Ce inseamna nesupunerea civica pentru liderii PCM, PPMT si UDMR din Covansa-Harghita

AUDIO Toro Tibor, secundul lui Tokes Laszlo, a descoperit un nou Tinut. Szasz Jeno: Am putea merge mai departe catre federalizarea statului roman

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 16 iunie 2011, 3:52 Actualitate | Politic


Nesupunerea civica anuntata de Consiliul National Secuiesc este vazuta diferit de liderii partidelor si ai organizatiilor care reprezinta comunitatea maghiara. Toro Tibor, presedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania si mana dreapta a lui Laszlo Tokes, spune ca varianta PDL de reorganizare, care exclude Tinutul Secuiesc, nu va fi acceptata de comunitatea maghiara si ca vor exista, fara indoiala, proteste. Liderul PPMT sustine ca un statut special precum cel al Tinutului Secuiesc ar trebui sa primeasca si judetele Bihor, Satu Mare si Salaj, unde locuiesc in jur de 500 000 de maghiari.
Pasaje
 • Izsak Balazs, liderul Consiliului National Secuiesc: Daca nu se respecta angajamentele internationale privind protectia minoritatilor, atunci, da, ne pregatim de proteste.
 • Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna: Daca nu ajungem la un consens politic, putem protesta in strada unde nu cerem altceva decat respectarea drepturilor minoritatilor.
 • Borboly Csaba, presedintele Consiliului Judetean Harghita: Avem semnale clare si ample de la cetateni ca sunt nemultumiti.
 • Szasz Jeno: Noi traim in Tinutul Secuiesc din Romania, dar suntem maghiari si am dori sa fim maghiari si peste 100 si 1000 de ani si cetateni loiali ai acestei tari. Nu cred ca s-ar intampla nimic daca in 15-20 de regiuni maghiarii traiesc in minoritate; nu vad ce s-ar intampla daca intr-o regiune ar fi majoritari.
Toro Tibor este presedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, partid aflat in curs de infiintare, si numarul doi in cadrul Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, organism condus de Laszlo Tokes. Toro Tibor spune ca exista o nemultumire majora in cadrul comunitatii maghiare. Liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania sustine ca, daca reorganizarea teritoriala se va face fara Tinutul Secuiesc, atunci comunitatea maghiara va protesta. 

Asculta mai jos un interviu cu liderul PPMT Toro Tibor

Toro Tibor by Biro Attila

Toro Tibor mai spune si ca nu doar Tinutul Secuiesc ar trebui sa aiba un statut special. In opinia liderul PPMT, si judetele Bihor, Satu Mare si Salaj, unde exista o comunitate importanta maghiara, ar trebui sa aiba un statut special. Vezi mai jos cele mai importante declaratii facute de Toro Tibor:

