Presedintele PSD, Victor Ponta a anuntat miercuri, intr-o postare pe blog, ca USL a finalizat sondajele in toate judetele. HotNews.ro a facut un inventar al sondajelor aparute in presa locala. Datele nu sunt asumate oficial de catre conducerea centrala a USL. Social democratii si liberalii din teritoriu se acuza ca au livrat presei locale fie oficial, fie pe surse rezultatele sondajelor de opinie pentru a-si promova proprii candidati.

  • Liderul PSD a declarat pentru Hotnews.ro ca sondajele interne USL vor fi facute publice doar dupa ce vor fi stabiliti candidati si ca informatiile din presa locala "sunt umflate" de liderii de filiale

"Nu vom face publice datele finale decat in momentul cand vom bate in cuie candidatii. Eu mi-as dori sa finalizam aceasta procedura chiar in august, fie pe 15 august, fie pe 30, in functie de cum ne miscam. Da, este posibil ca pana la sfarsitul lunii acesteia sa fie anuntati candidatii USL si sa fie publice si sondajele oficiale. Pana atunci, ceea ce a aparut in presa locala sunt date umflate de cei interesati sa candideze. Eu si cu domnul Antonescu le-am cerut in mod special sa nu faca publice aceste informatii, ii stim pe cei care au facut-o si vom avea discutii cu ei in acest sens", a explicat Ponta pentru Hotnews.ro.

Dupa finalizarea partiala a sondajelor USL, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a prezentat, pe 17 iulie, intr-o emisiune la Antena 3, un bilant al procentelor obtinute de USL in tara. Dragnea delcara ca, potrivit rezultatelor partiale ale sondajelor la nivel local, USL va obtine intre 29 si 31 de sefii ale CJ.

Potrivit lui Dragnea, USL ar castiga alegerile locale detasat in aproape toata tara, detinand 77% din optiunile de vot in Vrancea, Teleorman si Valcea. Potrivit sondajului prezentat la Antena 3, USL are scoruri mari urmatoarle judete: Botosani 67%, Suceava 52%, Bistrita 56%, Iasi 71%, Bacau 74,6, Vaslui 68% , Galati 73%, Buzau 72%, Brasov 61%, Tulcea 54,3%, Constanta 61%, Prahova 63%, Arges 72%, Olt 60%, Gorj 65%, Hunedoara 69%, Caras Severin 43%, Timis 41%, Arad 52%, Bihor 50%.

NOTA: In functie de cum vor aparea noi informatii privind sondajele USL din tara, HotNews.ro va actualiza harta

Pesedistii, liberalii si conservatorii din teritoriu se intrec, de circa o luna de zile in prezentarea sondajelor de opinie in presa locala, desi de la centru s-a interzis acest lucru. Prin impartirea paritara de 21-PSD, 20 ACD stabilita in protocolul USL, multi dintre membrii celor doua partide risca sa nu mai prinda posturi in administratia locala dupa alegerile din 2012. Astfel, la nivelul celor trei partide, pe plan local se dau lupte pentru impunerea candidatilor eligibili.

ARGES. Un sondaj de opinie publicat de presa locala din Arges, atribuit Avangarde si realizat pentru PSD, indica faptul ca PSD detine controlul in judet si va nominaliza atat candidatul la Consiliul Judetean , cat si la primaria Pitesti.

Ziarul Argesul a publicat miercuri, 20 iulie, rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Avangarde pentru PSD in perioada 5-11 iunie. Dintre cei care au indicat efectiv un partid (79,4%), au raspuns: PSD - 58,7%, PDL - 15,1%, PNL - 13,5%, PP - 5,9%, PRM - 3,7%, PC - 1%, altele - 2,1%. Chestionati cu privire la candidatul pe care l-ar vota pentru presedintia CJ Arges, cei 1.200 de repondenti au raspuns: Constantin Nicolescu (USL) - 45,3%, Mircea Andrei (PDL) - 8,2%, Marian Fulga (PP) - 5,5%.

