Presedintele PSD, Victor Ponta, si liderul socialistilor din Ungaria, Attila Mesterhazy, au adoptat, joi, la Bruxelles, o declaratie comuna "de condamnare a exacerbarii nationalismului de catre dreapta populista din Romania si Ungaria".

"Este foarte periculoasa incercarea de a declansa, in scopuri electorale, un fals conflict interetnic intr-o zona in care s-au inregistrat progrese semnificative in ultimele decenii in privinta respectarii drepturilor minoritatilor. Declaratiile incitatoare ale unor membri ai Guvernului Ungariei, proiectele haotice de reorganizare administrativa ale Guvernului Romaniei si demersurile tot mai agresive pentru separatism pe criterii etnice ale unor extremisti maghiari din Romania ameninta armonia inter-etnica si impun false prioritati pe agenda publica, in detrimentul problemelor reale si dureroase cu care se confrunta cetatenii din cele doua tari, indiferent de nationalitate, din cauza politicilor anti-sociale ale celor doua guverne ale dreptei populiste", se arata in declaratia comuna a celor doi lideri, potrivit unui comunicat de presa transmis joi si citat de Agerpres.

Cei doi presedinti de partide au lansat un apel catre cetatenii romani si maghiari "de a nu cadea in capcanele intinse de Traian Basescu, Viktor Orban si Laszlo Tokes, lideri extremisti gata sa calce in picioare, fara scrupule, valorile europene, pentru a-si asigura supravietuirea politica".

"Romanii si maghiarii sunt parteneri in Europa Unita, iar preocuparea esentiala a unor oameni politici responsabili trebuie sa fie construirea societatii tolerante, echitabile si prospere pe care o doresc, deopotriva, compatriotii nostri. Condamnam ferm orice tentativa de distrugere a bunei cooperari intre cele doua tari, asa cum a fost consolidata de guvernele socialiste ce au intins punti de intelegere acolo unde o dreapta iresponsabila a incercat si, din pacate, inca incearca sa semene vrajba pentru a culege voturi", au mai declarat Victor Ponta si omologul sau maghiar, Attila Mesterhazy, la Bruxelles, cu prilejul conferintei liderilor socialistilor europeni.

Presedintii PSD si MSzP au decis, in acest sens, intarirea colaborarii intre cele doua partide si o mai stransa coordonare a actiunilor anti-extremiste.