Liderul UDMR Kelemen Hunor este nemulţumit de gestul consilierului prezidenţial Peter Eckstein Kovacs de a fi împotriva proiectului de la Roşia Montană şi îi cere acestuia să se gândească dacă vrea să continue activitatea alături de Uniune: "El a semnat o iniţiativă a societăţii civile. Fiecare are libertatea de a semna sau a nu semna o petiţie. Eckstein, prin această semnătură, s-a delimitat de mine şi el trebuie să se gândească dacă se delimitează - şi s-a delimitat de preşedintele Uniunii - dacă vrea să continue activitatea alături de noi sau nu." Consilierul prezidential a semnat duminica o petitie impotriva controversatului proiect minier.

Kelemen Hunor a adaugat ca "Nu asta este problema, că nu este de acord cu mine, fiindcă de foarte multe ori nu a fost de acord; el, prin această atitudine, cunoscând exact situaţia - fiindcă este şi jurist, nu numai consilier prezidenţial şi fost senator - el cunoaşte foarte exact că ministrul culturii nu a semnat nimic, avizul direcţiei judeţene poate fi atacat în instanţă şi în acest moment muntele Cârnic este pe lista monumentelor istorice, este protejat şi din acest punct de vedere nu s-a schimbat, nu s-a intervenit nimic".

"Din păcate, Eckstein construieşte doar imagine politică şi se foloseşte, aşa cum s-a folosit şi în 2004 de aceste organizaţii, pentru a-şi construi imagine. Acest lucru face şi în acest moment", a completat preşedintele UDMR, citat de Agerpres.

În calitate de ministru al culturii, Kelemen Hunor a subliniat că nu se vor mai face alte demersuri în ceea ce priveşte Roşia Montană până când nu se va renegocia contractul: "Până când nu se va renegocia contractul şi participarea statului român în firma mixtă nici nu putem să facem un alt pas, indiferent care va fi pasul; până când nu se clarifică dacă se poate mări participarea statului român în această firmă nu am intenţia de a merge mai departe".

Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs a semnat, duminică, o petiţie, pentru a susţine asociaţia Transilvania Verde în demersul ei de obţine de la Ministerul Culturii retragerea certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic, de la Roşia Montană: "Îmi face mare, mare plăcere să semnez apelul celor de la Transilvania Verde, prin care protestează împotriva investiţiei, să îi zicem aşa, de la Roşia Montană. Este o poziţie de a mea arhicunoscută, pe care o repet de câte ori trebuie să o repet, pentru că este o afacere păguboasă pentru România. Eu sper ca nici toamna asta, nici în toamna viitoare şi că nici la Zilele Maghiare din 2023 nu vom avea parte de cianuri, nici la Cluj, nici la Roşia Montană", a declarat Peter Eckstein Kovacs, care a semnat petiţia în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Reprezentanţii asociaţiei Transilvania Verde au demarat o acţiune de adunare de semnături, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a-l convinge pe ministrul Kelemen Hunor să retragă certificatul de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic. Această procedură este premergătoare demarării operaţiunii de extragere a aurului prin procedura cu cianuri, care ar putea începe la Roşia Montană.

Peter Eckstein Kovacs a elaborat, în urmă cu mai mulţi ani, împreună cu senatorul Gheorghe Funar, un proiect de lege care interzice folosirea cianurilor în minerit, în România.