Parlamentul European a decis ridicarea imunitatii eurodeputatului roman Adrian Severin, implicat in cazul "bani in schimbul amendamentelor". Parlamentarii europeni au votat joi raportul Comisiei pentru Afaceri Juridice din PE (JURI), care recomanda ridicarea imunitatii europarlamentare a lui Adrian Severin.

Adrian SeverinFoto: PSD

Europarlamentarul italian Francesco Enrico Speroni, raportor in cazul eurodeputatului roman Adrian Severin - surprins de publicatia Sunday Times in timp ce negocia sume de bani in schimbul carora a promis sa promoveze un amendament in PE, a povestit intr-un interviu pentru HotNews.ro de ce Comisia Juridica din Parlamentul European a decis sa propuna ridicarea imunitatii in aceasta speta.

Decizia de ridicare a imunitatii va fi comunicata autoritatilor romane, urmand ca Adrian Severin sa fie cercetat de DNA.

La data de 21 martie, in urma unor materiale audio video date publicitatii de publicatia britanica "The Sunday Times", procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de coruptie savarsite de europarlamentarul Adrian Severin.

Reporterii de la "The Sunday Times" au propus unui numar de 60 de membri ai Parlamentului European sa le plateasca pana la 100.000 de euro pe an in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar fi fost sustinuta si promovata de ei in PE. "In plasa" ar fi cazut doar 3 dintre acestia - Adrian Severin, Zoran Thaler si Ernst Strasser.

In cazul celor trei eurodeputati, autoritatile nationale cu atributii in tratarea cazurilor de coruptie au initiat anchete. Ernst Strasser si Zoran Thaler au demisionat deja din functia de membru al PE. In privinta lui Adrian Severin, exclus in 23 martie din grupul S&D si care in prezent este eurodeputat neafiliat, ancheta nationala este desfasurata de catre DNA, care s-a autosesizat dupa aparitia articolului din 20 martie in publicatia britanica.

La 29 martie, Adrian Severin a demisionat din PSD, dupa ce a fost amenintat cu excluderea din partid, insa a anuntat ca nu va demisiona din Parlamentul European, in ciuda faptului ca demisia sa a fost ceruta si de Jerzy Buzek, presedintele PE.