 • “Suntem de acord cu inititiva PDL, este nevoie de reorganizarea administrativ-teritoriala. Actualul sistem cu impartirea pe judete este invechit. Suntem de acord pana la acest punct. Reorganizarea trebuie facuta pe baza regiunilor istorice. Orice reoganizarea care nu ia in considerare identitatea regiunilor va fi perceputa ca un"dictat" de la centru si va reprezenta o sursa de conflicte.
 • Reorganizarea trebuie sa urmeze mai multi pasi: un studiu de impact, o dezbatere publica, dar care sa nu fie facuta doar la Bucuresti, o dezbatere in teritoriu, sa se contureze delimitarile regionale, apoi un referendum si, in final, un proiect de lege care sa fie adoptat. Cred ca intr-un an sau sase luni se pot realiza acesti pasi dar nicidecum nu se poate face reorganizare de la Bucuresti prin asumarea guvernamentala sau Ordonanta de Urgenta.
 • In privinta Tinutului Secuiesc, nu o sa gasiti formatiuni poltice sau alti actori publici care sa nu sustina Tinutul Secuiesc ca entitate teritoriala separata cu statut special. Tinutul Secuiesc a existat sute de ani ca si unitatea administrativ-teritoriala separata cu statut special. Este absolut firesc si natural ca noi, maghiarii, sa sustinem asta.
 • Noi am sustine si o constructie bazata pe regionalismul asimetric. Fiecare regiune (Banatul, Maramuresul, Moldova) are o specificitate, iar o legislatie desteapta ar tine cont de asta fara sa fie afectata unitatea Romaniei, pentru ca aici apar problemele. Regionalismul asimetric este practicat in Spania si castiga teren in Franta.
 • Luand in calcul acest concept, este clar ca Tinutul Secuiesc ar fi o regiune cu statut special pentru ca acolo maghiarii sunt majoritari, dar, pe langa asta, au cateva specificitati. Totodata, o zona cu statut special ar trebui sa fie si zona de vest a tarii unde traieste o populatie maghiara de circa jumatate de milion, populatie asezata relativ compact in judetele Bihor, Satu Mare si Salaj. Si acolo se pretinte un statut special al constructiei regionale. Cel putin aceste doua zone ar trebui sa aiba un statut special. Ca sa nu mai vorbim despre marile orase din Transilvania care, dupa modelul dat de Bruxelles, ar trebui sa aiba statut special.
 • Cu siguranta vor exista proteste daca reorganizarea nu va tine seama de Tinutul Secuiesc. Sa ne gandim doar la faptul ca, in urma cu cativa ani, Consiliul National Secuiesc a mobilizat peste 200 000 de maghiari la un referendum care sigur ca a avut un caracter de uz intern fara efect juridic. Totusi, au fost mobilizati 200 000 de cetateni. Este clar ca exista o vointa conturata pentru a avea o unitate administrativa speciala. Cred ca este o gresala sa fie ignorata. Trebuie sa gasim o solutie pentru a da cale libera patriotismului local.
 • Cu siguranta ca si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania si Partidului Popular al Maghiarilor vor protesta daca reorganizarea se va face potrivit proiectului PDL. Noi vom intra in dialog cu toate fortele politice si civice din comunitatea maghiara deoarece este o problema a intregii comunitati. Exista o solidaritate puternica in interiorul comunitatii si va puteti astepta ca nemultumirile sa se manifeste, sigur, intr-un cadru pasnic.
 • UDMR se afla din '96 in preajma puterii, dar nu a avut curajul sa atace decisiv problema Tinutului Secuiesc, desi a avut aceasta posibilitate. Au facut doar pasi marunti. In acest moment, se afla in impas si singura solutie este sa rezolve acesta problema asa cum doreste comunitatea. Daca UDMR nu reuseste, atunci poate sa plece acasa.
Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna, pe care presa centrala l-a creditat cu declaratii interpretate drept o chemare la protest, a explicat pentru HotNews.ro ca, de fapt, mesajul sau a fost acela ca exista posibilitatea ca maghiarii sa protesteze pasinic, dar numai in cazul in care reorganizare administrativa in baza proictului PDL exclude Tinutul Secuiesc.

Asculta mai jos un interviu cu Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna

Tamas Sandor by Biro Attila

Tamas Sandor sustine ca una din posibilitati este si iesirea UDMR de la guvernare si, astfel, chiar daca UDMR nu obtine Tinutul Secuiesc, atunci macar se pastreaza actualele judete. Vezi mai jos ce spune presedintel CJ Covasna:

In constiinta si memoria oamenilor, traieste perioada din '68 cand PCR a vrut sa reorganizeze Tinutul Secuiesc. Si atunci au fost un proteste politice destul de mari. In populatie exista amintirea neplacuta a acestor evenimente. Noi am discutat cu reprezentantii bisericilor, organizatiilor civile si ai altor organizatii si ne-au spus ca nu sunt de acord cu reorganizarea in viziunea PDL. In primul rand, trebuie sa se rezolve politic. Daca asta nu se intelege, sigur ca exista si metoda legala de protest autorizat. Putem protesta in strada unde nu cerem decat respectarea legislatie in vigoare si drepturile minoritatilor. Eu cred ca nu vom ajunge la proteste si totul se va rezolva la masa tratativelor politice.
Calea de iesire este ca, daca PDL nu intelege pozitia noastra, nu avem un viitor comun in coalitie si iesim de la guvernare. Atunci, mai bine lucrurile sa raman cum sunt acum. Suntem de acord ca trebuie discutata reorganizarea administrativa. UDMR are deja in parlament o propunere legislativa privind reorganizarea regiunilor cu 16 regiuni. Este o propunere argumentata care, pusa fata de proiectul PDL, care nu are nici o argumentatie si este constitutit din declaratii politice, este mai viabila.”

Szasz Jeno, presedintele Partidului Civic Maghiar, este de parere ca o descentralizare adevarata a Romaniei poate fi realizata eficient prin federalizare, dar ca politicienii romani nu au viziunea sa realizeze asta.

