Andrei Plesu sustine, intr-un interviu pentru blogary.ro, ca presedintele Traian Basescu a fost votat de electorat pentru ca era "popular", "un baiat de comitet", dar ca "a devenit brusc la fel de antipatic ca oricare" alt om politic atunci cand a anuntat masurile de austeritate, intrucat electoratul alege in functie de doua criterii: cat de simpatic este candidatul si cate promisiuni face.

"In materie politica nu e suficient sa existe omul potrivit, este esential sa existe dubleta om-electorat. Electoratul e greu de schimbat. Eu, personal, in clipa asta n-am incredere in electoratul romanesc si mi-e foarte greu sa spun cu ce calitati trebuie sa defilezi in fata lui ca sa te placa. Traian Basescu a avut o varianta, care a functionat pana la un anumit punct: a fost un baiat, cum se spune, popular. A facut glume, a dansat, a spus-o p'a dreapta - asta a functionat; asta a dus la concluzia ca electoratul are nevoie de un baiat de viata, un baiat de comitet", a afirmat fostul consilier prezidential.

"Basescu cand a castigat a fost la doar 1% de Nastase, asa ca ideea asta ca populatia masiva, electoratul ia si compara programe si zice 'aici e o finete care ma atrage mai mult'... Nu, domnule. (...) Criteriile electoratului sunt un mister, o taina. (...) Electoratul decide in functie de doua lucruri: 1. cat de simpatic e baiatu' si 2. cate promisiuni face. Daca vine si-mi spune ca imi tripleaza pensia, il pup in cur. Basescu, in clipa in care a incurcat o populatie la nivelul nivelului de trai, n-a mai fost destul sa fie simpatic, a devenit brusc la fel de antipatic ca oricare altul", a spus Andrei Plesu.

"Basescu avea o forma de curaj, nu o mai are"

Despre seful statului fostul consilier prezidential a mai spus ca a avut sentimentul, in primele luni de mandat ale acestuia, ca este un om de curaj. "Daca, de pilda, apareau niste insi la poarta Cotroceniului care protestau si faceau urat, instinctul lui prim era: 'ma duc la ei'. Asta e o forma de curaj. Nu o mai are. Pentru ca el atunci cand se ducea la ei stia ca aia il receptioneaza, acum nu mai e sigur ca il receptioneaza... deci evita, mai curand", a comentat Plesu.