In deschiderea lucrarilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, vicepremierul maghiar, Semjén Zsolt, a declarat ca maghiarii din Transilvania trebuie sa decida singuri daca vor vota la alegerile din Ungaria si ca dubla cetatenie nu poate fi dezlipita de acordarea dreptului la vot. Semjén Zsolt a anuntat ca, pana in prezent, au fost inregistate 120.000 de cereri pentru dubla cetatenie si 50.000 de cereri de schimbare a numelui. "Pentru ca natiunea maghiara sa supravietuiasca istoriei trebuie sa sustinem pastrarea culturii si a limbii dar asta nu este de ajuns. De aceea avem nevoie si de unificarea natiunii maghiare si de aceea avem nevoie de dubla cetatenie", a spus oficialul maghiar.

Semjen Zsolt, dreaptaFoto: Hotnews
  • Semjén Zsolt a avertizat UDMR si celelate formatiuni politice ca risca sa fie asimilate de partidele romanesti daca nu pun capat conflictelor interne.

Vezi mai jos cele mai importante declaratii facute de vicepremierul maghiar la Baile Tusnad:

  • Daca luam din punct de vedere istoric, putem face o analogie intre natiunea maghiara si un scaun cu trei picioare. Unul din picioare este reprezentat de maghiarimea din interiroul Ungariei, al doilea picior sunt maghiarii care traiesc in bazinul Carpatic iar al treila picior maghiarii emigrati in toate colturile lumii. Aceste trei entitati compun un tot. Daca unui scaun cu trei picioare ii pica unul din picioare, atunci tot scaunul cade.  Responsabilitatea noastra nu este doar pentru maghiarii din Ungaria, ci si pentru cei din Transilvania si cei emigrati in alte parti.
  • Guvernul maghiar instalat in urma cu un an a urmat indeaproape ideile expuse mai sus si a adoptat legislatia prin care se recunoaste apartenenta la natiunea maghiara. Acesta noua lege spune, spre deosebire de legile anterioare, ca statul maghiar nu numai ca se simte responsabil de comunitatea mghiara de pretitutindeni, ci si ca este responsabil pentru maghiarimea din toate partile lumii. Exista o singura natiune maghiara. 
  • Datele demografice arata ca procesul de asimilare al maghiarilor din afara granitelor tarii s-a intetit. Au fost luate cateva masuri anterior dar nici una care sa rezolve problema asimilarii. Astfel, acordarea dublei cetatenii reprezinta solutia pentru asimilarea maghiarilor din afara tarii. 
  • Daca privim un alt aspect istoric, chiar si daca Trianonul nu ar fi existat, tot trebuia acordata dubla cetatenie. Dupa Trianon este un obiectiv de importanta strategica pentru ca maghiarimea rupta de tara mama care si-a pastrat limba si cultura sa fie ajutata sa reintre in randul natiunii maghiare.
  • Pentru ca natiunea maghiara sa supravietuiasca istoriei trebuie sa sustinem pastrarea culturii si a limbii dar asta nu este de ajuns. De aceea avem nevoie si de unificarea natiunii maghiare si de aceea avem nevoie de dubla cetatenie. 
  • Eu nu vad nici o amenintare ca un etnic roman din Gyula cere si primeste cetateanie romana. Dumnezeu sa-l ajute. Nu vad nici o amenintare ca un cetatean maghiar de etnie slovaca sa primeasca dubla cetateanie, adica si slovaca. Nu vad asta ca o saracire a statului maghiar , dimpotriva. Dar ceea ce mi se pare mie normal si ceea ce eu permit adica romanii, sarbi, ucrainienii din Ungaria sa isi ceara dubla cetatenie atunci ma astept ca acest lucru sa fie permis si maghiarilor din afara Ungariei. Nimeni nu trebuie sa simta asta drept o amenintare.
  • Dupa ce anul trecut dubla cetatenie a fost aprobata va anunt ca recent am ajuns la 120.000 de duble cetatenii acordate. In plus, au fost inregistrate 50 000 de cereri de schimare a numelui, asta inseamna jumatate de milion de acte. Asta inseamna ca oamenii au cerut ca pe documente sa nu scrie Tiberiu Szabo nascut in Cluj ci Szabo Tibor nascut in Koloszvar.
  • Dubla cetenie rezolva problema de unitate a natiunii maghiare dar dubla cetatenie trebuie sa fie legata si de dreptul de vot. Dubla cetatenie si dreptul la vot sunt de nedespartit. Socialistii sustin ca cei care nu platesc taxele in Ungaria nu ar trebui sa aibe drept de vot. Dreptul la vot si plata taxelor nu au nici un fel de legatura. Sa va dau un exemplu: cineva pleaca la munca in Munchen, plateste acolo taxe dar nu s-a pus problema sa i se ia dreptul la vot.
  • Daca luam logica socialistilor, ca doar cei care platesc taxe sa voteze, pot sa le spun ca sunt multi oameni care traiesc in Ungaria si nu au platit nici un forint taxe dar nimeni nu isi permite sa le ia dreptul la vot.
  • Nu vreau sa ocoloesc problema. Am citit si eu declaratia lui Marko Bela, care spunea ca nu ar fi in regula ca maghiarii din Transilvania sa primeasca drept de vot. Pot sa  spun ca nu au fost intrebati maghiarii din Argentina, Boliva sau alte tari indepartate daca doresc sa aiba dreptul sa voteze. Eu cred ca maghiarimea din Transilvania este de parere ca i se cuvine dreptul la vot. Nu politicienii trebuie sa spuna daca un maghiar din Transilvania poate sau nu sa voteze la alegerile din Ungaria.
  • Guvernul maghiar doar asigura posibilitatea iar maghiarii din Transilvania vor decide daca voteaza sau nu. Dar sa interzici acest drept din stat este de neinteles. Nici teoria conform careia daca maghiarii din Transilvania primesc drept de vot pentru alegerile din Ungaria, atunci nu vor mai vota la alegerile din Romania nu se sustine. Atunci putem spune: sa nu se mai faca nici alegeri locale, uninominale, europaralamentare pentru ca daca sunt o gramada de runde de alegeri. Nu cred ca, daca oamenii participa la o runda de alegeri, atunci automat nu vor mai participa la urmatoarele alegeri. Oamenii trebuie convinsi sa participe si la alegerile din Ungaria si la cele din Romania
  • In UE, din 27 de state membre, in 24 cei cu dubla cetenie au  dreptul sa voteze. Daca la romani se poate atunci si la maghiari se poate.
  • In opinia mea, partidele din afara Ungariei ar trebui sa aiba o baza etnica si nu sa functioneze ca partide obisnuite, pentru ca asta este calea spre asimilare. De aceea, este important ca partidul etnic sa intre in Parlament si sa fie la putere. Daca am fi in situatia de a avea 8% sau 9%, atunci sigur ca ar exista si loc de razboaie interne. Suntem in situatia in care ne intrebam daca procentul este 4,5% sau 5,5%. Daca numai o singura data nu se intra in Parlament exista pericolul asimilarii clasei politice maghiare. 
  • Daca UDMR si resul partidelor nu inteleg ca trebuie sa renunte la orgoliile politice pentru a se asigura de acel procent de 5%, atunci isi asuma responsabilitatea de a nu mai intra in Parlament si de a integra clasa politica maghiara in partidele romanesti. Va fi greu de ajuns in Parlament. 
  • Nu vreau sa evit nici problema autonomiei. Suntem obligati si devotati fata de problema autonomiei. Presa intreaba despre autonomie ca despre o chestiune nemaivazuta. Maghiarimea fie ea in Romania sau alte parti nu a cerut niciodata nimic ce nu se incadra in normele europene. Nu putem accepta ca mebrii maghiarimii si minoritatii maghiare sa fie considerati cetateni de mana a doua in Uniunea Europeana. De ce noi nu am avea dreptul la ce altii deja au primit in cadrul UE? Exista un singur set de reguli atat pentru minoritatea maghira, catalana, tiroleza si altele. Pe ce baza se spune ca ce altora le este permis noua ne este interzis mai mult ca nici sa nu ne gandim la asta? As vrea sa spun clar ca suntem devotati fata de problema autonomiei. As vrea sa le transmit prietenilor romani ca ceea ce cerem noi nu este cu nimic mai special decat precedentele deja existente in Uniunea Europeana.
  • Romania va fi o tara de succes numai daca si maghiarimea de aici va fi multumita si fericita. De aceea, suntem obligati sa ne ajutam unii pe altii. Ungaria a depus eforturi uriase pentru ca Romania sa intre in spatiul Schengen. Eu cred ca Romania a facut tot ceea ce trebuia facut pentru a intra in Schengen. Este incorect ce s-a intamplat, pentru ca tarile din occident din cauze de politica interna au pus piedici peste piedici intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Ministerul de Externe s-a luptat pentru Romania. Pot sa va spun ca intrarea in Schengen este in linie dreapta.
  • In toamna acestuia an vom da drumul unei baze nationale pentru maghiarii de pretudindeni.

Istoricul dublei cetatenii si a dreptului la vot pentru etnici maghiari din afara Ungariei

In mai 2010, Parlamentul Ungariei a adoptat modificarile legislative prin care etnicii maghiari din afara tarii pot obtine dubla cetatenie.

In toamna anului 2010 au fost adoptate si normele metodologice. In ianuarie 2011, legea a intrat in vigoare si, dupa o saptamana, au fost depuse 5000 de cereri. Pe 14 martie 2011, mai multe personalitati printre care si Tokes Laszlo primesc dubla cetatenie in prezenta vicepremierului maghiar Semjen Zsolt.

Pe 28 aprilie, FIDESZ anunta ca intentioneaza sa acorde maghiarilor din afara Ugariei pe langa dubla cetatenie si dreptul de a vota la alegerile din Ungaria. „Am dori sa le acordam drept de vot cetatenilor maghiari din afara granitelor”, a declarat in aprilie Janos Lazar, liderul grupului parlamentar al Fidesz.

8 iulie 2011. Fostul presedinte al UDMR critica ideea lansata la Budapesta catalogand-o drept o „decizie proasta”.

Problema dublei cetatenii va fi dezbatuta la BALVANYOS 2011, miercuri 20 iulie, in prezenta oficialilor guvernului maghiar: Répás Zsuzsanna (subsecretar de stat şefa departementului de politică externă a Ministerului Administraţiei şi Justiţie, Budapesta), Wetzel Tamás (comisar ministerial responsabil de acordarea dublei cetăţenii, Budapesta), Nagyhaju Béla (director general, Autoritatea pentru Imigrare şi Ceteţenie, Budapesta).