Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, joi la finalul sedintei de partid, ca Uniunea raspunde pozitiv invitatiei USL la dialog pe temele care vizeaza revizuirea Constitutiei si legile electorale. Afirmatia liderului UDMR apare in contextul in care USL i-a invitat pe udemeristi la dialog atat public cat si prin intermediul unor scrisori. La sfarsitul lunii iuniei, in plin scandal pe regionalizare, liderii USL au trimis o scrisoare catre UDMR prin care i-a invitat la dialog. USL si-a reinnoit invitatia cateva saptamani mai tarziu, in contextul cercetarii de catre DNA a presedintelui executiv Laszlo Borbely, suspectat de trafic de influenta.

"In iunie am primit o scrisoare de la co-presedintii USL la care vom raspunde in scris. Noi am sustinut dialogul permanent cu toate fortele politice, inclusiv cu partidele din opozitie. Noi, de fiecare data am fost si vom ramane pentru un dialog politic permanent. Sunt subiecte care fara o intelegere in clasa politica nu pot fi puse in aplicare si despre care trebuie sa vorbim: amendarea Constitutiei, legile electorale, largirea drepturilor minoritatilor nationale, si vom raspunde in scris, asa cum e politicos, cum e normal intr-o societate civilizata la acea scrisoare", a declarat Kelemen Hunor, citat de agentia Mediafax.

Pe 22 iunie in plin scandal al reorganizarii teritoriale Victor Ponta si Crin Antonescu au trimis o scrisoare conducerii UDMR prin care i-a invitat la dialog pe reorganizarea administrativ-teritoriala si modificarea legislatiei electorale.Liderii USL propuneau "identificarea celor mai potrivite solutii, atat politice, cat si sub aspectul dialogului in interiorul comunitatilor locale, pentru a nu permite actualelor tensiuni sa escaladeze si pentru a pastra un climat civilizat si echilibrat in dezbaterea asupra viitoarei organizari administrativ-teritoriale", se arata in scrisoare, potrivit agentiei Mediafax.

Totodata, USL i-a invitat pe udemeristi la o dezbatere pe legile electorale in special pe initiativele legislative privind reducerea numarului de parlamentari si intoducerea votului uninomial majoritar.

In 13 iulie, dupa ce in presa a aparut informatia ca presedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely este verificat de DNA pentru trafic de influenta, Crin Antonescu a lansat un nou apel catre UDMR. In cadrul unei emisiuni la B1 TV, presedintele PNL a declarat ca USL "inca mai incearca sa atraga UDMR de partea sa, pentru ca actualul guvern sa cada".

"De mai multa vremea am trecut dincolo de sentimente. De vreun an de zile avem aceasta pledoarie foarte transparenta catre UDMR, intr-un fel arbitru al scenei politice romanesti, sa faca o optiune la 180 de grade, am trimis o a doua scrisoare catre UDMR in care am spus ca suntem disponibili. Mentinem invitatia deschisa, asteptam un raspuns la aceasta adresare", a explicat Antonescu, la emisiunea "Actual B1".

Antonescu a declarat ca episodul Borbely ar putea sa-i puna pe ganduri pe cei de la UDMR, pentru ca PDL e "incorect si periculos".