Esential

Sibiu - IPS Streza cere calm italienilor Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, si regele autointitulat al romilor, Florin Cioaba, au redactat impreuna o scrisoare deschisa prin care cer autoritatilor italiene sa gaseasca o solutie de echilibru in rezolvarea problemelor legate de imigrantii romani.

"Delincventii au acelasi statut pretutindeni, indiferent de nationalitate sau etnie, ei insa nu pot defini poporul caruia-i apartin. Italienii trebuie sa tina cont de faptul ca la ei sunt sute de mii de romani de-ai nostri lucreaza acolo contribuind la bunastrarea tarii lor. Si lucreaza poe bani putini", spune IPS Laurentiu Streza, mirtopolitul Ardealului.

Scrisoarea a fost trimisa lui Romano Prodi, dar va ajunge si la autoritatile romane. Joi, in cadrul unei slujbe religioase, scrisoarea va fi citita la Roma, de catre mitropolitul ortodox din Paris care va fi acolo. In plus, biserica s-a mobilizat si va incepe in curand formalitatile pentru a face o episcopie in Roma, pentru romani.

Sibiu Standard

Iasi - Asigurarea anticancer In fiecare zi, la Iasi, se recolteaza singe din cordonul ombilical al unui nou-nascut. Din acesta se vor extrage celule stem care vor fi pastrate intr-o „banca“ din Slovacia. Recoltarea costa in jur de o mie de euro, iar anual se plateste o taxa de depozitare.

Unii medici considera ca, in caz de nevoie, celulele stem recoltate pot fi folosite la tratarea unor boli de care sufera copilul, printre care mai multe forme de cancer. Pe de alta parte, Vasile Astarastoae, seful comisiei de Bioetica a Colegiului Medicilor, considera ca aceste celule prelevate la nastere „sint mai mult o afacere“.

Iesencele au inceput sa se gindeasca la “asigurarea” sanatatii copiilor chiar de la nastere. De citeva luni, medicii de la cele doua maternitati iesene recolteaza singe din cordonul ombilical al nou-nascutilor. Scopul este ca micutii sa poata beneficia de tratamente performante daca se vor imbolnavi atunci cind vor creste. Recoltarile sint facute la solicitarile parintilor, care trebuie sa fie pregatiti doar financiar.

Ziarul de Iasi

Hunedoara - Bransamentele ilegale la gaze, cauza exploziei de la Hunedoara Explozia din blocul de pe strada Prutului din Hunedoara s-a lasat cu dosar penal pentru distrugere din culpa. Din primele cercetari rezulta faptul ca apartamentul 25 a sarit in aer din cauza improvizatiilor facute de proprietar la instalatia de gaze. Reprezentantii E.On Gaz Distributie SA sustin ca acumularea de gaze a fost produsa de un convector si un boiler cu bransamente artizanale.

Gandul

Sibiu - Coconea, pe mina DNA Fostul director general al Transgaz SA Medias se numara printre cei opt oameni de afaceri care au fost trimisi ieri in judecata, impreuna cu presedintele SIF Oltenia, intr-un dosar privind fraudarea patrimoniului companiei cu peste 11 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presa transmis ieri de Directia Nationala Anticoruptie, sint judecati in acest dosar Aurel Gabriel Coconea - fost director general al SNTGN Transgaz SA Medias, Cornel Teodor Volintiru - fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu si Vlad Rebega - fosti directori ai SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu - fost director al SC Asigurarea Nationala

Romana SA, Adrian Georgel Bogza - fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum si Iulian si Tudorica Siclitaru, dar si Dinel Staicu, deja controversatul presedinte al Societatii de Investitii Financiare Oltenia. Prejudiciul total cauzat Transgaz Medias a fost estimat la peste 26 de milioane de lei.

Monitorul de Sibiu

Satu Mare - Incertitudini si amanari la Zalau Ancheta derulata in cazul exploziei produse la blocul din Zalau necesita noi expertize pe langa cele prevazute initial.

Procurorul-sef al sectiei de Cercetare si Urmarire Penala de la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj, Rodica Vaida Pece, a declarat, ca nu poate estima cand se vor incheia cercetarile, deoarece este cea mai complexa ancheta desfasurata in judetul Salaj. Expertizele se vor face tot cu probele luate de la imobilul distrus de explozie.

