Secretarul general al PDL Ioan Oltean a declarat, intr-un interviu pentru "Gandul", ca intreaga discutie referitoare la reimpartirea Romaniei in superjudete va fi abandonata in cazul in care UDMR va refuza oferta primita din partea lui Traian Basescu: opt regiuni plus Harghita si Covasna drept judete separate. Potrivit lui Oltean, totul depinde acum de partenerii de guvernare ai democrat-liberalilor, iar in cazul unui refuz venit din partea UDMR, trasarea de noi judete nu va mai fi posibila decat dupa alegerile parlamentare de la sfarsitul anului viitor.

Practic, spune Oltean, reprezentantii maghiarilor vor trebui sa decida sambata, in cadrul intalnirii unionale de la Targu Mures, daca vor ca proiectul sa mai fie aplicat sau nu, precizand ca "este o oferta pe care ar fi pacat sa o piarda".

"Noi am facut o oferta. E maximum ce putem oferi. Daca UDMR refuza, sigur ne vedem obligati sa renuntam. E obligatia noastra de a incerca sa punem in practica acest proiect pentru avantajele care decurg in mod indiscutabil dintr-o asemenea reforma administrativ-teritoriala (...) Daca nu vor fi de acord, vom renunta la proiect, pentru ca nu il putem pune in aplicare decat intr-o formula agreata si de catre partenerii nostri de guvernare. Daca nu ai posibilitatea sa convingi partenerii, renunti si astepti un alt moment prielnic... Probabil dupa alegerile parlamentare de anul viitor, daca vom reusi sa ne mentinem la guvernare (...) In opinia mea, UDMR nu va putea respinge o asemenea optiune. E o oferta pe care ar fi pacat sa o piarda", a declarat Oltean pentru ziarul "Gandul".

Lakatos: Varianta 8+2 are zero sanse. Colegi din PDL ne spun: "Sa va tineti tare, ca nici noi nu vrem"

"Si PDL a fost luat prin surprindere de presedintele Traian Basescu. Vin la noi colegi din PDL si ne spun ", a declarat deputatul UDMR Peter Lakatos pentru "Gandul". El a sustinut ca oferta prezidentiala de a pastra un statut special pentru Harghita si Covasna "are zero sanse" de a fi acceptata de Uniune, singura "varianta rezonabila" fiind amanarea proiectului regionalizarii pentru o perioada in care sa se faca analize de impact si comunitatile sa fie consultate.