Consilierii judeteni PCM din Covasna au initiat un proiect de hotarare privind organizarea unui referendum in judet, prin care oamenii sa fie consultati daca doresc ca, in cadrul reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei, sa se infiinteze unitatea administrativ-teritoriala Tinutul Secuiesc, transmite Mediafax.

Consilierul judetean Kulcsar Terza Jozsef, care este si presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, a depus, miercuri, la Consiliul Judetean, in numele grupului PCM din CJ, un proiect de hotarare privind organizarea unui referendum local in judet.

In document se precizeaza ca, la referendum, populatia va fi intrebata: "Ca locuitor al judetului Covasna, doriti ca in cadrul reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei sa se infiinteze unitatea administrativ-teritoriala Tinutul Secuiesc, cu teritoriul si prerogativele descrise in proiectul de lege cu titlul: "Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc"?".

In expunerea de motive, presedintele PCM Covasna, consilierul judetean Kulcsar Terza Jozsef, aminteste ca reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii se afla de mai multi ani pe ordinea de zi.

"Aceasta problema se regaseste in programul actualului Guvern, respectiv in raportul comisiei prezidentiale privind modificarea Constitutiei (comisia Stanomir). In ultimele saptamani, subiectul a fost in prim-planul vietii publice, avand in vedere faptul ca presedintele tarii a formulat o propunere care nu a fost suficient pregatita, respectiv nu este in concordanta cu interesele si angajamentele internationale ale tarii. Punerea ei in practica ar fi pus in situatie imposibila secuimea, de aceea toata societatea din Tinutul Secuiesc a luat cunostinta cu indignare despre propunere si o respinge cu fermitate", se arata in expunerea de motive.

Kucsar Terza face referire, in document, la Carta Europeana a Autonomiei Locale, precum si la Legea referendumului, precizand ca, potrivit acestor documente, proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraselor si judetelor se inainteaza Parlamentului spre adoptare numai dupa consultarea prealabila a cetatenilor din unitatile administrativ-teritoriale respective, prin referendum.

Totodata, el subliniaza ca in Romania doleantele legitime ale minoritatilor cu privire la autoadministrare sunt "permanent nesocotite de stat".

"Cu toate acestea, exista cateva drepturi care sunt insa legate de proportia unei minoritati intr-o unitate administrativ-teritoriala. Posibilitatea de a beneficia de aceste drepturi ar fi serios periclitata de reorganizarea propusa de presedintele tarii. O astfel de reorganizare ar fi in mod clar in defavoarea maghiarilor din Romania, este deci perfect legitim ca populatia afectata sa decida in aceasta chestiune", conchide liderul PCM Covasna.

Presedintele Traian Basescu declara, in luna iunie, in Parlament, ca nu va considera reorganizarea administrativa un subiect abandonat, sustinand ca agentiile guvernamentale si consiliile judetene "sufoca" administratiile locale si exprimandu-si speranta ca dupa vacanta parlamentara va fi gasita o solutie.

UDMR a respins, intr-o sedinta a coalitiei, toate propunerile PDL privind reorganizarea teritoriala, astfel ca s-a decis amanarea acestui proces, declara liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Prim-vicepresedintele PDL Roberta Anastase declara ca o comisie a reprezentantilor coalitiei urmeaza sa analizeze pana in toamna subiectul regionalizarii, in paralel urmand sa aiba loc actiunea guvernamentala de descentralizare.