Cele mai numeroase fraude in sistemul de asistenta sociala au fost identificate in primariile conduse de edili ce apartin Uniunii Social Liberale (USL), a declarat marti, la o conferinta de presa, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei sociale, Sebastian Lazaroiu, transmite Agerpres. Potrivit verificarilor, 63% din cazurile de frauda au fost identificate la primariile USL iar 28% la cele ale PDL.

"Am facut un sondaj si am pentru USL o veste buna si una proasta. Vestea buna este ca au 63%, iar vestea proasta e ca au 63% din totalul fraudelor identificate", a afirmat Sebastian Lazaroiu.

Ministrul Muncii a explicat ca, in cadrul unui sondaj partial, au fost verificate, la nivel national, 3.977 dosare pentru alocatia de sprijin familial care se acorda familiilor cu mai multi copii, in functie nu numai de numarul copiilor si venituri, dar si de situatia in care o familie este monoparentala sau nu.

"Din totalul celor 3.977 de dosare verificate au fost gasite 1.179 dosare cu erori, fraude. Dintre acestea, 63% sunt la USL (32% - PSD, 26% - PNL si 5% PC), iar 28% la PDL", a precizat ministrul Lazaroiu.

Referindu-se la verificarea ajutoarelor de incalzire, Sebastian Lazaroiu a aratat ca din totalul celor aproximativ 1,4 milioane de dosare au fost verificate pana acum doar 417.250 dosare.

"Am vrut sa vedem ce culoare politica au primariile unde au fost gasite aceste fraude, iar rezultatele arata ca 32% sunt PSD, 25% - PNL, 3% - PC si 26% - PDL. Prin urmare USL are 60% iar PDL 26%", a spus Sebastian Lazaroiu.

Ministrul Muncii a mai facut un "apel" catre partidele politice sa nu mai fraudeze bugetul de stat si a spus ca modificarea Legii asistentei sociale, care va intra in septembrie in dezbatere parlamentara, va ajuta la eliminarea de "ajutoare sociale contra voturi".

"Intentionam ca noul sistem de asistenta sociala sa devina functional inainte de alegerile din 2012, mai precis de la 1 ianuarie", a mai spus ministrul muncii.

In prezent, statul cheltuie circa 14 miliarde lei, in fiecare an, pentru asistenta sociala. Numai prin eliminarea acestor fraude s-ar putea economisi aproximativ 2 miliarde lei anual, potrivit estimarilor ministrului muncii.