Procurorul-sef a refuzat sa dea amanunte despre acestea, pe motiv ca ar periclita desfasurarea cercetarilor, insa a spus ca vor fi facute de specialisti desemnati sa se ocupe de caz. Va reamintim ca in Zalau, 19 familii au ramas fara locuinte dupa ce o explozie a distrus, in 14 septembrie, blocul E24. Locatarii au reusit sa salveze doar acte, bani, imbracaminte si obiecte de uz electrocasnic.

Radio Cluj

Galati - Pacientii se trateaza singuri, aruncandu-se pe geamul spitalelor Doi pacienti ai Spitalului de Urgenta „Sf. Apostol Andrei”, din Galati, au ales sa-si ia viata, la sfarsitul saptamanii trecute. Vineri, un barbat de 68 de ani, care suferise o operatie de sold, s-a aruncat pe unul dintre geamurile unei toalete aflate la etajul cinci.

Pacientul era internat de cateva zile in Sectia de Ortopedie si colegii sai de salon afirma ca devenise foarte agitat dupa operatia prin care i-a fost implantata o proteza de sold.

Chiar inainte de tragedie, barbatul a cerut sa fie dus la toaleta. Acolo, pacientul a incuiat usa de la cabina, a deschis geamul neasigurat si, cu greu, l-a escaladat, dupa care si-a dat drumul in gol. Asistenta care l-a insotit pe barbat afirma ca a incercat sa intervina, dar a fost prea tarziu. Ea spune chiar ca a reusit sa-l prinda, in ultimul moment, de picior, dar ca l-a scapat imediat. Barbatul s-a zdrobit de aleea de asfalt din jurul spitalului.

Gandul

Cluj - Finul lui Boc vrea sa fie sef la "U" Cluj Universitatea Cluj i-a propus lui Alin Tise, fostul prefect al Clujului in perioada noiembrie 2005-octombrie 2007, sa ocupe o functie de conducere in cadrul clubului. Conform lui Tise, actionarii echipei il vor pe acesta in functia de manager general.

"Este o posibilitate sa vin la Universitatea Cluj, insa nu va pot spune cu certitudine. Actionarii mi-au propus aceasta functie si le-am cerut cateva zile de gandire. Nu pot preciza in procente cate sanse sunt sa ajung la "U", insa, daca voi veni, voi face tot ce depinde de mine pentru ca aceasta echipa sa evolueze si la anul in prima liga", a declarat, ieri, Tise.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Iasi - Gigi Becali, obligat sa plateasca AVAS 88.000 de euro „Razboinicul luminii” a fost invins, in instanta, de AVAS. Gigi Becali a fost obligat de judecatorii Tribunalului Bucuresti sa plateasca penalitati de 88.000 de euro catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, pentru neindeplinirea unor obligatii privind investitiile de mediu la firma Avicola Iasi.

Gandul

Constanta - Conditii speciale pentru deschiderea bancii de celule si tesuturi de la Constanta In ultima perioada, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, au fost efectuate o serie de de interventii chirurgicale de mare finete, cum ar fi transplantul de celule stem sau operatii pe carotida, iar in viitorul apropiat, vor fi facute transplanturi de inima, plamini si cord-pulmon

Medicii din spital spun ca ar fi foarte bine daca la Constanta s-ar infiinta o banca de celule si tesuturi, ba chiar au au facut toate demersurile ca acest proiect sa devina realitate. “Sintem foarte aproape de a avea o banca de celule. Autoritatile locale ne ajuta si, printr-un proiect Phare, sase centre din tara noastra, printre care se numara si Constanta, vor primi trei miliarde de euro pentru a infiinta banci de celule si tesuturi.

Speram ca pina in decembrie sa gasim un loc unde sa deschidem aceasta banca”, a declarat, ieri, seful Clinicii de Chirurgie, prof.univ.dr. Vasile Sirbu.

Telegraf Online

Arges - Joi, 2000 de rromi din Calinesti fac greva in Pitesti Calinestiul este localitatea cu una dintre cele mai mari comunitati de rromi din judet. In repetate randuri, acestia au facut scandal la primarie, acuzand autoritatile locale de nepasare si dezinteres pentru cauza lor.

Cand spunem „cauza lor” ne referim la faptul ca din luna februarie, tiganii incadrati la Legea 416 nu si-au primit ajutorul social. In aceasta situatie sunt 800 de dosare, adica peste 2.000 de persoane. Primarul Nicolae Gavrilescu a declarat ca trebuie sa le dea tiganilor mai mult de 12 miliarde lei vechi, insa banii lipsesc cu desavarsire. Intre timp, un sat intreg se revolta revendicandu-si drepturile banesti.

