Mai exact, este vorba in special despre tigari, de diferite tipuri si marci, care erau puse in vinzare ilegal. Noua dintre persoanele cercetate au fost retinute pentru 24 de ore, iar ieri au fost prezentate Parchetului de pe linga Judecatoria Alba Iulia cu propunere de arestare preventiva.

Ieri, dupa amiaza, instanta a decis ca cele 9 persoane sa fie judecate in stare de libertate.Cele 11 persoane cercetate in prezent - patru din judetul Alba, cinci din Hunedoara si doua din Satu Mare - sint acuzate de evaziune fiscala si “asociere in vederea desfasurarii unor activitati comerciale ilicite cu produse accizabile, provenind din Ucraina si Republica Moldova”.

Majoritatea persoanelor din judetul Alba sint din Cugir sau din zona acestui oras.

Din aproape in aproape

“Din cercetarile efectuate, s-a constatat faptul ca persoanele din judetul Alba au desfasurat activitati comerciale cu produse accizabile, tigari si alcool, fara a detine documente de provenienta si fara a inregistra aceste activitati in evidentele contabile, sustragindu-se astfel de la plata unor taxe si impozite catre bugetul general consolidat al statului”, au precizat politistii din Alba.

Ei au stabilit ca aceste persoane se aprovizionau cu produsele respective de la membrii retelei din judetul Hunedoara, care, la rindul lor, le cumparau din judetul Satu Mare. Tigarile proveneau, in mare parte, din Republica Moldova si Ucraina, avind banderole de marcare care atestau aceasta provenienta.

Politistii au mai stabilit faptul ca invinuitii din judetul Satu Mare se aprovizionau cu tigari de la cetateni ucrainieni, care treceau in mod fraudulos marfurile, prin punctele de frontiera din nordul tarii.

“Reteaua se marea si am constatat ca intrau pe piata aceste tigari, in detrimentul celor care sint oficiale, care poarta banderola fiscala si care sint in drept sa comercializeze astfel de tigari”, a declarat seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Alba, subcomisarul Florin Dogaru.

El a precizat ca la momentul anihilarii reteaua era deja destul de dezvoltata, in sensul ca aveau deja 5-6 masini cu care faceau aprovizionarea si distributia.

Taraba ca punct de plecare

“Ca punct de plecare a fost constatarea ca la tarabe se comercializau tigari cu timbru de Ucraina, care nu au voie sa fie comercializate. Aceste produse trebuie sa fie supuse accizarii (...) sint destul de ridicate aceste taxe, in sensul ca la o mie de tigarete se platesc cam 42 de euro.

Vine, undeva la 0,85 de euro pe pachet, in conditiile in care ei vindeau pachetul, la final, la 2,3 - 2,4 lei. Daca faceti socoteala este aproape cit reprezinta acciza. Si atunci ne-am dat seama ca este vorba despre o operatiune ilicita si am incercat sa ne dam seama ce se intimpla acolo.

Am mers pe fir si am ajuns la Satu Mare ca sa constatam ca acolo se introduc astfel de tigari, prin frontiera sau pe linga frontiera si se distribuie in tara. (...) Nu erau puse la vedere. Se stia de ele, se stia ca au pretul mai mic”, a explicat Florin Dogaru.

Venituri importante

“Din calculele estimative pe care le-am facut noi, se realiza un venit net pe masina transportata de 200-220 de milioane de lei vechi. Venitul net al celui care efectiv facea astfel de acte de comert. Deci, venea undeva la un miliard un miliard si ceva pentru cel care lucra aici, in zona judetului Hunedoara.

Actele aceste de comert se fac de mai bine de un an de zile, iar noi i-am avut in cercetari mai bine de sase luni. Am vrut sa vedem efectiv cum se petrec astfel de lucruri, sa vedem cit de adinca este aceasta retea. Daca au structura organizata sau nu. Nu este o structura, o ierarhie intre ei. Este unul care face comert si care are bani si care are angajati, pe care ii foloseste ca soferi.

Si deja comerciantii sunau dupa astfel de produse (...) Soferii sint complici la infractiunea de evaziune fiscala si asociere in vederea comiterii de infractiuni. La asociere. Pedeapsa este destul de mare, intre 3 si 15 ani. La evaziune fiscala de la doi ani pina la opt sau zece ani”, a mai declarat seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Alba.

El a precizat ca unii dintre soferi aveau si cota-parte, in timp ce altii primeau doar o remuneratie pentru transport, incadrarea juridica a faptelor lor fiind diferentiata si in functie de acest aspect.

“Nu numai din nordul Transilvaniei pornesc aceste tigari. Pornesc si din partea de Moldova, vin tigari si din zona Bucuresti. Sistemul de circulatie al acestor marfuri nu este numai intr-o anumita directie. Cert este ca se fac bani.

Cel mai bine organizati din cei pe care i-am depistat noi au fost cei de la Hunedoara, care, deja se vedea, de la zi la zi, ca acumulasera valori materiale si au inceput sa coopteze din ce in ce mai multe persoane pentru distributia acestor tigari.

O parte dintre ei se ocupau cu aprovizionarea din zona Satu Mare si o parte se ocupau cu distributia lor in judetele vecine judetului Hunedoara”, a mai spus Florin Dogaru despre organizarea acestor retele.

Perchezitii importante

Parchetul de pe linga Judecatoria Alba Iulia a emis autorizatii de perchezitie, pentru 18 locuinte si 13 autoturisme, aflate pe raza celor trei judete, perchezitii care au fost efectuate de catre ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor, in cooperare cu ofiterii BCCO Alba.

Cu ocazia perchezitiilor, la domiciliul unuia dintre invinuitii din judetul Satu Mare, au fost surprinse doua persoane de cetatenie ucrainiana, in momentul in care descarcau tigari cu banderole fiscale de Ucraina.

“In urma perchezitiilor efectuate la cele 18 imobile si 13 autoturisme, s-a constatat existenta unui numar de 66.356 pachete de tigari de diferite marci, ce aveau aplicate banderole fiscale de Ucraina si Republica Moldova, 71 litri de alcool fara banderola fiscala, 3.620 lei, 430 euro, care au fost ridicate in vederea confiscarii.

De asemenea, au fost indisponibilizate un numar de 7 autoturisme. Prejudiciul estimat calculat pentru evaziunea fiscala este in valoare de 498.000 euro, iar in situatia in care produsele din tutun ar fi fost importate, valoarea accizelor ar fi fost de 1,8 milioane euro. In cursul zilei de 13.11.2007 impotriva a 9 persoane, respectiv 2 din judetul Satu Mare (D. Zoltan, D.Francisc), 5 din judetul Hunedoara (C. Vasile Gabriel, C. Vasile, V. Viorel, C. Adrian, P. Mihai) si 2 din judetul Alba (F. Iulian si V. Daniela), Parchetul de pe linga Judecatoria Alba Iulia a emis ordonata de retinere, acestea fiind introduse in arestul IPJ Alba”, au precizat reprezentantii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Alba.