In Pitesti au fost chestionate 600 de persoane cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima tolerata este de +/- 4%, pentru un interval de incredere de 95%.

Potrivit sondajului Avangarde si actualul primar Tudor Pendiuc este cotat cu sanse sigure pentru un nou mandat in timp ce PNL este sub 20%.

Din cei care au indicat efectiv un partid (87,7%), l-ar alege primar pe: Tudor Pendiuc (PSD) - 83,4%, Andrei Gerea (PNL) - 8,1%, Stefan Ciocanel (PDL) - 4,4%, Marian Fulga (PP) - 2,9%, Daniel Florea - 0,8%, altii - 0,4%

Liberalii din Arges recunosc ca PSD este foarte bine cotat in judet, dar sustin ca sondajul prezentat de PSD este exagerat. Deputatul PNL de Arges, Andrei Gerea, a declarat pentru HotNews.ro: " In sondajul efectuat de noi PNL are pe Arges un scor de aproximativ 19%., undeva la 18, 7% iar PSD 55%. Argesul este un fief al PSD iar Pendiuc (actualul primar al Pitestiului) si Nicolaescu sunt foarte bine cotati. Scandalurile provocate de senatorul PDL Mircea Andrei au favorizat USL".

Gerea mai spune ca liberalii au inceput sa creasca in sondaje la nivelul judetului Arges: "PNL este in crestere fata de 2008, cand aveam undeva la 10%. Acum procentul aproximativ este de 19%. Potrivit deputatului PNL, sondajele interne au fost comandate de catre conducerea centrala a partidului.

GIURGIU. In Giurgiu situatia este tensionata intre liderii USL. Presedintele PSD, Adrian Popescu, a anuntat intr-o conferinta de presa rezultatul sondajului intern efectuat de Avangarde. Popescu sustine ca social democratii au un avantaj asupra liberalilor la Consiliul Judetean, fapt contestat de liderul PNL Giurgiu Lucian Iliescu.

Hotnews.ro a obtinut sondajul PSD la nivel local, potrivit caruia candidatul PSD Emil Vuca are 33% iar candidatul PNL Dumitru Beianu ar doar 26%.

Contactat de Hotnews.ro, liderul PNL Giurgiu, Lucian Iliescu, a declarat ca sondajul anuntat de PSD nu este conform cu realitatea si ca dubleaza procentele social democratilor la nivel de judet. "Cum este posibil ca PNL sa aiba 29 de primari in timp ce PSD doar 14 si sondajul lor sa dea ca PSD are un procentaj mai mare in judet? Sunt umflate procentele prezentate si asta pentru ca PNL ii depaseste la capitolul electorat in judet si reise ca va nominaliza candidati atat la primariei cat si la Consiliul Judetean. S-au facut jocuri si noi am sesizat conducerea de la centru pentru ca nu a fost respectata decizia de a nu face publice rezultatele sondajelor. Ma voi intalni cu cei de la centru si vom clarifica problema. Probabil ca vom face publice rezultatele, de data asta reale, dupa sedinta de saptamana viitoare", a declarat Iliescu.

CLUJ. La Cluj, in presa locala a aparut un sondaj de opinie realizat de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic, institut contractat de PSD pentru efectuarea sondajelor interne. Contactat de Hotnews.ro, presedintele PSD, Remus Lapusan, a declarat ca nu a vazut sondajul PSD si ca nu poate confirma daca cel publicat in presa locala este real sau nu.

Potrivit sondajului publicat de Ziua de Cluj, Alin Tise si Sorin Apostu raman principalii favoriti pentru functiile de primar si presedinte al Consiliului Judetean in timp ce USL la nivel de judet depaseste cu cateva procente PDL.

Hotnews.ro a obtinut prin intermediul surselor din interiorul PNL si rezultatele sondajului efectuat de liberali in judetul Cluj care sunt asemanatoare cu cele ale sondajului PSD publicate de Ziarul de Cluj.