Asculta mai jos un interviu cu Szasz Jeno, presedintele Partidului Civic Maghiar

Sas Jeno by Biro Attila

Cat despre proteste, Szasz Jeno spune ca “este mai bine sa previ incendiul decat sa il stingi”. Vezi mai jos ce spune liderul PCM:
 • Noi suntem pentru o regionalizare asimetrica, adica harta administrativa ar trebui recreionata pe baza regiunilor istorice. In principiu, sustinem proiectul UDMR, dar nu in totalitate. UDMR spune ca Harghita, Covasna si Mures trebuie sa mearga impreuna. Noi spunem ca trebuie respectate regiunile istorice, adica Tinutul Secuiesc sa fie o regiune autonoma. Nu tot judetul Mures a apartinut Tinutului Secuiesc, care a fost organizat pe sapte scaune. Astfel ca ar fi vorba de Harghita si Covasna si 10 000 de kilometri patrati din Mures.
 • Provocarea, in opinia mea, nu este din partea Consiliului National Secuiesc, ci din partea celor care au propus acesta reorganizare.
 • In toate tarile europene, statele sunt formate din landuri sau regiuni cu parlament sau guvern propriu. Un exemplu pozitiv este Elvetia unde sunt landuri organizate pe criterii etnice. Acolo se traieste cel mai bine. Si in Romania avem nevoie de o descentralizare adevarata, nu numai in Tinutul Secuiesc, cu regiuni cu foruri deliberative, eventual cu guverne proprii. Sunt si exemple pozitive de regiuni autonome precum Tirolul de Sud. Si romanii si maghiarii ar trai mai bine in Tinutul Secuiesc decat in Romania de astazi, pentru ca problemele ar fi rezolvate acolo, in comunitate.
 • Am putea merge mai departe catre federalizarea statului Roman, care ar insemna o descentralizare autentica. Asta ar fi o solutie, numai ca, in momentul de fata, politicienii romani nu au viziune pentru a face bine.
 • Pe mine, Dumnezeu m-a dat aici. Si acum 1000 de ani, stramosii mei au fost aici, parintii mei nu au plecat de aici. Ar trebui sa gasim o solutie pentru secolul 21 si ar trebui sa facem cativa pasi inainte. Ceausescu a vandut 800 000 de sasi si poate ca vindea si maghiarii daca avea cui. Ar fi pacat ca, dupa 21 de ani de la Revolutie, ideile lui Ceausescu sa fie duse mai departe, in sensul ca acesta regionalizare sa fie ultima etapa din asimilarea comunitatii maghiare. Vrem sa facem regionalizare cu principii europene, dar nu avem curajul sa o facem dupa regiunile istorice.
 • Noi traim in Tinutul Secuiesc din Romania, dar suntem maghiari si am dori sa fim maghiari si peste 100 si 1000 de ani si cetateni loiali ai acestei tari. Nu cred ca s-ar intampla nimic daca in 15-20 de regiuni maghiarii traiesc in minoritate; nu vad ce s-ar intampla daca intr-o regiune ar fi majoritari.
 • Prin dialog se pot face multe lucruri. Este mai bine sa previi incendiul decat sa stingi incendiul. Noi suntem pentru o politizare cu cravata a problemei, nu suntem pentru alte forme de protest violente, si poate, cu ajutorul lui Dumnezeu si a Sfantului Duh, se va gasi o solutie pentru acesta problema.

Izsak Balazs, liderul Consiliului National Secuiesc, organizatie care a transmis un comunicat in care vorbea despre nesupunere civica si posibilitatea unor proteste, a declarat pentru HotNews.ro ca nu a facut un apel la revolte ci doar a enuntat o posibilitate. Vezi mai jos declaratia lui Izsak Balazs liderul Consiliului National Secuiesc:
 

