Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la TVR, ca proiectul privind reorganizarea administrativa a tarii este blocat de interesele politicienilor, care "nu se mai vad presedinti de consilii judetene". Potrivit sefului statului, UNPR este singurul partid care sustine "in mod onest" regionalizarea, in timp ce PDL "in fata spune DA, iar in spate sunt o liota care spun NU".

"Tara asta are 22 de milioane de oameni, iar unguri doar 1,5 milioane. Nu pot fi sacrificate interesele majoritatii, dar si ale minoritarilor unguri, pentru interesele unor politicieni. Vreti sa va spun care este esenta blocajelor? Presedintele UDMR de la Satu Mare nu se mai vede presedinte de consiliu judetean, sau cel de la Bihor sau de nu stiu unde... Pai sta Romania in doi oameni cu interesele lor politice meschine, fie ca ii cheama si Lajos, Ion ori Gheorghe? Va pot spune ca nu mai putin rezistenti sunt si presedintii de consilii judetene romani. Stiu foarte bine ca PDL-ul in fata imi spune DA si in spate au o liota care spune NU", a declarat Basescu.

"Au spus ca trebuie facuta si PDL si UDMR si UNPR. UNPR e singurul care sustine regionalizarea in mod onest, asta pentru ca nu are presedinti in consiliile judetene. Asta arata cat de mici sunt politicienii romani. Ce sa mai spun de grozavia propusa de opozitie. Acestia propun sa mai cream un etaj, sa mai punem un consiliu regional, cand statul asta are ca principala problema birocratia. O desfiintare a consiliilor judetene in forma actuala si infiintarea lor la nivel teritorial mult mai mare ar reduce enorm birocratia si costurile de functionare a statului (...) Dar eu, ca sef al statului, nu pot sa le fac. Trebuie sa faca partidele treaba asta, in Parlament. Dar daca as tolera tacerea partidelor si primatul interesului de partid in defavoarea interesului national, as putea sa am sentimentul, ca si dumneavoastra, ca nu mi-am facut datoria de presedinte", a mai spus Basescu.