BISTRITA. La Bistrita liberalii si democrati s-au inteles in privinta candidatilor si au prezentat un sondaj comun. Potrivit ziarului local Gazeta de Bistrita, rezultatele sondajului de opinie da castigator PSD pentru ambele functii atat la primarie cat si la Consiliul Judetean.

Potrivit sondajului, 50% ar merge pe mana USL, in timp ce 31% ar vota cu PDL. Pentru Consiliul Judetean favorit este deputatul PSD Radu Moldovan cotat cu 47% intentie de vot, urmat de democrat liberalul Liviu Rusu 31%.

La nivel de municipiu, PSD 38 %, PNL ¬ 20%, iar PDL 19%, PC 3%. Candidatul PSD pentu primaria Bistrita este actualul primar PSD Ovidiu Cretu care a obtinut in sondaje 68% din preferintele electoratului. Social democratul a devansat propunerea liberalilor Andrei Rusu.

VRANCEA. PSD Vrancea a lansat in presa locala sondajul intern care il propulseaza pe Marian Oprisan drept candidatul imbatabil la sefia Consiliul Judetean. Potrivit ziarului local Monitorul de Vrancea, in sondajul PSD 77% dintre vranceni ar vota candidatii USL iar PDL ar obtine cel mult 13%. Sondajul de opinie a fost realizat la solicitarea USL de catre CSCI pe 2400 de persoane si are o marja de eroare de 2%.

Presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, ar obtine peste 75% din voturile vrancenilor la viitoarele alegeri locale, candidatul PDL are 13%. Intre PSD si PNL electoratul l-ar vota pe Marian Oprisan 59%, urmat de Nini Sapunaru cu 18% din voturi si candidatul PDL cu 12 % din voturi.

La municipiul Focsani nu sunt prezentate date.

OLT. Si in judetul Olt a existat un conflict intre liberali si social democrati. USL nu-l poate devansa pe actualul primar PDL Darius Valcov insa liderii USL s-au certat pe stabilirea candidatului la Consiliul Judetean Olt.

PSD a publicat in presa locala propriul sondaj care il scoate castigator pe social democratul Paul Stanescu care ar obtine 62% de voturi daca ar intra in cursa sub sigla USL. Potrivit ziarului Valahul.ro, Stanescu este cotat cu doua procente inaintea propriului partid si inaintea USL, dandu-l astfel drept candidatul eligibl la sefia CJ Olt din partea USL.

Publicarea sondajului PSD i-a deranjat pe liberalii care, la randul lor, au iesit cu propriul sondaj de opinie. Potrivit ziarului local Eveniment de Olt, presedintele PNL, Ioan Ciugulea a declarat ca USL "a avut o intelegere ca ambele sondaje de opinie sa fie analizate si apoi de comun de acord facute publice". Sondajul PNL Olt nu prezinta o diferenta prea mare intre cel publicat de PSD .

"Nu s-a discutat nici o candidatura, nu s-a stabilit cine va fi candidatul USL pe Slatina sau Consiliul Judetean. La nivel de USL vorbim de paritate, trebuie sa fie 21 de presedinti de consiliu judetean de la PNL, 21 de la PSD, 20 de resedinte de judet PNL, 21 PSD. La ora actuala nu s-a discutat, nu s-a facut nici o miscare, mai sunt de facut sondaje. In luna septembrie o sa stam la masa, sa discutam cum vom candida", a declarat Ioan Ciugulea, citat de ziarul Eveniment de Olt.

GORJ. Potrivit ziarului local Gorj Exclusiv, PSD a finalizat sondajul si depaseste cu mult PNL atat la nivel judetean cat si local. In sondaj USL are 69% din voturi in timp ce PDL 14%, separat PSD are 54%, in timp ce PNL 16%. Daca din partea USL ar candida liberalul Dian Popescu ar obtine 49%. La nivel de primarie de muncipiu tot PSD este lider, candidatul Florin Carciumaru fiind cotat in calitate de candidat USL cu 95% .

