Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca, teoretic, este posibila comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in anul 2012, insa oportunitatea acesteia va fi analizata in coalitie, care va lua o decizie in acest sens: "Nu este o discutie noua aceasta, ea a avut loc si cu mai mult timp in urma. Teoretic este posibila, vom analiza oportunitatea ei si vom lua o decizie in acest sens", potrivit Mediafax.

Premierul, care s-a aflat, marti, in comunele dambovitene Dobra si Contesti, a spus ca va exista o analiza a coalitiei si asupra posibilitatii eliminarii sistemului de compensare la votul uninominal pentru alegerile parlamentare din 2012: "Coalitia va incepe de saptamana viitoare o analiza cu privire la sistemul electoral. Vom discuta si cu opozitia. Deocamdata nu avem o formula agreata la nivelul coalitiei pentru ca nu am inceput discutiile".

Pe 3 august, presedintele Traian Basescu a declarat, la B1TV, ca el poate lua in calcul cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare doar daca aceasta ipoteza vine din partea partidelor, precizand ca, tehnic, o astfel de masura este posibila doar prin modificarea Legii administratiei publice locale: "Eu nu pot lua in calcul aceasta ipoteza (cuplarea alegerilor locale cu cele legislative -n.r.) decat daca vine de la partide. Deocamdata nu am o asemenea propunere de la partide si nici n-as avea ce sa fac, daca ei stabilesc sa fie altfel, decat la promulgare sa trimit, eventual, legea inapoi".

Seful statului a mai spus ca, din punct de vedere tehnic, alegerile parlamentare nu pot fi modificate: "Ce se poate face legal este ca prin legea administratiei publice locale sa se mute alegerile locale odata cu legislativele. Asa ceva se poate, dar nu este o solutie luata in calcul in momentul de fata, nici n-a fost ridicata de cineva".