Este rusinos ca seful misiunii Fondului Monetar International, Jeffrey Franks, anunta toate datele si prognozele pentru Romania in locul premierului Emil Boc, a declarat, luni, presedintele PSD, Victor Ponta.

"Ii platim salariul degeaba lui Boc - somer de lux. Nu cred in previziunile optimiste, au fost la fel in 2009-2010 si s-au dovedit false. (...) Este rusinos modul total diferit in care Basescu vede ca Romania e din ce in ce mai bine, iar romanii simt ca este din ce in ce mai rau. Basescu si PDL s-au desprins total de romani", a afirmat liderul social-democrat, citat de Agerpres.

Ponta a precizat ca Uniunea Social Liberala va vota pentru revenirea la salariile si pensiile din 2010, considerand ca asa este corect.

"Motivele invocate atunci s-au dovedit false, acum dau banii pentru ca vin alegerile. USL nu va taia cu 25% in 2013 aceste salarii si pensii, asa cum au facut Basescu si Boc. Cat timp nu se combate coruptia, nu accesam fonduri europene, nu se stimuleaza productia interna, nu vom iesi cu adevarat din criza", a afirmat liderul PSD.

Vosganian: Bravada FMI, CE, BM si Guvernului, o forma de a masca esecul programului inceput de Romania in 2009

Senatorul liberal Varujan Vosganian considera ca Fondul Monetar International si Banca Mondiala "nu isi asuma nici o responsabilitate" in legatura cu faptul ca tintele stabilite in 2009 pentru Romania au fost 'toate ignorate'.

"Nimic din ce s-a hotarat in 2009 nu s-a indeplinit pana in 2011 si toata aceasta bravada in legatura cu succesele sunt o forma prin care practic FMI, Comisia Europeana (CE), Banca Mondiala (BM), Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Guvernul se acopera una pe alta in legatura cu esecul programului inceput in 2009. Potrivit programului din 2009 in 2011 Romania trebuia sa aiba o crestere de peste 4%", a declarat luni senatorul PNL in legatura cu concluziile prezentate de delegatia FMI, BM si CE.

El a adaugat ca institutiile amintite acopera esecul Guvernului pentru ca toate "au partea lor de responsabilitate", fiecare in felul ei.

"Fondul Monetar acopera esecul pentru ca a ignorat in 2009 orice masura de reforma si a tolerat ca 2009 sa fie sacrificat pentru campaniile electorale, Banca Nationala pentru ca a ingaduit si a acoperit practic slabiciunile Guvernului ajungand pana la nerealizarea tuturor tintelor de inflatie si subminarea severa a veniturilor populatiei, pentru ca in conditiile in care salariile si pensiile sunt inghetate sa ai o inflatie cumulata pe 3 ani de 20% este de fapt o agresiune la adresa sigurantei materiale a romanilor", a mai spus Vosganian.

Liberalul s-a declarat nemultumit ca 'nimeni nu sufla o vorba' despre faptul ca acum, potrivit angajamentelor din 2009, Romania trebuia sa aiba o crestere economica de 4%, sau peste 4%.

Daniel Constantin despre concluziile evaluarii FMI: Cred ca trebuie sa nu ne imbatam cu apa rece

Presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, luni, referindu-se la concluziile evaluarii misiunii Fondului Monetar International, ca romanii nu trebuie sa se imbete cu apa rece, ci sa vada si celelalte realitati prezentate de delegatie, cea mai importanta fiind cea legata de nivelul scazut de absorbtie a fondurilor UE.

"Cred ca trebuie sa nu ne imbatam cu apa rece si sa vedem si celelalte realitati prezentate de delegatie, cea mai importanta fiind cea legata de nivelul scazut de absorbtie a fondurilor UE. (...) M-as mira ca vestile sa fie din ce in ce mai bune in sectorul economic din Romania. Din pacate insa, lucrurile sunt destul de fragile in continuare. Cresterea economica infima care e adusa in discutie de premierul Boc are la baza multe concedieri din sectorul public, iar viitoarele cresteri salariale, daca se vor face, vor avea de asemenea la baza disponibilizarile din sectorul bugetar", a precizat liderul PC.

Potrivit acestuia, investitiile realizate prin fonduri europene pot consolida cu adevarat economia Romaniei.