Proiectul hotararii de guvern privind "cosul de solidaritate" pentru pensionari va fi finalizat in doua saptamani si nu propune un sistem de economate, ci unul asemanator Programului European pentru Persoane Defavorizate, desfasurat prin APIA, a declarat, luni, vicepresedintele UNPR Valeriu Steriu.

Declaratia a fost sustinuta la finalul sedintei coalitiei, in care s-a discutat si despre acest program, transmite Mediafax.

"S-a decis ca pornim "cosul de solidaritate", sa intram in faza de dezbatere publica, sa incepem analiza avizarii din partea fiecarui minister si sa propunem proiectul de hotarare de guvern. Noi am explicat mecanismul: economatele care s-au derulat acum 5-6 ani puteau sa fie catalogate in aceasta forma, dar noi avem un proiect care nu implica o forma de economate. Este un proiect pe care, ca mecanism, il elaboram in urmatoarele doua saptamani. Nu va fi realizata desfacerea prin economate in care unii primari vor dori sa faca anumite constructii, cum a fost intr-un sector in Bucuresti, ci prin aceleasi spatii cum s-a derulat programul european in ultimii ani", a sustinut Steriu.

Acesta a adaugat ca este vorba de un program similar cu Programul European pentru Defavorizati, derulat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), dar "combinat cu programul de corn si lapte".

Programul UE de distribuire a produselor alimentare catre persoanele cele mai defavorizate din Comunitate prevede ca, anual, persoanele defavorizate, printre care someri, pensionari si persoane cu handicap grav, primesc mai multe kilograme de zahar si faina din rezerva Uniunii Europene.

Guvernul a avizat, la sfarsitul lunii iulie, printr-un memorandum, proiectul de sprijin pentru pensionari prin introducerea "cosului de solidaritate".

Proiectul prevede acordarea lunar, contra cost, dar la "pretul cel mai scazut posibil", a unui pachet continand alimente de baza, precum faina, zahar, ulei, malai si orez.

"Din punct de vedere economic, programul nu implica un efort bugetar, nu se acorda subventii sau sprijin financiar si nu are impact negativ asupra incasarilor de TVA. Este doar un efort suplimentar de organizare ce poate fi realizat de catre institutiile administratiei publice locale si centrale", se arata in memorandumul aprobat de Guvern pentru introducerea acestui program.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la RRA, ca nu a incurajat initiativa privind cosul de solidaritate pentru pensionari, pe care a etichetat-o drept "populista", el apreciind ca "a venit timpul ca politicienii sa nu mai pacaleasca oamenii".

Programul de distribuire catre pensionari a unor produse alimentare de baza la preturi reduse, aprobat miercuri de Executiv, a fost derulat anterior de Guvernul PSD sub forma magazinelor "Economat" si criticat la acea data de actualul presedinte Traian Basescu, atunci lider PD si primar al Capitalei.