Fostul presedinte Ion Iliescu se declara surprins, intr-o postare pe blogul sau, de "violenta atacului verbal al presedintelui Traian Basescu impotriva Regelui Mihai", el apreciind ca presedintele si-a facut "un obicei penibil" din a-i ataca pe fostii sefi de stat ai Romaniei.

"Am ramas surprins de violenta atacului verbal al presedintelui Traian Basescu impotriva Regelui Mihai, atac de nimic justificat. Acest atac dovedeste o crasa necunoastere a realitatilor istorice, si adauga un nou factor de tensiuni interne, intr-un moment extrem de delicat pentru Romania", considera Iliescu.

Fostul presedinte apreciaza ca Traian Basescu si-a facut un "obicei penibil" din a-i ataca pe fostii sefi de stat ai Romaniei, pe care ii trateaza "cu un dispret nedemn de pozitia pe care o ocupa in stat". Iliescu apreciaza ca acest comportament este excesiv pana si pentru un presedinte care se declara jucator, reprezentand "expresia incompetentei si iresponsabilitatii".

"Da, mi s-a reprosat, si mi-am reprosat, atitudinea pe care am avut-o fata de Regele Mihai imediat dupa decembrie 1989. Contextul era altul, si nu putem nega, nici eu, nici Regele Mihai, ca sfatuitorii nostri mai mult au turnat gaz peste foc, in momente delicate. Am exprimat aceste lucruri Regelui Mihai, si am facut tot ce a depins de mine pentru a indrepta acele erori", mai scrie Iliescu.

Fostul presedinte mentioneaza ca Regele Mihai si familia regala si-au asumat o serie de responsabilitati in procesul de integrare europeana si euro-atlantica si au avut o contributie care trebuie apreciata.

Iliescu mai scrie in postarea de pe blogul sau, referitor la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, ca, desprinzandu-se de Puterile Axei, Romania a reusit sa evite transformarea teritoriului sau national in teatru de razboi. "Violenta si ferocitatea cu care s-au purtat luptele in cel de-Al Doilea Razboi Mondial ne fac sa credem ca o mare parte a Romaniei ar fi devenit un urias camp de ruine, ca sute de mii de civili ar fi fost victime in plus ale confruntarilor armate", noteaza Iliescu, apreciind totodata ca "venirea la putere a generalului Antonescu, in septembrie 1940, a fost produsul unor esecuri politico-militare, in plan intern si extern, imputabile atat slabiciunilor clasei politice si fragilitatii democratiei romanesti, cat si neputintei comunitatii internationale de a se opune revizionismului, militarismului si agresivitatii unor puteri totalitare din Europa si din Asia".

"Decizia curajoasa de la 23 august 1944, de arestare a maresalului Antonescu si de intoarcere a armelor impotriva Axei, alaturi de Natiunile Unite, s-a impus ca urmare a agravarii situatiei de pe front, unde Armata Rosie declansase o ampla ofensiva pe directia Iasi-Chisinau. Aceasta a fost singura decizie posibila, in conditiile date, pentru a asigura supravietuirea Armatei Romane si continuitatea statului roman. In infaptuirea actului de la 23 august, un rol decisiv i-a revenit Majestatii Sale, Regele Mihai - a carui prezenta o salutam cu gratitudine - sprijinit in actiunea sa de cele patru partide care la 20 iunie 1944 formasera Blocul National Democrat si de conducerea armatei", adauga fostul presedinte.

Cei care vad in actul de demnitate nationala de la 23 august 1944 inceputul "comunizarii" Romaniei interpreteaza incorect si abuziv faptele. Evolutia postbelica a Romaniei a fost consecinta raportului de forta si al acordurilor multiple dintre marile puteri invingatoare in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Politica -sferelor de influenta- a facut ca Romania sa fie, alaturi de alte tari central-europene, victima unui experiment politic tragic, care ne-a scos timp de peste patru decenii din cursul firesc al dezvoltarii istorice.

Faptul ca 23 august 1944 ramane un eveniment controversat se datoreaza si modului deformat in care a fost prezentat in perioada comunista. Revine istoricilor datoria sa analizeze faptele cu instrumentele omului de stiinta si sa elucideze acele controverse care ne impiedica sa intelegem momentul 23 august 1944 in toata complexitatea sa".

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la B1 TV, ca decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de tradare", el adaugand totodata ca relatia sa de apropiere cu printul Paul a fost un gest pentru a proba ca nu are nimic cu Casa Regala.

"Tot continuam sa consideram ca abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei. Din partea regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Basescu.