"Cazul Rosia Montana este o noua dovada de ipocrizie si de lasitate din partea specialistului in “soparle”, Traian Basescu. El vorbeste despre curajul deciziilor, dar uita sa precizeze ca nu el trebuie sa semneze respectivele decizii", scrie pe blogul personal social-democratul Adrian Nastase. Intr-o postare intitulata "Basescu are gura aurita. Dar nu el semneaza…", presedintele Consiliului National al PSD afirma ca Basescu "este un sustinator incredibil de agresiv al acestui proiect, dar este un sustinator din trompeta".

Iata cateva dintre afirmatiile facute de Adrian Nastase:

  • Cazul Rosia Montana este o noua dovada de ipocrizie si de lasitate din partea specialistului in “soparle”, Traian Basescu. El vorbeste despre curajul deciziilor, dar uita sa precizeze ca nu el trebuie sa semneze respectivele decizii.
  • Daca ar fi fost curajos, ar fi optat, la limita, pentru transformarea contractului cu Gold Corporation in tratat international, si l-ar fi ratificat prin decret prezidential. Sau ar fi dat un decret pentru inceperea lucrarilor. Ca sa fie clar… Asta ar fi insemnat curaj din partea sa. Altfel, tot ce vedem la el este doar “hau-hau”, doar galagie, doar spectacol televizat de proasta calitate.
  • Traian Basescu este un sustinator incredibil de agresiv al acestui proiect, dar este un sustinator din trompeta. Cat timp a fost ministru, nu l-am auzit militand pentru Rosia Montana, pentru ca ar fi trebuit sa semneze si el. La fel, in ultimii 7 ani, nu a presat niciodata pentru proiect.
  • Probabil, vor castiga niste oameni anume, dar de platit vom plati, poate, toti romanii. Riscurile au fost prezentate de specialisti. Cine si le asuma? Cel care semneaza. Nu exista infractiunea de incitare la semnat. De aceea, cei care semneaza deciziile executive astazi se codesc. Emil Boc nu stie foarte multe, dar a invatat ceva in acesti ani – si anume ca, indiferent ce spune Basescu, semnatura lui va fi cea care ramane. Si tot el va fi tinta posibila a viitorului Morar, indiferent cum se va numi acesta. 
  • Exista un principiu juridic, care statueaza ca, acolo une exista beneficiu, trebuie sa existe si raspundere. Sau, mai exact, “ubi emolumentum, ibi onus”. In cazul de fata, beneficiul pare ca este la Traian Basescu (cu gura lui aurita), iar raspunderea este la Boc si la ministrii maghiari.

Aflat luni la Rosia Montana, presedintele Traian Basescu a declarata: "Este esential ca Guvernele sa hotarasca ce trebuie. Daca puteti da imagini la televizor, e bine pentru ca trebuie sa inteleaga romanii ce dezastru ecologic e acum la Rosia Montana. Orice tara isi foloseste resursele, iar o astfel de exploatare creeaza locuri de munca. Daca acest proiect sta ingropat din '97 pana acum, asta se intampla din cauza lasitatii oamenilor politici. Cat credeti ca isi mai poate permite sa piarda Romania? Pana la urma, omul politic trebuie sa ia decizia corecta".

La 22 august, presedintele Basescu a declarat, la TVR, ca exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa inceapa, pentru ca Romania trebuie sa-si mareasca rezerva de aur pentru viitor.