Izsak Balazs by Biro Attila

 • Situatia in care Romania nu isi respecta angajamentele internationale precum ar fi Carta Autonomiei Locare atunci exista premisele unor proteste. Asta este atentionarea noastra. Romania nu a respectat angajamentele in privinta protectiei minoritatilor nationale. Daca nu se respecta aceste angajamente atunci, da, ne pregatim de proteste.
 • Acuma se urmareste desfiintarea celor doua judete cu populatie majoritara maghiara. Nici in 68 Ceausescu nu a mers atat de departe.
 • Preconizam ca o eventualitate ca vor existat proteste. Nu a fost vorba de o chemare la protest.
 • Impartirea pe regiuni de dezvoltare asa cum este acum nu a functionat. Astfel ca proiectul Guvernului nu o sa functioneze.
 • Raportul prezidential, raportul Stanomir propune ca sa se permita autoritatiolor locale sa se asocieze liber si aceste asocier sa fie recunoscute ca unitati administrative. Trebuie lasat la libera alegere a colectivitatilor locale. Asta inseamana democratie nu ca desteptii de sus sa dicteze solutii care nu vor functiona.
 • Tinutul Secuiesc are o traditie in privinta autorganizarii. Asta ar putea fi utilizata si ca resursa economica daca politica economica s-ar face la nivel regional.
 • Pana in 2003 UDMR nici nu au vorbit de Tinutul Secuiesc pana nu s-a constitutit Consiliul National Secuiesc.

Borboly Csaba, presedintele Consiliului Judetean Harghita si lider UDMR, a declarat pentru HotNews.ro ca a primit semnale ample din partea locuitorilor din judet, ca sunt nemultumiti si ca nu doresc ca reorganizarea sa se realizeze cu includerea Tinutului Secuiesc intr-o structura teritoriala mai mare. Vezi mai jos ce a declarat presedintele CJ Harghita:

Borboly Csaba by Biro Attila

"Cred ca si colegul meu Tamas a explicat ca doar in cazul in care reorganizrea se va face fara Tinutul Secuiesc, atunci vor fi probleme. Asa a fost si in timpul comunistilor in '68 cand au dorit alipirea Covasnei si Sfantului Gheroghe la Brasov, iar a Harghitei, la Neamt sau Bacau. Atunci oamenii au ridicat vocea si nu s-a reusit. Oamenii de aici au o sensibilitate de care politicienii trebuie sa tine seama. De obicei nu sunt de acord cu Ion Iliescu, dar sunt de acord cu ce a spus, ca este nevoie de cinci sau trei ani pentru o astfel de decizie. La noi exista o sensibilitate de care trebuie sa se tina seama. Eu cred ca nu e bine sa ne judecam cu oamenii pentru o ideea care a parut de la o zi la alta.
Am primit semnale din teritoriu. Politicenii UDMR nu ar ridica glasul daca din spatele nostru nu ar exista o solicitare din partea oamenilor. Oameni ne spun ca nu doresc sa se face ceva fara vointa lor. Nu e bine. Fara acordul oamenilor nu se poate face o asemenea schimbare. Avem semnale clare si ample de la cetateni."

Mate Andras, presedintele UDMR Cluj, spune ca inca nu s-a pus problema organizarii unor proteste in judetul Cluj:
 • Este prea devreme sa spunem daca vom organiza proteste in Cluj. Cred ca putem discuta la masa si cred ca nici colegul meu Tamas Sandor nu s-a referit la proteste violente, pe care noi le-am condamna. Cred ca intr-o perioda mai lunga putem discuta despre aceasta reorganizare. Daca insa nu ne intelegem, sunt doua varinate: iesim de la guvernare sau gasim o solutie de mijloc. Solutia de mijloc este proiectul nostru cu cele 16 regiuni. Oricum, nici legislativ nu se poate face o redesenare administrativa fara referendumuri locale; asta se face in cativa ani.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8074 vizualizari

 • +13 (33 voturi)    
  Pretentii absurde (Joi, 16 iunie 2011, 4:52)

  Emil [anonim]

  Daca urmarim de-a lungul timpului pretentiile ungurilor pentru teritorii din Transilvania, acesta este cel mai amplu si mai bine organizat de pana acum. Deja Basescu si guvernul actual au deschis larg capacul de la cutia Pandorei. Cred ca in scurt timp va trebui sa recucerim Transilvania, dupa cum a mai facut de cateva ori poporul roman de la Mihai Viteazul incoace. Sa ne amintim ca secuii au fost cei care l-au tradat pe voievod si i-au luat apoi capul si l-au trimis viitorului rege al Ungariei. Sa rememoram rascoalele lui Gheorghe Doja si Horia, Closca si Crisan sfarsite atat de tragic. Sa ne aducem aminte de soldatii cazuti pe teritoriul Transilvaniei in al doilea razboi mondial (aproape 20000, dupa unele cifre recente). Sa ascultam rugile si strigatele sutelor de mii de iobagi romani care au fost crunt exploatati de grofii unguri si nu numai de ei.
  Dar toate acestea sunt prea putin importante pentru caracatita PDL. Important pentru ei este sa se mentina la putere, chiar daca o impart cu cel mai aprig dusman al poporului roman. Cosbuc, marele poet transilvan, spunea intr-o poezie inchinata anului 1907: "Hristosi sa fiti, nu veti scapa nici in mormant"
  Este bine ca fiecare tradator de neam sa-si aminteasca bine aceste cuvinte si sa ia seama.
  • +5 (11 voturi)    
   Aberezi... (Joi, 16 iunie 2011, 11:43)

