Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, presei, la Festivalul Peninsula de la Targu Mures, ca intentia de infiintare a unei "asa-zise banci secuiesti" este mai degraba "un banc, nu o banca", relateaza Mediafax.

Kelemen Hunor a afirmat ca nu are ce comenta despre intentia de infiintare a unei "asa-zise banci secuiesti", sustinand ca e mai degraba vorba despre "un banc".

"E un banc, nu o banca, un banc. Despre lucruri care nu pot fi realizate si care n-au nicio noima, n-ai cum sa zici nimic", a declarat liderul UDMR.

Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Craiova, ca "extremistii maghiari se pregatesc sa emita o moneda, denumita SIC, care sa circule strict in Tinutul Secuiesc, ea criticand Guvernul Boc pentru ca nu a luat atitudine.

Potrivit senatorului PSD Lia Olguta Vasilescu, in judetele Harghita, Covasna si Mures "oficialii maghiari au inceput sa recunoasca faptul ca au in vedere infiintarea unei banci care ar urma sa se numeasca Siculorum Bes-Bank, denumire care vine de la Tinutul Secuiesc, si care ar urma sa emita un SIC".

Senatorul PSD a sustinut ca mai intai SIC-ul ar urma sa fie folosit de catre investitorii maghiari ca o fila cec, pana la dezvoltarea bancii si transformarea in moneda.

"Este un atac direct la adresa suveranitatii statului roman, pentru ca moneda nationala este unul dintre elementele de suveranitate ale unui stat, iar in momentul in care intr-o zona geografica apare o alta moneda decat leul romanesc este foarte clar ca acolo statul roman isi pierde din suveranitate", a declarat Lia Olguta Vasilescu.

Senatorul PSD considera ca premierul Emil Boc trebuia sa ia atiudine, insa acesta "accepta postura de pres".

Ea a mai sustinut ca primarul localitatii Tusnad a lansat pentru sambata, 27 august, 3.000 de invitatii pentru a pune bazele bancii Siculorum Bes-Bank.

Contactat de Mediafax, primarul din Baile Tusnad, Albert Tibor, a negat orice implicare in proiectul de introducere a unei forme noi de plata in secuime, declarand ca a oferit unei cunostinte un spatiu intr-un han pe care il are, iar apoi ar fi aflat ca in acel loc ar urma sa aiba loc o intalnire pe tema acelui proiect.

Albert Tibor a declarat ca a fost contactat telefonic, in urma cu doua saptamani, de Eltes Zoltan Imre, un cetatean din Tusnad Sat pe care l-a cunoscut in urma cu zece ani, cand acesta a detinut o firma in Baile Tusnad si care este unul dintre presupusii initiatori ai proiectului de introducere a unei forme noi de plata in secuime.

"Stia ca am un han in apropierea statiunii Baile Tusnad, Hanul Hotarul Ciucului, si m-a sunat acum doua saptamani, rugandu-ma frumos sa-l ajut cu o sala in care sa organizeze o reuniune pentru 20 de persoane, fara sa precizeze scopul intalnirii. I-am oferit spatiul de care avea nevoie, fara sa-i cer chirie", a declarat Albert Tibor.

De asemenea, vicepresedintele UDMR Borbely Laszlo a declarat, vineri, la Targu Mures, ca initiativa privind asa-zisa "banca secuiasca" reprezinta deocamdata doar un deziderat "exotic" si ca orice astfel de initiativa va trebui sa se incadreze in legislatia romaneasca.