Regionalizarea Romaniei ramane o tema de actualitate pentru PDL, dar va fi pusa in practica dupa alegerile locale din 2012, a declarat duminica pentru Agerpres deputatul Sulfina Barbu, presedintele organizatiei de femei a PDL. Sulfina Barbu a mai precizat ca Biroul Permanent National al PDL va discuta in sedinta de luni alte doua masuri care preced regionalizarea, respectiv descentralizarea si restructurarea ministerelor si institutiilor deconcentrate.

  • "Descentralizarea si restructurarea vor fi puse in practica inca din aceasta toamna, la inceputul sesiunii parlamentare, prin actele normative necesare care sa fie aprobate de Guvern si Parlament. Undeva in luna iunie 2012 trebuie sa avem un final al restructurarii si descentralizarii, dupa care, dupa alegerile locale, putem gandi etapele urmatoare", spune Sulfina Barbu.
  • "Luni vom discuta cele doua etape - restructurarea si descentralizarea, pe fiecare unitate administrativa teritoriala administrativa, dar pana in primavara viitoare vom vedea daca mai sunt necesare modificari (in privinta propunerii cu 8 judete - n.r.). Eu sunt o sustinatoare a organizarii pe cele 8 regiuni care au fost stabilite. Regiunile au fost stabilite pe baza unor studii foarte amanuntite luand in calcul toti parametrii si cred ca regiunile sunt in concordanta cu toate standardele europene. Dar sigur vom discuta si pana in primavara vom avea si acest pas definitivat", a afirmat deputatul PDL.

Tot luni, in cadrul Biroului Permanent National al PDL, vor fi prezentate rezultatele comisiei care a analizat modalitatea de descentralizare si restructurare a ministerelor si institutiilor deconcentrate:

  • "In primul rand, la nivelul coalitiei s-a format o comisie care a analizat in aceasta perioada de vacanta parlamentara procesul de regionalizare, cu cativa pasi importanti: primul pas, descentralizarea atributiilor de la nivel central catre primarii si consilii locale, si s-a facut o analiza a fiecarui minister in parte. Al doilea pas este cel legat de serviciile deconcentrate. Ce se poate descentraliza de la serviciile deconcentrate ale ministerelor catre autoritatile locale si care pot fi comasate. Ati vazut deja, agentiile de plati in agricultura pot fi comasate pentru a fi mai eficiente, sa nu mai fie 500 de agentii. Deci acestea sunt principalele teme pe care le vom discuta luni. Noi stim desfasuratorul iar colegii nostri din comisiile constituite vin sa ne prezinte primele rezultate ale acestor analize".
  • "Ministerul Mediului care are Agentiile judetene de mediu poate sa descentralizeze catre primarii o parte dintre atributiile privind autorizatiile de mediu, de exemplu, iar controlul si reglementarea sa ramana la minister. La Ministerul Agriculturii, Agentiile de plati pe fonduri europene si Directiile agricole se pot restructura si se pot comasa prin infiintarea Camerelor agricole. Si de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, dupa cum spunea doamna ministru Elena Udrea, o parte dintre atributiile Inspectoratelor de Stat in Constructii vor fi descentralizate catre primarii si se vor forma 8 inspectorate la nivel regional. Sunt cateva exemple pe care le pot da acum. Important este sa facem acesti pasi pregatitori si necesari pentru procesul de regionalizare in Romania. Consider ca este cea mai importanta reforma politica dupa integrarea in Uniunea Europeana", a incheiat Sulfina Barbu.