustin ca Foitos nu a respectat legislatia, motiv pentru care au dispus sistarea lucrarilor.

Ziua de Cluj

Companii

Cluj-Napoca, in top pentru Wizz Air Compania low-cost Wizz Air a decis sa se intoarca sa opereze si de la Mures, insa punctul principal de operare pe Transilvania ramane Aeroportul International Cluj Napoca, a informat reprezentantul Wizz Air in Romania, Daniel Amzar.

“Daca Wizz Air se va intoarce sau nu la Mures, acest lucru nu va afecta in nici un fel decizia companiei de a opera, din 13 noiembrie, de pe Aeroportul International Cluj-Napoca”, a anuntat reprezentantul firmei Free Communication, Daniel Amzar, care se ocupa de imaginea Wizz Air.

Ziua de Cluj

Cluj - Depozit HP la Cluj Hewlett Packard (HP) Romania va deschide patru depozite in Cluj-Napoca, Sibiu, Timisoara si Iasi, a declarat Mihaela Cunesteanu, director al canalelor de servicii tehnologice.

“In reteaua noastra de servicii erau anterior 12 companii din Bucuresti, cu puncte de lucru sau prin subcontracte in orasele mari din tara, si alti trei parteneri din Cluj-Napoca, cu puncte de lucru in principalele orase din Transilvania.

“Prin deschiderea acestor depozite, HP Romania va extinde disponibilitatea serviciului de suport tehnic cu nivel imbunatatit “, a spus Cunesteanu. Reteaua de servicii a HP Romania asigura reparatii pentru produsele in garantie si suport tehnic post-garantie.

Ziua de Cluj

Sibiu - Veniturile mai mari la Electromontaj Compania Electromontaj Carpati Sibiu, specializata in lucrari de constructii-montaj in domeniul energiei electrice, a obtinut, in primele noua luni ale anului, venituri in crestere cu 17,24%, la 19,21 milioane lei (5,8 milioane euro).

Profitul brut, realiyat de companie, an aceea;i perioada, este insa in scadere de aproape patru ori, la 250.440 lei, dupa cum rezulta din raportul financiar publicat pe Rasdaq. Cheltuiele companiei din intervalul ianuarie-septembrie au urcat cu 23,6%, la 18,96 milioane lei. Firma din Sibiu a inregistrat in intervalul analizat o cifra de afaceri de 19,16 milioane lei, in urcare cu 29%.

Sibiu Standard

Iasi - Patru companii vor soseaua de centura Patru companii isi disputa constructia viitoarei sosele de centura a Iasiului. Firmele Aktor Societate Tehnica Anonima, sucursala Romania, Vegyepszer Budapesta, sucursala Miercurea Ciuc, Constructii Feroviare Grup Colas Iasi si Vega 93 Galati au depus ieri oferte la licitatia pentru desemnarea constructorului soselei.

Si compania Porr Technobau und Umwelt din Austria, sucursala Bucuresti, a vrut sa intre in cursa, dar a fost descalificata. „Firma austriaca nu a avut garantia de participare in conformitate cu caietul de sarcini“, a explicat Ilie Stefan, presedintele comisiei de licitatie din cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Iasi.

Cele patru companii concureaza pentru prima etapa de constructie a soselei de centura, care implica realizarea unui traseu de 24 de kilometri pentru traficul greu si 7 kilometri pentru traficul usor. Valoarea lucrarilor se ridica la 155 de milioane de lei fara TVA.

Evz Moldova

Cluj - Hotel de 100 de camere Compania Euro Trend va inaugura la Cluj un hotel de patru stele cu 100 de camere si o cladire cu 55 de apartamente si spatii de birouri.

Hotelul Akantus va fi inaugurat in primavara lui 2008, printr-o investitie de 5 milioane de euro. Unitatea va dispune de restaurant de 240 de locuri, parcari pentru 44 de locuri, centru de masaj, sala de fitness, solar, piscina si sauna.

Ziua de Cluj

Sibiu - Carrefour in parcul de retail Carrefour a preinchiriat un teren de 12.500 de metri patrati, in cadrul parcului de retail, dupa cum arata un raport al firmei Oriel Securities, colaborator al proprietarului parcului de retail, compania britanica North Real Estate Opportunities Fund.

Potrivit raportului, care analizeaza potentialul investitiilor derulate de fondul britanic, alte terenuri in suprafata totala de 10.000 de metri patrati sunt in curs de inchiriere catre alti retaileri puternici. Carrefour a anuntat posibilitatea de a deschide un hipermarket la Sibiu inca de la inceputul anului, cand reprezentanti ai companiei au declarat ca Sibiul se afla pe lista de prioritati.

