Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, ca opozitia este dispusa sa voteze proiectul de lege lansat in dezbatere publica de Ministerul Justitiei privind introducerea in Codul penal a confiscarii extinse a averii.

"Am inteles ca legea pe care noi am depus-o, care este copiata cuvant cu cuvant dupa Decizia-cadru 212 a Consiliului Uniunii Europene privind confiscarea averilor ilicite, nu le place celor de la PDL. Nicio problema. Am vazut pe site-ul Ministerului Justitiei, au pus si ei o lege, o votam pe a lor. (...) Daca nu le place legea noastra, o sa votam legea Guvernului Boc, dar atentie pentru pedelisti: noi o s-o si aplicam", a precizat Victor Ponta, citat de Agerpres.

El a explicat ca Ministerul de Justitie si Guvernul, prin legea lansata spre dezbatere publica, nu au facut decat sa dea dreptate opozitiei ca, pentru aceasta prevedere, nu este nevoie de modificarea Constitutiei, fiind suficienta doar o lege.

"Am citit-o eu (propunerea Ministerului Justitiei - (...) este foarte buna, este cam acelasi lucru cu ceea ce am spus si noi. Nu prea e nici o diferenta, am vazut ca avea o problema cu coruptia. In regula, sunt absolut de acord, chiar cred ca averile coruptilor, mai ales vorbesc de coruptii de acum, care fac bani din coruptie, chiar trebuie confiscate. Nu avem nicio problema, le votam legea, daca e o chestie de orgoliu sa nu fie legea noastra sa fie legea lor, nici o problema, votam legea lor. Dar vrem sa dovedim un lucru ca nu e nevoie sa modificam Constitutia, ca putem sa facem o lege. N-am inteles de ce nu au facut-o pana acum. A doua zi dupa ce am facut-o noi, au facut si ei o lege mai buna decat a noastra. E in regula, le votam legea lor", a mai spus liderul PSD.

MJ a lansat in dezbatere publica marti proiectul de lege pentru modificarea si completarea Codului penal si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, care transpune art. 3 din Decizia-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor si altor bunuri aflate in legatura cu criminalitatea.

In expunerea de motive, initiatorul arata ca, apreciind ca celelalte instrumente existente in domeniu nu au contribuit in mod suficient la asigurarea unei cooperari transfrontaliere eficace in materie de confiscare, intrucat un numar de state membre nu sunt inca in masura sa confiste in mod eficient produsele infractiunilor, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Decizia-cadru nr. 2005/212/JAI pentru a garanta ca toate statele membre dispun de norme eficiente in materie de confiscare a produselor avand legatura cu infractiunea, inter alia, in ceea ce priveste sarcina probei privind sursa bunurilor detinute de o persoana condamnata pentru o infractiune avand legatura cu criminalitatea organizata.

MJ subliniaza ca la nivelul legislatiei interne Decizia-cadru nu este transpusa in totalitate, lipsind din legislatia nationala transpunerea art. 3 al actului comunitar, privind confiscarea extinsa.

"Masura confiscarii extinse trebuie sa fie cel putin una dintre cele trei variante prevazute la articolul 3 alineatul (2) literele (a), (b) si respectiv (c). In toate cazurile, aceasta permite confiscarea bunurilor provenind din activitati infractionale care nu au legatura directa cu infractiunea pentru care persoana este condamnata, mai exact, nu este dovedita legatura nemijlocita intre infractiunea care conduce la condamnare si bunurile care sunt confiscate. Este vorba de un principiu al confiscarii extinse a bunurilor condamnatului. Litera (a) vizeaza bunurile respective in cazul in care acestea provin din activitati efectuate intr-o perioada anterioara condamnarii, in timp ce litera (b) vizeaza bunurile care provin din activitati 'similare'. In ceea ce priveste litera (c), aceasta vizeaza disproportia dintre valoarea bunurilor si nivelul venitului legal al persoanei condamnate", se arata in document.