Observator Argesean

Economic

Eveniment

Sibiu - Banii Sibiului in 2008 Sibiu Standard incepe de astazi o serie de articole dedicate proiectului de buget al Romaniei pe anul 2008.

In Proiectul de buget pe anul 2008 al Ministerului Transporturilor, Sibiul nu apare de foarte multe ori. Aceeasi centura nefinalizata, pentru care se prevad bani pana in 2011, acelasi drum DN1 Vestem - Miercurea Sibiului, aceeasi gara Sibiu. In rest, programe generale care vizeaza reabilitari de cale ferata si programe de finantare de care nu stie nimeni.

La Proiectul 79 PHARE National 1998/Ro/9807.02 - Lucrari de reabilitare DN 1 Vestem - Miercurea Sibiului nu figureaza niciun leu pentru anul 2008. Dar totusi e cuprins in capitolul de proiect bugetar pe anul 2008. Exista insa posibile explicatii. "Ei nu dau explicatii pentru toate anexele, daca le cerem, atunci ei vin cu date", spune senatorul Nicolae Neagu.

Sibiu Standard

Cluj - Puscas: "Intarzierile la Autostrada Transilvania franeaza economia" Fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana, deputatul PSD, Vasile Puscas, repune in discutie tema dezvoltarii integrate a infrastructurii de transport din Transilvania. El este de parere ca intarzierea lucrarilor la Autostrada Transilvania ar bloca economia Ardealului.

Mai mult, el atrage atentia ca, pentru a asigura o dezvoltare accelerata a zonei, autoritatile ar trebui sa reia modernizarea caii ferate electrice dintre Cluj si Oradea, proiect abandonat in 2005.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Clujul, la 30 de kilometri pe ora! Soferii clujeni duc o viata din ce in ce mai grea. Taximetristii o stiu, insa, cel mai bine. Nu trece zi in care sa efectueze mai mult de 100 de kilometri pe traseu, in conditiile in care lucreaza 8 ore. Cei mai multi reusesc sa adauge la kilometraj la finalul unei ture de munca abia 80-85 de kilometri. Problema, spun ei, nu consta in lipsa clientilor, ci in aglomeratia de pe soselele Clujului.

„Va pot spune ca media unei ture de 8 ore ajunge de obicei pe la 30 de kilometri la ora. Asta in orele de virf. Pina la 7 dimineata se poate merge prin oras si cu 60-70-80 la ora, ca nu e asa aglomerat, dar dupa ora asta mai mult stam pe loc“, a declarat pentru monitorul Vasile Salistean, taximetrist pentru Diesel 946.

Monitorul de Cluj

Bucurestiul, campion la aruncat deseuri electrice Serviciile de salubritate din Bucuresti au reusit sa stringa peste 70 de tone de deseuri electrice in cadrul unui program lansat de Ministerul Mediului la nivel national. Sectoarele 2 si 3 sint pe primul loc, cu aproximativ 30 de tone fiecare. Bucurestenii care locuiesc in sectorul 1 nu s-au prea indurat sa renunte la aparatele electronice vechi.

„Pensionarilor le vine greu sa care aceste deseuri in fata blocului. Avem un plan prin care, saptaminal, cetatenii care nu pot transporta aceste obiecte pina in fata blocului pot cere ajutorul firmei de salubrizare care va face acest lucru in locul lor. Oamenii nu au inca mentalitatea formata pentru asa ceva.

Treptat, treptat vor intelege ca este bine sa nu mai depoziteze cinci televizoare si doua frigidere stricate“, a spus Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.

Cotidianul

Dolj - Scoateti actiunile ELECTROPUTERE! Mii de cuponari descopera abia acum ca nu mai au nici un fel de valoare certificatele lor de actionari pentru ca, in mod dubios, au disparut din baza de date a actionarilor.

Mii de cuponari care au primit actiuni la ELECTROPUTERE Craiova in cadrul programului de privatizare in masa au ramas in proprietate doar cu certificatele care nu au nici un fel de valoare.

Surse din cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), organismul de control al pietei de capital, au precizat pentru GdS ca numai in 2006 au fost sesizate circa 700 de asemenea cazuri, care au fost transmise spre cercetare politiei. Craiovenca Marinela Maiuru a semnalat recent un nou caz suspect.