Sibiu Standard

Mures - Cifra de afaceri a Aesculap Targu Mures a avansat 43,12 mil. lei Farmaceutica Aesculap Targu Mures a inregistrat, in primele noua luni, o cifra de afaceri de 43,12 milioane lei, in crestere cu 37,66% comparativ cu intervalul similar din 2006 si un profit net de 600.000 lei, a anuntat compania.

In aceeasi perioada, compania a raportat venituri de 50,21 milioane lei si cheltuieli de 49,45 milioane lei, se arata in raportul trimestrial al Farmaceutica Aesculap. Compania cuprinde o divizie de distributie, care opereaza in judetele Mures, Harghita, Covasna, Bistrita, Sibiu, Cluj, Alba si Brasov, si o retea de 33 de farmacii, localizate in judetele Mures si Harghita.

Principalul actionar al companiei este firma americana Arrow Pharmaceuticals Florida, cu 89,6% din actiuni.

ZF Transilvania

IT

Cluj - Boc pune centurile pe Internet Edilul a promis investitorilor imobiliari ca pana la 1 decembrie variantele de ocolire a municipiului vor ajunge pe site-ul Primariei.

Variantele de ocolire a municipiului Cluj-Napoca vor putea fi vizualizate pana la 1 decembrie pe portalul de Internet al Primariei, a anuntat ieri primarul Emil Boc.

Jucatorii de pe piata imobiliara au reprosat municipalitatii ca nu stiu ce zone de investitii sa recomande dezvoltatorilor, din cauza ca nu cunosc traseele viitoarelor artere.

Ziua de Cluj

Sibiu - Noua generatie de soft industrial Conferinta, denumita Identity-Based Tracking and Web-Services (TraSer), este organizata de compania de software sibiana Wittmann&Partner in colaborare cu Institutul de Cercetare pentru Computere si Automatizari din cadrul Academiei Maghiare de Stiinte

si compania INNOTEC. "Sibiul a fost ales ca loc de desfasurare deoarece reprezinta un puternic pol industrial. Prezentarile si discutiile vor fi centrate pe noutati, exemple si demonstratii privind folosirea tehnologiei RFID si a solutiilor ERP integrate cu RFID pentru trasabilitatea datelor si a produselor", precizeaza organizatorii.

Conferinta are ca public-tinta pe responsabilii cu productia, calitatea sau logistica din companii din domeniul productiei alimentare, productiei industriale, logisticii si transportului. Tehnologia RFID este complementara sistemelor cu coduri de bare, imbinand avantajele microchipurilor cu avantajele comunicarii pe frecvente radio.

Sibiu Standard

AutoRoom

Maramures - Un “sou” educativ pentru tineri Un show auto-moto, denumit si erotic a fost organizat recent la Casa Tineretului. Intr-un spatiu impropriu pentru astfel de manifestari, au fost aduse masini sport si alte chestii ce tin de sportul auto-moto.

Pentru a atrage spectatori, organizatorii (unul din cluburile baimarene legal constituite ce are ca obiect a activitate si organizarea de curse de masini pe teren adecvat si cu aprobari) au adus si cateva modele (?) de la o revista de scandal.

De aici si legatura cu “soul” erotic. Masinile, interesante pentru impatimitii vitezei la volan, au fost „asortate” cu tinere sau mai putin tinere, sumar imbracate, tot mai sumar, pe masura ce trecea timpul. Acest melanj de fete de „budoar” si masini puternice este una din retetele curselor de masini legale sau ilegale.

Gazeta de Maramures

Bursa

Cluj - BT Securities a avansat in topul brokerilor de la Bursa de Valori Societatea de servicii de investitii financiare (SSIF) BT Securities Cluj a urcat de pe locul cinci pe patru in topul pe luna octombrie al societatilor de brokeraj din Romania, a anuntat Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

BT Securities a operat tranzactii de 192,2 milioane de lei, reprezentand 6,57% din rulajul pietei, in timp ce in primele zece luni a acoperit 5,24% din transferuri.

O alta societate clujeana de intermediere, Broker, s-a clasat pe pozitia a sasea atat la nivelul lunii octombrie, cat si pentru primele zece luni ale anului, cu un volum de 152,2 milioane de lei in octombrie, respectiv 1,6 miliarde la zece luni.

