Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averii, document care va fi transmis Parlamentului spre aprobare, au declarat surse oficiale. Documentul modifica actualul Cod Penal, astfel incat confiscarea extinsa a averii sa fie reglementata prin lege, a declarat miercuri premierul Emil Boc. "Vor putea fi confiscate mai usor averile ilicite", a spus Boc. Acesta a precizat ca proiectul Executivului este superior celui depus de PSD. Proiectul opozitiei nu permite confiscarea averilor ilicite obtinute prin fapte de coruptie sau prin evaziune fiscala, a explicat Boc. Acesta a mai criticat proiectul opozitiei si pentru faptul ca presupune mai mult birocratie.

  • "Proiectul depus de Opozitie presupune o procedura mult mai complexa si presupune practic o amanare a unor decizii judecatoresti in materia confiscarii averilor ilicite. Pe de-o parte, se propune ca persoana sa fie condamnata si pe de alta parte o alta comisie sa analizeze daca averea este sau nu dobandita intr-o maniera legala, ceea ce insemana birocratie, supraincarcarea rolului instantei de judecata si tergiversarea unor asemenea procese. Solutia Guvernului este mult mai simpla si directa: in cadrul aceluiasi proces se poate dispune si confiscarea extinsa, in cazul in care persoana condamnata pentru o infractiune pentru care legea prevede o pedeapsa mai mare de cinci ani nu poate justifica cu documente, acte, tot ce insemana legalitate, averea pe care o detine", a explicat Boc.

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, o persoana sanctionata pentru infractiuni cu o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de cinci ani va fi obligata sa dovedeasca faptul ca averea detinuta are un caracter licit. Proiectul de lege va permite confiscarea acelei parti din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente.

Proiectul va fi inaintat Parlamentului pentru dezbatere si adoptare.

Ministerul Justitiei (MJ) a sustinut necesitatea introducerii in Codul penal a confiscarii extinse a averii deoarece in prezent nu in toate cazurile se poate proba legatura directa intre infractiunea pentru care persoana a fost condamnata si anumite bunuri ale acesteia, desi provenienta de natura infractionala a acestor bunuri este evidenta.

MJ a lansat in dezbatere publica proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Codului penal si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, care transpune art. 3 din Decizia-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor si altor bunuri aflate in legatura cu criminalitatea.