   Surfer [utilizator] i-a raspuns lui Emil

   ... tocmai, ca propunearea de impartire administrativa nu ii avantajeaza pe unguri, d'aia sunt asa de suparati.

   in rest esti penibil cu referirile la istorie si cu poezii de 1907, aproape ca mi-ai smuls o lacrima.... semeni cu andreea marin de la surprize-surprize....
   • +2 (6 voturi)    
    şi tu la fel... (Joi, 16 iunie 2011, 16:59)

    bors cu miere [utilizator] i-a raspuns lui Surfer

    patriotismul nu e niciodată penibil...doar cei care se dau după cum bate vantul globalizării şi se vand pentru bani...
  • -2 (6 voturi)    
   Cauza reala a nemultumirilor (Joi, 16 iunie 2011, 12:41)

   Ardelean roman [anonim] i-a raspuns lui Emil

   Daca Romania statea mai bine din punct de vedere economic decat Ungaria (inclusiv Harghita si Covasna), nu am fi avut aceste tendinte separatiste. Problema este ca Bucurestiul a dictat totul in Romania si nu a facut o descentralizare adevarata, dimpotriva, si-a "tras" partea leului. Astfel:
   "Cu un venit de 28.300 euro calculat la paritatea puterilor de cumparare ... bucurestenii au ajuns la 113% din media UE27. Astfel, Capitala a egalat regiunea care include Atena, a depasit Lisabona (109%) sau Manchester (102%) si s-a situat peste cea mai bogata regiune a Sloveniei.
   Prin contrast, sase din celelalte sapte regiuni ale Romaniei ... s-au situat sub limita de 50% din PIB-ul mediu european pe locuitor, iar regiunea vest s-a aflat doar putin peste aceasta limita (51%).
   http://cursdeguvernare.ro/exclusiv-patradoxul-oficial-al-romaniei-bucure%C8%99tiul-cu-pib-ul-pe-locuitor-mai-mare-decat-media-din-ue-%C8%99i-cinci-regiuni-romane%C8%99ti-in-top-ul-saraciei-europene.html
   De asemenea, "avem un coeficient de inegalitate sociala cu 40% mai mare decat media europeana".
   http://cursdeguvernare.ro/agenda-2020-avem-un-coeficient-de-inegalitate-sociala-cu-40-mai-mare-decat-media-europeana.html
   Acest coeficient este asa de mare tot datorita diferentei dintre Bucuresti si "provincie":
   Salariu mediu net, aprilie 2010:
   Bucuresti - 1987 lei
   Timis - 1452 lei
   Cluj - 1451 lei
   ...
   Calarasi - 992 lei
   http://www.evz.ro/detalii/stiri/cele-mai-bune-salarii-in-bucuresti-ilfov-si-sibiu-899182.html
   Atunci cand esti raspunzator de nivelul de trai scazut al unor regiuni, este greu sa convingi lumea de acolo ca tot tu ar trebui sa conduci si in viitor. Daca Bucurestiul ar fi acordat "provinciei" autonomie economica reala, astazi nu am mai fi avut presiuni pentru autonomie teritoriala.
  • +1 (5 voturi)    
   documentare (Joi, 16 iunie 2011, 12:58)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Emil

   Mentionarea lui Gheorghe Doja in contextul in care o faci tu este incorecta. Gheorghe Doja era secui. Rascoala lui nu a avut legatura cu natiunea romana si cu drepturile acesteia (de fapt, sa vorbim de natiuni in 1514 este o exagerare in sine), ci cu starea generala a taranimii careia (indiferent de nationalitate) i se promisesera niste lucruri pentru a participa la cruciada antiotomane dupa care promisiunea s-a luat inapoi, etc... Doja a fost infrant de nobilime pana la urma iar, in privinta luptei anti-turcesti, toata distractia s-a incheiat in 1526 cand Ungaria a fost infranta la Mohacs si a devenit pentru 150 de ani pasalac otoman.
   • 0 (4 voturi)    
    corectare (Joi, 16 iunie 2011, 15:31)