Ziua de Cluj

Cluj - Obligatiuni convertite in actiuni Obligatiunile emise de Banca Transilvania in 2005 pot fi convertite in actiuni la 89 de bani, posesorii urmand sa trimita pana la 1 decembrie o notificare scrisa si irevocabila catre intermediarul BT Securities. Investitorii au achizitionat 2.410 obligatiuni, in valoare de 24,1 milioane de dolari.

Ziua de Cluj

Cultura/Educatie

Cluj - Librarie-ceainarie la Iulius Mall Clujenii amatori de lectura au o noua sansa de petrecere a timpului liber. Din 10 noiembrie, in incinta Iulius Mall se va deschide prima librarie Carturesti din Transilvania, dupa cele din Iasi, Timisoara si Bucuresti.

Carturesti va oferi un spatiu cultural in care, pe langa o carte buna, se va servi ceai, se va asculta muzica si, mai ales, se vor putea intalni scriitori sau artisti. Noua librarie propune 20.000 de titluri.

Fiecare librarie Carturesti a fost si un proiect arhitectural indraznet - nu exista doua librarii la fel - cu scopul crearii unei identitati a spatiului de lectura.

Ziua de Cluj

Iasi - Adomnitei ia in calcul retragerea acreditarii sau scindarea Universitatii „Petre Andrei“ Ministrul Cristian Adomnitei nu a reusit sa dezamorseze conflictul de la Universitatea „Petre Andrei“.

Dupa ce a convocat miercuri o intrunire cu cei trei fondatori in incercarea de a-i determina sa numeasca de comun acord un rector interimar care sa duca institutia spre normalitate, ministrul educatiei si-a dat seama ca nu are nici o sansa de a-i convinge. Prin urmare, i-a trimis pe cei trei acasa, recomandindu-le sa gasesca singuri o solutie pentru viitorul UPA.

Ministrul le-a spus acestora ca sint trei variante: retragerea acreditarii, mentinerea starii de conflict actuale, dar fara ca universitatea sa fie recunoscuta legal de minister sau realizarea unui proiect comun de catre cele doua tabere pentru iesirea din blocajul institutional, inclusiv prin scindarea universitatii.

Ziarul de Iasi

Cluj - Scriitorul Gy?rgy Dalos isi prezinta vineri la Cluj cea mai recenta carte, "1956. Rascoala in Ungaria" Centrul Cultural German din Cluj gazduieste vineri, de la ora 19, un eveniment literar in cadrul caruia scriitorul Gy?rgy Dalos (foto) isi va prezenta cea mai recenta carte.

Seara literara organizata de Centrul Cultural German din Cluj il are ca invitat special pe scriitorul Gy?rgy Dalos. Acesta va lectura pentru public cateva fragmente din cea mai recenta carte a sa, aparuta in 2006 si intitulata

"1956. Der Aufstand in Ungarn" ("1956. Rascoala in Ungaria"). O cronica a revolutiei maghiare, cartea reda evenimentele avand ca baza de documentare cele mai noi informatii, scoase la iveala dupa deschiderea arhivelor. Autorul a ales sa imbine atat punctul de vedere al politicienilor, cat si cel al oamenilor obisnuiti.

Evenimentul va avea loc in limba germana si va fi moderat de prof. dr. Andr?s Balogh, de la Catedra de Literatura Germana in Europa Centrala si de Sud-Est din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

Clujeanul

Timis - Jazz pe toate fronturile Timisorenii vor avea parte de jazz pe paine, luna aceasta. In orasul de pe Bega sunt programate doua mari evenimente jazz-istice.

Saptamana viitoare, in 9 si 10 noiembrie, in Sala Capitol a Filarmonicii de Stat Banatul, va avea loc cea de-a XVII-a editie a Galei Blues - Jazz. Spectacolele incep zilnic de la ora 19,00.

Directorul galei si initiatorul ei, jazz-situl Bela Kamocsa, a reusit pentru aceasta editie sa reuneasca nume sonore din jazz-ul international. Intre acestea, sunt de mentionat colaboratorii apropiati ai lui Goran Bregovic, sarbii din trupa Balkan Salsa Band.

Evz Vest

Showbiz&Fun

Cluj - Party-uri fasaite de Halloween Clujenii nu s-au inghesuit la petrecerile dedicate sarbatorii importate din SUA. Sarbatoarea de Halloween nu s-a bucurat de un mare succes in acest an in randul clujenilor. Cel mai plin local a fost Obsession Club, unde circa 1.000 de elevi si studenti s-au distrat pana dimineata.

