USL va declansa referendumuri privind reorganizarea administrativ-teritoriala in toate judetele in care are majoritatea in Consiliul Judetean, au anuntat, luni, Crin Antonescu si Victor Ponta, care au precizat ca sunt 21 de judete in care USL are presedintele de CJ si alte cateva in care are majoritatea in Consiliu, potrivit Mediafax: "USL va declansa referendum prin alesii sai locali in toate judetele in care va avea o majoritate pentru aceasta decizie. Nimic altceva nu e acceptabil", a afirmat Crin Antonescu.

"Referendumurile locale se fac in baza Legii referendumului, existenta. Referendumul ar urma sa aiba o sigura intrebare la care sa se raspunda cu sau : ", a spus si Victor Ponta.

Presedintele PSD a mai adaugat, raspunzand unei intrebari, ca referendumurile locale pe care Uniunea doreste sa le organizeze in judetele in care are majoritatea pentru a impune aceasta decizie vor costa jumatate fata de referendumurile organizate de Traian Basescu: "Costurile vor fi diferite, in functie de numarul de sectii de vot. Am discutat cu presedintii de Consilii Judetene, care mi-au spus ca costul va fi la jumatate fata de costurile de pana acum, de la referendumurile convocate de Traian Basescu si care nu s-au finalizat cu nimic, de fiecare data fiind organizate de la nivel central, cu toate aranjamentele si firmele pe care Guvernul le selecteaza".

La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat ca referendumurile locale sunt prevazute de lege, indiferent cat costa: "Indiferent cat costa, asa spune legea. Si daca asa spune legea, asa facem, indiferent cat costa. A invarti aceste argumente cum ne convine devine obositor".

Presedintele PSD, Victor Ponta, le-a solicitat, in urma cu 10 zile, alesilor locali ai USL sa ceara organizarea de referendumuri judetene pentru ca populatia sa se pronunte asupra desfiintarii actualelor judete, preconizata prin reorganizarea administrativa propusa de putere.

Premierul Emil Boc declara zilele trecute, la TVR 1, ca organizarea unui referendum s-ar impune doar pentru modificari teritoriale in interiorul unui judet, dar nu si pentru un proces general de reorganizare administrativa, aplicat la nivel national.

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, preciza, la randul sau, ca formula pe care actualii guvernanti o propun este trecerea de la 41 de judete la 8, ceea ce se inscrie in parametrii europeni si raspunde si cerintelor de absorbtie a fondurilor europene intr-un ritm mult mai ridicat si o valorificare mult mai eficienta a acestora. Intrebat care vor fi capitalele acestor opt judete, Oltean a raspuns ca este vorba despre Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti.