Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba a afirmat, vineri, ca nu crede ca exista in Europa o minoritate mai loiala statului decat cea maghiara, astfel ca nu intelege de ce guvernele si partidele romanesti nu au incredere in fortele politice maghiare si nu le dau functii la Interne, Finante sau Aparare.

sogor csabaFoto: AGERPRES

Sogor Csaba si-a exprimat, vineri, la la Universitatea de Vara a tinerilor maghiari din judetul Covasna, care se organizeaza la Zabala in perioada 13-17 iulie, convingerea ca guvernele si partidele politice romanesti ar trebui sa aiba o mai mare incredere in fortele politice maghiare, intrucat maghiarii "nu au dat apa la moara neincrederii in ultimii 90 de ani", transmite Mediafax.

Europarlamentarul le-a declarat jurnalistilor prezenti la eveniment ca, in opinia sa, pe perioada crizelor economice Europa trebuie sa fie mai atenta la problemele privind drepturile minoritatilor, deoarece in astfel de perioade creste rasismul.

Potrivit lui Sogor, problemele economice nu pot fi tratate separat de cele ale minoritatilor, mentionand in acest context ca au existat politicieni romani care ar fi considerat ca nu trebuie construita cu prioritate autostrada Transilvania, ci trebuie investit in sud, de teama ca "se fura Ardealul".

"E o nebunie daca cineva considera ca in cazul in care construim autostrada Transivania ni se fura Ardealul. In orice tara normala se stie ca infrastructura este extrem de importanta in mijlocul statului", a spus europarlamentarul UDMR.

In opinia acestuia, daca se doreste construirea unei societati "normale", in care toata lumea sa se simta acasa, este nevoie de siguranta ca minoritatile statului au "liniste si pace".

"Noi (maghiarii din Romania" n.r.) nu suntem o minoritate extremista, care sa se foloseasca de alte mijloace decat cele ale microfonului, dar nici nu vrem sa plecam din aceasta tara. Nu inteleg de ce guvernele si partidele politice romanesti nu au incredere in fortele politice minoritare, cele maghiare, si nu ne dau functii in ministerele Internelor, Externelor, Finantelor si Apararii", a afirmat politicianul UDMR.

Sogor considera ca nu exista in Europa o minoritate mai loiala statului decat cea maghiara din Ardeal.

"Nu am vazut o minoritate mai loiala, si nu numai in Romania, ci in Europa", a conchis europarlamentarul.