In septembrie 2007, femeia a incercat sa-si vanda actiunile si a ajuns la o agentie de brokeraj. Spre surprinderea ei, nu a fost gasita in baza de date a Depozitarului Central. Cu toate demersurile de pana acum, craioveanca nu a reusit sa afle ce s-a intamplat cu actiunile.

Gazeta de Sud

Gorj, Mehedinti - Comerciantii au inceput aprovizionarea pentru Craciun Sarbatorile de iarna se apropie, iar agentii economici din judetul Gorj au inceput sa se aprovizioneze cu produsele cautate de cumparatori in aceasta perioada.

Din fericire pentru comercianti, targujienii au inceput sa achizitioneze deja aceste produse: „Am cumparat cateva jucarii, mi se pare ca sunt mai ieftine acum.

De Craciun, oricum, nu o sa stau prea bine cu banii, la cate o sa avem de cumparat! Asa ca este mai bine sa cumpar de pe acum cate ceva“, a spus Ioana Popescu, din Targu Jiu. Angajatii magazinelor au spus ca vanzarile au mers foarte bine, mai ales la dulciuri si jucarii.

Gazeta de Sud

Satu Mare - Cei mai multi bani la Zalau Cea mai mare suma din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest a fost obtinuta de Primaria din Zalau, pentru ridicarea unui centru destinat persoanelor fara locuinta. Este vorba despre o finantare de 730.000 de lei de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Viceprimarul Zalaului, Onorica Abrudan, a declarat, ca suma este cea mai mare primita pentru un astfel de proiect si va fi sporita printr-un ajutor financiar pe care o asociatie din Anglia il va acorda autoritatilor locale. Banii vor fi cheltuiti pentru amenajarea unui centru pentru familiile fara adapost. Imobilul va gazdui si un centru de consilere - indrumare, precum si un spatiu detinat tinerilor orfani.

Radio Cluj

Bacau - Pulsul interesului pentru investitii s-a masurat la Bacau In perioada 1-2 noiembrie 2007, s-a desfasurat la Bacau Forumul Regional de Investitii Nord-Est Romania, editia a IV-a.

Evenimentul a fost organizat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est in parteneriat cu Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau, dar si autoritatile locale: Primaria Municipiului Bacau, Consiliul Judetean Bacau si Institutia Prefectului - Judetul Bacau.

In prima zi a evenimentului, cei peste 150 de participanti - reprezentanti ai organizatiilor publice centrale si locale, societati comerciale, firme de consultanta, institutii financiare romanesti si straine, organizatii internationale,

au asistat sub cupola Salii de Conferinte Agricola International la Conferinta „Dezvoltare regionala durabila in contextul inovarii”.

Informatia Bacaului

Banci/Finante

Iasi - Consultanta pentru casa Banca Comerciala Romana (BCR) a deschis la Iasi un centru imobiliar de retail.

„Rolul acestei noi structuri este de a scuti clientii interesati sa achizitioneze locuinte de efoturi suplimentare. Practic, persoanele care vin la noi gasesc informatii despre toate proiectele imobiliare de pe piata, cat si despre metodele de finantare pentru care pot opta“, a declarat Dorin Cojocaru, director executiv in cadrul BCR. Un centru similar a fost deschis si la Galati. Cele doua unitati, primele deschise in provincie, functioneaza in sediile centrale ale BCR din Iasi si Galati.

Evz Moldova

Constanta - Un nou Magazin de Credite CitiFinancial in Constanta CitiFinancial, divizia de finantari persoane fizice a Citibank Romania SA, a deschis, ieri, un nou “Magazin de Credite” in Constanta, situat pe bd. Tomis nr. 66. “Magazinul de credite” va oferi clientilor persoane fizice produse de creditare pentru nevoi personale nespecificate, fara garantii, vindute prin reprezentantii de vinzari ai produselor CitiFinancial.

Evenimentul de deschidere a avut loc in prezenta oficialitatilor locale si a reprezentantilor conducerii Citibank Romania SA. Decizia de lansare a acestui nou centru de vinzari s-a bazat pe analiza perspectivelor zonei si a ritmului sau de dezvoltare economica. “Reprezentantii de vinzari din centrul CitiFinancial sint pregatiti sa sprijine clientii in pregatirea documentatiei si parcurgerea procesului de obtinere a creditului.

Clientul este cel care alege locul preferat pentru intilnirea cu reprezentantii CitiFinancial - la birou sau la domiciliu sau in magazinul de credite”, a declarat Gabriela Paduraru, director retea Centre de vinzari CitiFinancial.