Fata de alti ani, au lipsit costumatiile care sa atraga atentia, fiind preferata vestimentatia trendy. Muzica buna si atmosfera tipica Obsession au facut insa ca timpul sa treaca pe neobservate. intr-un alt club, Diesel, doar o jumatate de sala s-a umplut cu amatori de chef, desi organizatorii au pregatit un carnaval cu tematica Halloween.

“Ma simt bine, dar chiar nu stiu de ce lumea nu a venit. Am fost si in alti ani, dar erau mai multi”, ne-a spus Loredana Apostol, eleva in clasa a 11-a, care a ales sa isi petreaca noaptea de miercuri spre joi in Diesel.

Ziua de Cluj

Sibiu - 20.000 de spectatori la Scorpions Bugetul total alocat de compania Ambient Sibiu pentru aniversarea a 15 ani de activitate este de peste 350.000 euro. Evenimentele se desfasoara pe parcursul a doua zile, 9 si 10 noiembrie, in centrul istoric al Sibiului si in Pavilionul Capitalei Culturale Europene.

Organizatorii asteapta circa 20.000 de spectatori la concertul Scorpions, nu numai din Sibiu. "Vrem sa aratam sibienilor ca Ambient inseamna mai mult decat Sibiu. Vrem sa aratam dimensiunea nationala a companiei", declara Dan Olteanu, coordonator marketing si comunicare la Ambient.

Acesta precizeaza ca la evenimentele aniversare vor veni autocare din orasele in care exista centre comerciale Ambient.

Sibiu Standard

Arad - Un aradean are cel mai frumos posterior din lume Tot Banatu-i fruncea! Datorita lui Andrei Andrei, timisorean prin adoptie, nascut la Arad, suntem pe primul loc la capitolul... fundulete.

Titlul i-a fost oferit de una dintre cele mai celebre firme de lenjerie din lume, alaturi de 10.000 de euro.

Andrei Andrei a fost preferat de juriul format din designeri, specialisti in coregrafie si un psiholog, celorlati 41 de concurenti din 25 de tari. Topmodelul roman s-a nascut la Arad, in 1983, este in zodia Leu, si de mai multi ani s-a mutat la Timisoara.

Arad Online

Iasi - Ministrul Adomnitei dezminte zvonurile despre posibila sa nunta Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, ieseanul Cristian Adomnitei, nu se casatoreste. Cel putin asa ne-a declarat el ieri.

Nu a cumparat de la Paris nimic pentru nunta, dupa cum se zvoneste prin presa centrala de citeva zile, iar despre posibilii nasii vehiculati, Relu si Mariana Fenechiu, nici nu poate fi vorba. Totul este, dupa cum comenteaza Adomnitei, o gluma pornita de la blogul lui Cristian Sutu.

Ziarul de Iasi

Bihor - Ioan Gyuri Pascu vine la spectacol Printre evenimentele Casei de Cultura a Sindicatelor din Oradea, de la sfarsitul acestui an, se remarca piesa „Vicontele” de Eugene Ionescu cu Ioan Gyuri Pascu in rol principal, Cazacii Zburatori si Baletul din Kiev cu „Frumoasa din Padurea Adormita”.

Bihor Online

Sport

Sibiu - Pirelli Rally Show 2007: 17 piloti la start 16 piloti romani si unul finlandez si-au anuntat, pana in acest moment, prezenta la Pirelli Rally Show, competitie programata sambata, 3 noiembrie, pe pista de rally cross de la Sibiu.

Cei 17 piloti inscrisi pana acum la Pirelli Rally Show 2007sunt Jarkko Miettinen, Claudiu David (singurul pilot roman din WRC), Dan Girtofan (noul campion din CRR), Titi Aur, Sorin Badea, Heinz G?llner, Gϋnther Graeff, George Grigorescu, Mihai Leu, Bogdan Marisca, Alexandru Pitigoi, Adrian Raspopa, Bogdan Stanoev, Marco Tempestini, Danny Ungur, Juhos Zoltan si Florin Staici.

Tribuna Sibiu

Cluj - Lider descatusat! In ultimul meci din cadrul etapei a XIII-a, „feroviarii“ lui Andone nu au avut emotii in fata aradenilor de la UTA, pe care i-au invins cu 2-0. Profitind de pasii gresiti facuti de urmaritoare, CFR-istii s-au distantat in clasament la 6 puncte fata de locul 2.

Monitorul de Cluj