Liderii USL declara ca nu sunt interesati de intentia senatorului PC, Dan Voiculescu, de a incerca o noua metoda de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Presedintele PSD, Victor Ponta afirma ca initiativa nu este sustinuta USL ci este facuta de Voiculescu in calitate de senator . "Personal nu-mi place ideea de a schimba Constitutia in functie de Traian Basescu si nu-mi place ideea asta de suspendare de presedinti", a declarat Ponta pentru Hotnews.ro. Presedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu vrea sa demareze o campanie de stangere de semnaturi pentru modificarea Constitutiei, astfel incat seful statului sa poata fi suspendat "la initiativa a un milion de cetateni.cu drept de vot".

Traian Basescu si Dan VoiculescuFoto: AGERPRES

"Domnul Voiculescu vorbeste in numele dansului, in calitate de senator, cum fiecare parlamentar ar dreptul sa o faca. In numele USL vorbim noi, Crin Antonescu si cu mine. Personal, nu-mi place ideea de a schimba Constitutia in functie de Traian Basescu si nu-mi place ideea asta de suspendare de presedinti. Personal, cred ca presedintii trebuie sa ramana in functie atat cat ii alege poporul si n-o sa mai fie cazul sa introducem suspendari ca sa scapam de Basescu. Constitutia din 90 era buna si trebuie sa dam putere Parlamentului sa reprezinte poporul" a declarat Ponta.

Nici liberalii nu par sa stie de initativa lui Voiculescu. Prim-vicepresedintele PNL, Mihai Voicu, sustine ca nu s-a discutat o astfel de initiativa in interiorul PNL. "Nu stiu nimic despre aceasta propunere si nu am informatii ca s-a discutat in PNL. Daca ne va face PC o astfel de propunere o sa vedem. Pana acum nu s-a discutat nimic, probabil este o initiativa a domnului Voiculescu in calitate de senator", a declarat Voicu pentru Hotnews.ro

Vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu a scris, duminica, pe blog, intr-un text intitulat "Apel catre Romania tacuta", ca vrea sa initieze o activitate de strangere de semnaturi pentru a revizui Constitutia Romaniei. Voiculescu propune ca procedura suspendarii presedintelui sa poata fi declansata si la initiativa a un milion de cetateni romani cu drept de vot.

'Propun demararea unei acţiuni cetăţeneşti de strângere de semnături pentru a revizui Constituţia României în trei puncte esenţiale: pentru a asigura controlul naţiunii asupra instituţiilor statului, pentru a respecta supremaţia voinţei naţiunii, propun ca procedura suspendării preşedintelui să poată fi declanşată şi la initiaţiva a un milion de cetăţeni români cu drept de vot" explica Voiculescu pe blog.

Alte actiuni de suspendare initiate de Voiculescu

  • In  iulie 2010,  Dan Voiculescu a depus la Biroul Permanent al Senatului un document care propunea un calendar pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.  Voiculescu sustinea ca presedintele promoveaza masuri anti-sociale si ilegale si se impunea suspendarea acestuia in toamna
  • Senatorul PC  facea apel pentru coagularea unei majoritati parlamentare care sa sustina initiativa sa pana la 25 octombrie, urmata de supunerea la vot in Parlament a propunerii privind suspendarea presedintelui, pana la 5 noiembrie 2010
  • Potrivit calendarului, Voiculescu dorea depunerea, pana in 22 noiembrie, a motiunii de cenzura, adoptarea acesteia si nominalizarea unui nou prim-ministru, urmata de organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui, in 19 decembrie.Potrivit acestui calendar, pana in 20 martie 2011 puteau fi organizate alegerile prezidentiale anticipate. 
  • In februarie 2011 dupa infiintarea USL, Voiculescu a declarat intr-un interviu acordat agentiei Agerpres ca exista premise ca Traian Basescu va fi suspendat pana pe 25 martie prin intermediul unei motiuni de cenzura. Declaratia senatorului PC l-a iritat pe liderul PSD, Victor Ponta care a declarat ca "un presedinte se suspenda cand incalca Constitutia, nu cand vrea domnul Voiculescu".
  • In 2007 Traian Basescu a fost suspendat din functie,  Dan Voiculescu fiind atunci presedintele Comisiei parlamentare de ancheta care a dat un raport ce arata ca Traian Basescu "a incalcat Constitutia si este implicat in fapte de natura penala".