Telegraf Online

Iasi - SIF 2, aproape sa scape de plata a peste un milion de dolari SIF Moldova a anuntat finalizarea unor litigii cu AVAS avand ca obiect actiunea cambiala in pretentii a AVAS. Statul, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, solicitase obligarea societatii la plata unor sume de bani provenind din bilete la ordin anulate anterior de catre SIF Moldova.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat favorabil SIF trei dosare. La mijloc era vorba de sume care totalizau peste un milion de dolari, lasate "mostenire", de fostul presedinte la FPP II Moldova (devenit, intre timp, SIF), Corneliu Iacobov.

Procesele cu statul durau de mai multa vreme si au plecat de la Corneliu Iacobov, fostul administrator al FPP II Moldova, transformat ulterior in SIF Moldova. Acesta a garantat cu bilete la ordin imprumuturi luate de la defuncta Bancorex de diversi colegi de partid si clienti politici. Multe dintre firmele "ajutate" in acest fel nu au mai inapoiat creditele luate de la Bancorex si de la Bankcoop.

Informatia Bacaului

Constanta - Microcamera video descoperita pe un bancomat din Constanta Ofiteri ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Constanta si politisti specializati in combaterea infractionalitatii informatice, sub supravegherea unui procuror din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata Constanta,

sint in cautarea a patru tineri, suspectati ca au obtinut in mod fraudulos codurile pin a citorva mii de carduri bancare. De asemenea, cei patru sint suspectati de realizarea de carduri bancare falsificate cu ajutorul carora extrag sume de bani folosind codurile pin ale unor posesori de carduri bancare.

Ancheta oamenilor legii a inceput in urma cu aproximativ doua saptamini, atunci cind pe ATM-ul unei sucursale a bancii BRD din zona Podului Butelii din Constanta avea sa fie facuta o descoperire mai mult decit interesanta. Anchetatorii spun ca unul dintre angajatii bancii a descoperit in mod intimplator ca pe bancomat era montat un dispozitiv electronic suspect.

Mai multe structuri specializate in combaterea infractionalitatii informatice au intrat in alerta si s-a constatat ca pe respectivul bancomat, in zona dispozitivului de iluminat, deasupra tastelor, era aplicata o banda din aluminiu.

La o verificare amanuntita a bandei din aluminiu, oamenii legii au aflat ca aceasta avea montata in ea o microcamera video, conectata la un microcip care inmagazina imaginile captate. Intreg sistemul se alimenta pe baza unor fotocelule similare calculatoarelor de mina solare.

Telegraf Online

Imobiliare

Iasi - Decanul de la Stomatologie a cerut aprobare pentru construirea unui cartier Decanul Facultatii de Stomatologie, Norina Forna, vrea sa construiasca un cartier de vile pe dealul Galata, pe 22 de ha.

Decanul Facultatii de Stomatologie a solicitat aprobarea unui PUZ pe numele sau pentru trecerea terenului din extravilanul in intravilanul comunei Miroslava in vederea construirii de locuinte.

Forna a obtinut in 2005 dupa unchiul sau, Valeriu Constantinescu, 25 de ha in zona Galata, iar la mijlocul acestui an a inceput demersurile pentru a realiza un cartier de vile pe terenul aflat la limita dintre municipiul Iasi si comuna Miroslava. Astfel, terenul este situat la aproximativ 100 de metri de drumul judetean 248A care leaga Iasul de comuna Voinesti.

Ziarul de Iasi

Bihor - Criza de birouri la Oradea Majoritatea firmele oradene isi desfasoara activitatea in apartamente sau case transformate in sedii. Lipsa unor complexe destinate birourilor este pusa de directorul Federatiei Patronilor Bihor, Dan Octavian, pe seama puterii financiare scazute a firmelor oradene.

„Din punctul meu de vedere nu exista o piata economica suficient de dinamica, care sa sustina astfel de proiecte. Exista cateva spatii pentru birouri, de clasa B si C, facute din case, si care au fost adaptate pentru activitati comerciale”, a declarat Dan Octavian. „Sa nu uitam ca Oradea s-a «lansat» pe piata imobiliara acum doi ani.

Atunci a fost facuta prima fundatie a unui bloc nou de locuinte. Deocamdata, toti constructorii sunt concentrati pe apartamente. Este o afacere sigura, nu risca sa ramana cu ele nevandute”, a explicat reprezentantul Federatiei Patronilor.