Aparitia sondajului PSD in presa locala i-a iritat pe partenerii de Uniune, presedintele PNL Gorj, Claudiu Saftoiu a declarat citat de ziarul local Gorjeanul ca "spre deosebire de PSD" PNL Gorj a avut o atitudine foarte disciplinata dar ramane ca PSD-ul sa isi evalueze propria atitudine in acest sens. Saftoiu este de parere ca sondajului PSD ii lipseste marja de eroare de 3,5%, care ar cota PNL-ul la peste 19%, in final.

Judetele in care PSD-ACD nu se inteleg

In USL sunt probleme in teritoriu in special in Moldova. La Iasi marul discordiei il constituie candidatura la primaria Iasi. Social democratii par sa se fi inteles, Gheorghe Nichita sa fie candidatul pentru primarie in timp ce PNL va nominaliza un om pentru Consiliul Judetean. Potrivit surselor Hotnews.ro liberalii trebuie sa aleaga intre Relu Fenechiu si Cristian Adomnitei. Problema a intervenit cand PC doreste sa-l nominalizeze la primaria Iasi pe deputatul Tudor Ciuhodaru.

Sursele Hotnews.ro sustin ca reprezentantii PC vor sa forteze partenerii de alianta, prin atacuri publice, pentru a obtine cate mai multe candidaturi la nivel local. In protocolul USL (PSD - ACD) si in cel al ACD (PNL-PC) nu exista nicio prevedere referitoare la impartirea candidaturilor locale cu PC. Conflictul urmeaza sa fie transat la centru de catre liderii USL.

La Bacau este notoriu conflictul dintre liberalul Romeo Stavarache si pesedistul Viorel Hrebenciuc iar situatia risca sa escaladeze in toamna. Cei doi lideri au refuzat sa semneze protocolul USL, acesta fiind parafat de vicepresedintii PSD respectiv, PNL Bacau. Stavarache doreste sa-si impuna omul si la presedintia Consiliului Judetean, acolo unde Viorel Hrebenciuc il sustine pe Dragos Benea.

De partea cealalta, liberalii il doresc pentru functia de presedinte al CJ pe Ionel Palar, vicepresedintele organizatiei municipale. Tras pe tusa de catre Victor Ponta, Hrebenciuc nu vrea sa renunte la controlul CJ. Sursele Hotnews.ro sustin ca Ponta ar putea sa cedeze in fata presiunilor PNL avand in vedere relatia proasta cu liderul PSD Bacau.

Nici baronul PSD de Vrancea, Marian Oprisan, nu accepta sa imparta judetul cu liberalul Nini Sapunaru. Liberalul aspira la primaria Focsani si si-a declarat public de nenumarate ori intentiile fapt, care l-a iritat pe Oprisan. Sondajul intern comandat de PSD Vrancea il da castigator detasat pe Oprisan insa nu precizeaza nimic despre candidatii la primaria Focsani. Oprisan a evitat in ultima perioada sa-l mai atace public pe liberlaul Nini Sapunaru. De partea cealalta liberalii sustin ca Sapunaru e mai bine cotat in sondaje decat actualul primar Decebal Bacinschi (omul lui Oprisan).

La Buzau, atat primaria cat si presedintia Consiliul Judetean pot reveni usor PSD, fiind unul dintre judetele in care procentele partidului sunt peste cele ale PNL. Actualul presedinte de CJ, Victor Mocanu - desi bine cotat in sondaje - nu este in gratiile lui Victor Ponta. PNL vrea sa-l nominalizeze pe Cristinel Bigiu. Sursele Hotnews.ro sustin ca si in acest caz Ponta ar putea sa-l sacrifice pe Mocanu pentru "linistea USL".

In judetul Valcea, PSD revendica primaria Ramnicu Valcea si CJ, propunandu-l pe Gheorghe Matei, respectiv Ion Calea, in timp ce liberalii il sustin pe Emilian Francu si Cristian Buican. Liberalii i-au acuzat pe pesedisti ca "au furat" startul campaniei interne. Scandalul a izbucnit public in prejama sarbatorilor pascale si secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a fost nevoit sa se deplaseze la Valcea pentru a detensiona situatia.