Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, considera deplasarea premierului Emil Boc in China ca fiind o "greseala enorma" si o vizita "umilitoare", in conditiile in care tara noastra nu are de noua luni ambasador la Beijing, relateaza Agerpres.

"Eu cred ca Emil Boc s-a dus in China pentru a aduce de acolo niste trofee pentru muzeul comunismului, pe care actuala putere incearca sa-l construiasca la Bucuresti. Este, dupa parerea mea, o greseala enorma. Dupa ce ne-am clarificat statutul ca membru al NATO si membru al Uniunii Europene, n-am stiu sa punem in valoare vecinatatea noastra cu Rusia, o piata de desfacere, o piata de materii prime deosebita, pentru niste chestiuni de orgoliu si chestiuni, pana la urma, de tip absolut personal, care n-ar trebui sa joace atunci cand este vorba de constructia politicii externe a Romaniei. Pe de alta parte, cu China, la fel, din cauza, probabil, a unor sugestii din partea altora - sper, cel putin, sa nu fi fost o chestiune interna - s-a ajuns la aceasta situatie. Dar este cu atat mai umilitoare aceasta vizita, acum, in acest fel si, in mod deosebit, in conditiile in care Romania, de noua luni de zile, nu are ambasador in China. Sa mergi in prima vizita in China, sa mergi pentru relatii economice dar sa nu ai acolo un ambasador, care sa preia mesajele si sa urmareasca proiectele, mi se pare incalificabil", a declarat Adrian Nastase, vineri, la Baia Mare.

El a subliniat faptul ca, in perioda cand era prim-ministru, a initiat proiecte comune cu China, dar acestea au fost blocate ulterior.

"Va aduc aminte ca, in 2003, dupa instalarea noilor lideri de la Beijing, a avut loc acea epidemie de SARS (sindromul respirator acut sever - n.r.) care, practic, a izolat China si a creat niste probleme imense pentru turismul, economia, exporturile chineze. Atunci am fost doi prim-ministri care am vizitat China: Raffarin, primul-ministru francez, si cu mine. S-au deschis atunci niste posibilitati extraordinare de schimburi economice si de proiecte cu China. Am semnat cateva proiecte, am initiat cateva proiecte importante. Ele au fost blocate dupa 2004, din pacate", a spus Adrian Nastase.

Presedintele Consiliului National al PSD a fost prezent vineri, la Baia Mare, pentru a-si exprima sustinerea pentru Florin Tataru, candidatul Uniunii Social Liberale Maramures pentru functia de deputat la alegerile parlamentare partiale din 21 august.