Evz Transilvania

Constanta - Ultimele locuinte ANL din Ovidiu au lumina, dar n-au caldura Locuitorii celor 32 de apartamente si garsoniere ANL din Ovidiu care s-au mutat in noile locuinte la mijlocul lunii septembrie fara ca acestea sa fie racordate la energie electrica vor iesi in curind din acest impas.

Cele doua blocuri au fost date in folosinta fara ca locuintele sa fie bransate la reteaua de energie electrica si implicit, acum, cind temperaturile au scazut considerabil, sint neincalzite.

Telegraf Online

Companii

Timis - Topul firmelor din Timisoara Georgica Cornu, presedintele Camerei de Comert Timisoara a prezentat topul firmelor din Timis. Editia din acest an a topului CCIAT nu contine surprize, majoritatea companiilor prezente in top fiind cele de anul trecut. Premierea efectiva a companiilor va avea loc maine, 7 noiemebrie 2007, la Centrul Regional de Afaceri Timisoara.

Printre firmele prezente in top amintim Solectron Romania, Continental Automotive, Delphy Pakard, Kromberg & Schubert sau Zoppas Industries.

Evz Vest

Iasi - Praktiker va deschide in acest an un magazin la Iasi

Compania Praktiker Romania va investi in total in acest an 16 milioane de euro pentru a deschide pina la sfirsitul anului alte doua magazine, la Iasi si la Timisoara. In ceea ce priveste unitatea de la Iasi, aceasta este amplasata pe un teren de pe bulevardul Tudor Vladimirescu, vizavi de Grupul Tester.

Patronul Sirajului, Ahmad Aldeiri, care, initial, a inceput proiectul magazinului, a incasat 14,5 milioane de euro de la compania de investitii imobiliare Eurobank Properties Real Estate Investment, membra a grupului elen Eurobank EFG. Ulterior, terenul a fost in-chiriat de compania Prak-tiker Romania pentru o pe-rioada de 15 ani, asa cum au aratat investitorii greci.

In urma acestor investitii, reteaua Praktiker Romania va ajunge la un total de 20 de magazine

Jurnalul de Est

Sibiu - Dafora imprumuta 6 mil. euro Actionarii societatii au decis in cadrul sedintei din 31 octombrie, aprobarea contractarii a trei facilitati de credit pe termen lung, de la banca amintita.

Astfel, un credit de 3 milioane de euro urmeaza sa fie folosit la "asigurarea capitalului de lucru pentru acoperirea necesitatilor financiare aferente desfasurarii activitatii curente". Facilitatea doi de credit, de 1 mil. de euro, urmeaza sa fie folosita pentru "emiterea oricarui tip de Scrisori de Garantie, cu o perioada de valabilitate de maxim 12 luni.

In fine, in hotararea actionarilor se mai arata ca facilitatea trei, in valoare de pana la 2 mil. de euro, va fi folosita pentru efectuarea de investitii, adica finantarea sau refinantarea a 90 la suta din pretul de achizitie a unor echipamente, terenuri sau constructii. Garantarea creditelor se va face cu proprietati ale societatii. Dafora va constitui o ipoteca de 35 la suta din valoarea sumelor utilizate din facilitati.

Dafora Medias estimeaza ca va obtine in 2007 un profit net de 14,44 milioane lei, in crestere cu 37,65%. Cifra de afaceri a companiei a urcat cu 60,47%, la 103,62 milioane lei (31 milioane euro), in primele sase luni din acest an, iar profitul a crescut cu 73%, la 4,19 milioane lei (1,25 milioane lei).

Principalul actionar al companiei este omul de afaceri Gheorghe Calburean, cu o participatie de 48,17%, restul titlurilor fiind detinute de alti actionari.

Sibiu Standard

Mures - GHCL Upsom Ocna Mures isi reduce capitalul social cu 90% Actionarii SC "GHCL Upsom Romania" SA Ocna Mures au hotarat in cadrul unei sedinte AGA extraordinare, desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute, reducerea capitalului social cu 90% din valoarea initiala.

Potrivit deciziei actionarilor, capitalul social va scadea de la 55,7 milioane lei, la 5,5 milioane lei. Hotararea vine ca urmare a diminuarii activului net la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris, prin reducerea valorii nominale a actiunilor de la 2,5 lei, la 0,25 lei/actiune.

Combinatul de produse clorosodice din Ocna Mures este detinut de grupul indian GHCL, prin compania Indian England NV, care l-a achizitionat in decembrie 2005 de la oamenii de afaceri Marius si Emil Cristescu. Valoarea tranzactiei s-a cifrat la 19,5 milioane de dolari.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Sibiu - Majorare de capital la Retrasib Majorarea urmeaza sa se produca prin emiterea unui numar de 63.109.025 actiuni nominative, cu valoare nominala de 0,10 lei si valoare de emisiune 0,10 lei in schimbul unui aport in numerar adus de actionari in valoare de 6.310.902,5 lei.

Perioada de subscriere a fost stabilita la 60 de zile calendaristice de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. Actiunile nesubscrise de catre actionari prin exercitarea dreptului de preferinta in cadrul termenului de subscriere vor fi anulate.

La sedinta din 31 octombrie au participat 41 de actionari ai firmei Retrasib, detinand 52,31 la suta din capitalul social. Retrasib, firma specializata pe productia de generatoare si alte echipamente eletroenergetice, si-a fixat la inceputul anului investitii de 1,43 mil. lei, din care 650.000 de lei (195.000 de euro) pentru achizitia de utilaje specifice productiei si transportului.

Sibiu Standard

Sibiu - Independenta: profit de 6,7 mil. lei Societatea Independenta SA, din Sibiu, a reusit un profit de 6,7 milioane de lei dupa primele noua luni ale acestui an, de 40 de ori mai mult decat pe parcursul intregului an 2006

Sibiu Standard

IT

Galati - Proba IT pentru permisul de conducere De la 1 ianuarie, la Galati si in alte trei judete in care va fi implementat proiectul-pilot, Constanta, Valcea si Arges, examenul teoretic pentru obtinerea permisului de conducere va fi sustinut pe monitoare touch screen.

La sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatricularea Vehiculelor Galati a fost amenajata o sala speciala, dotata cu 14 calculatoare. Noul sistem asigura si corectitudinea sustinerii examenului, nemaifiind posibile invatarea pe de rost a unui chestionar si nici ca un candidat sa poata fi "ajutat" de un prieten sa promoveze proba teoretica.

Romania libera editia de Moldova

EuroJurnal

Germania - Bordel romanesc in Berlin Un cartier din centrul Berlinului a fost impanzit de prostituate din Europa de Est, in special din Romania si din Bulgaria, care vor sa deschida un bordel in aceasta zona, relateaza Spiegel Online.

Zona de activitate a damelor de companie exista in Berlin de zeci de ani, iar locuitorii s-au obisnuit si chiar au inceput sa cunoasca prostituatele de pe strazi. In ultimele luni, insa, tot mai multe fete, in special din Europa de Est, au venit sa se prostitueze in cartierul berlinez, iar acestea vor sa deschisa un bordel in zona.

Acest fapt i-a suparat insa pe localnici, iar 20 la suta dintre acestia au semnat deja o petitie prin care se opun deschiderii bordelului, potrivit tabloidului BZ.

Sibiu Standard

Bursa

Sibiu - SSIF Carpatica Invest SA Sibiu la 10 ani de activitate Invest SA Sibiu, a aniversat, la sfarsitul saptamanii trecute, 10 ani de la infiintare.

La momentul festiv, au fost prezenti, ca invitati de onoare, Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Anca Dumitru, din partea Asociatiei Nationale a Brokerilor, Elena Marchidan, sef departament in cadrul BVB,

Nicolaie Hoanta, presedintele Bancii Comerciale Carpatica, alaturi de care, cei 145 de angajati ai retelei, potrivit presedintelui SSIF, Carpatica Invest, Marius Trif, au participat la o gala a premiilor, acordate pentru inalt profesionalism si fidelitate.

Tribuna Sibiu

Pensii private

Bacau - Bacauanii pot opta si pentru pensiile facultative in strainatate Bacauanii isi pot face pensii facultative si la fonduri din strainatate. Numai ca aderarea depinde si de decizia operatorilor europeni de a accepta participanti straini.

Prin urmare, singura conditie este ca societatile de profil sa aiba o astfel de optiune. Pentru a deveni participant la un fond de pensii din strainatate, un cetatean roman trebuie doar sa contacteze institutia respectiva.

Specialistii in domeniu sustin ca o astfel de optiune a romanilor plecati la lucru in strainatate mareste riscul semnarii mai multor adeziuni la fonduri de administrare a pensiilor private. Astfel, este posibil ca cei care muncesc in strainatate sa adere la un fond de administrare din statul in care lucreaza, si apoi sa semneze cu un administrator local.

Informatia Bacaului

Cultura/Educatie

Constanta - Universitatea Maritima Constanta lanseaza cursurile IMO online Sala de Conferinte a Universitatii Maritime Constanta (UMC) a gazduit, ieri, in premiera nationala, in prezenta reprezentantilor Autoritatilor Navale, CERONAV, companiilor de navigatie, cadrelor didactice si studentilor, deschiderea cursurilor online de tancuri, necesare tuturor celor care doresc sa urmeze o cariera in domeniul naval.

Aceste cursuri reprezinta rezultatul colaborarii, in cadrul unui program Leonardo da Vinci, intre UMC, Universitatea din Bremen, Scoala de Marina din Oldenburg, Scoala Nautica de la Lisabona si firma Kongsberg din Norvegia. Cursurile sint in limba engleza si sint postate in sistemul de invatamint la distanta al universitatii constantene.

Telegraf Online

Timis - Studentii medicinisti practica chirurgia la Szeged Opt studenti din anii III si IV ai UMF "Victor Babes" din Timisoara au beneficiat, recent, de un schimb de experienta privind tehnicile de baza in chirurgie, desfasurat la Institutul de Chirurgie Experimentala al Facultatii de Medicina din Szeged (Ungaria),

aflata in topul 100 al celor mai bune scoli medicale din lume. Schimbul a fost posibil prin intermediul a doua proiecte bilaterale din cadrul unui program transfrontalier PHARE, finantat de Uniunea Europeana - "Telemedicina si video-microchirugia in crearea unui sistem regional transfrontalier de invatamant si de asistenta medicala in timp real",

coordonat de prof. dr. Mihai Ionac, sef al disciplinelor de Microchirurgie si Metodologia cercetarii din cadrul Universitatii "Victor Babes" Timisoara, si "Cooperative telemedicine and teaching program in the regional higher education", coordonat de prof. dr. Mihaly Boros din Szeged.

Renasterea Banateana

Botosani - Premiera in invatamantul botosanean: Elevii de la „Laurian” fumeaza cu acordul profesorilor! Fumatul poate dauna grav sanatatii, nu insa si daca e... permis! Aceasta pare a fi strategia adoptata de conducerea Colegiului National „A. T. Laurian”

prin amenajarea, in spatele liceului, a unui loc pentru fumat destinat elevilor. Daca multe dintre cadrele didactice ale liceului amintit se arata impotriva acestui demers, elevii de la alte unitati scolare si-au manifestat invidia fata de fericitii lor colegi.

Evenimentul de Botosani

Opinii

Batalia pentru Cluj (de Codruta Simina) Resaparea fostului prefect Alin Tise in functia de manager sportiv al "U" Cluj dezvaluie, daca mai era cazul, grupul restrans de preferati ai lui Emil Boc si, ironic, gluma notiunii de prefect apolitic.

In echilibru, scandalul Popa-Aeroportul Cluj sparge un buboi care cocea demult in PNL Cluj: apropierea Popa-Paszkany, simultana cu raceala, aproape de inghet, Paszkany-Nicoara. Pentru cunoscatori, cazul Gazeta si ecourile sale au oferit fondul problemei: doua grupuri de influenta puternice, care trec prin economic-politic-presa-administratie, dornice sa preia controlul asupra domeniilor strategice din Cluj.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Showbiz&Fun

Timis - Gala Blues-Jazz Timisoara, editia a XVI-a Organizata, pentru a XVI-a editie consecutiva, de Consiliul Judetean Timis, Primaria Timisoara si Filarmonica Banatul,

Gala Blues-Jazz Timisoara - cel mai longeviv eveniment de gen din tara - va debuta, vineri, la ora 19, la sala Capitol, cu primul lot al invitatilor lui Bela Kamocsa, custodele festivalului: Vali Racila (Iasi), Da’ Funk Legacy (Arad, avandu-l in componenta pe Lucian Nagy, laureatul Premiului individual instrumental de la Gala studenteasca Sibiu 2007)

si Mia & Tommy Vig Band (SUA). Cea de-a doua zi a manifestarii ii va aduce in fata iubitorilor de jazz din Timisoara pe membrii Platonic Band (leader - Nicu Patoi, Bucuresti), Bega Blues Band si, respectiv, cei ai Jovan Maljokovic Balkan Salsa Band (Serbia).

Renasterea Banateana