    Lucian* [anonim] i-a raspuns lui Alex

    O fi fost Doja secui, nu zic nu, dar nu cred ca a fost vreo selectie nationalista ca sa dea voie la rasculati sa fie doar unguri si secui.
    • -1 (1 vot)    
     ??? (Vineri, 17 iunie 2011, 2:52)

     Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

     Am scris un raspuns tocmai pentru a protesta impotriva tentei nationaliste atribuite rascoalei lui Doja de un comentariu anterior. Ca remarca generala, atunci cand faci un comentariu este bine sa citesti macar textul pe care il comentezi si textul la care se refera.
  • 0 (0 voturi)    
   chiar sa-ti stergi o larima (Sâmbătă, 18 iunie 2011, 16:14)

   mo [anonim] i-a raspuns lui Emil

   iata un email trimis la cei din tinutul cu pricina; este copia unui al email trimis la senatul romaniei;
   Buna ziua
   Saturday, June 18, 2011 1:29 PM
   From:

   View contact details
   To:
   info@ciucoron.ro, info@oron.ro
   va rog sa citit si sa comentati cele ce urmeaza:

   To: "q" <udmr@senat.ro>
   Date: Friday, June 17, 2011, 8:06 PM


   http://roncea.ro/2010/10/28/un-documentar-cutremurator-a-fost-odata-in-transilvania-marturii-si-filmari-despre-atrocitatile-maghiare-la-ocuparea-ardealului-video/

   From: bela ke .................
   Subject: Re : A fost odata Transilvania - un documentar cutremurator !!!
   To: "Mircea Olaru" <scanave@yahoo.com>
   Date: Friday, June 17, 2011, 1:54 PM

   Poate te mirà faptul cà iti ràspund ,fiind-cà sint ungur; Am vàzut filmul pinà in capàt si ma socat . E trist ; De asta n'am stiut,cind auzeam vorbind de asemenea lucruri ziceam ca sint numai vorbe Mi'e rusine iti spun foarte serios. O scormonim trecutul ca sà aflàm adevàrul ,dar bine ar fi sà ne impàcàm Dar impàcare fàrà iertare nu existà
   ======================================

   kosenem sepen.....

   MO
   **PS/ poate nus titi dar primaria Tg. Mures nu are adresa de email si deci nu poti sa corespondezi nici in limba maghiara cu ei... intzalasetu-ma-ti...?
 • +21 (29 voturi)    
  3 judete din N-V (Joi, 16 iunie 2011, 4:54)

  angelino [anonim]

  nu zau?500mii etnici maghiari in cele 3 judete?SI CATI ROMANI??? 1,5 mil de romani cumva???
  iar vor astia un diktat,un pumnal infipt in Transilvania NOASTRA!!!!
  stiti voi ,politicieni de carton din udmr&comp.,citatul:

  "Cine ridica sabia de sabie va muri".
 • +29 (31 voturi)    
  va fuge scaunul de sub picioare, asa-i? (Joi, 16 iunie 2011, 6:14)

  aidrag [anonim]

  simtiti cum vi se ia accesul la ciolan? foarte bine. voi ati inceput: sper ca sa se faca regionalizarea cu 8 regiuni si toate partidele etnice vor disparea..... by by
  ati inceput cu milogeala pe la Bruxelles, ca vreti drepturi si alte alea? n-aveati destule, asa-i? Na ca v-ati luat-o in mecla!!!!
 • +8 (12 voturi)    
  Un singur partidcrestin-democrat (PCD) (Joi, 16 iunie 2011, 6:40)

  hotnewsfil [utilizator]

  Iliescu este vinovat ca a 'tocmit' cu maghiarii infiintarea acestei uniuni cu statut de partid.
  Doctrina politica a acestei uniuni nu este diferita de cea a PDL, ambele sunt crestin-democrate.
  Ar trebui ca aceste partide sa se contopeasca politic, sa formeze un singur puternic partid crestin democrat (PCD). Evident, in aceasta contopire va intra numai acea parte din UDMR care are convingeri politice crestin democrate. Ar fi o dovada de buna-vointa, de intelepciune, din partea tuturor politicienilor crestin democarti.
  La aceasta fuziune ar trebui sa adere si alte partide cu doctrina crestin-democrata (PNTCD).
  Propunerea pentru infiintarea acestei fuziuni (contopiri) ar trebui sa se daca ferm de catre PDL, ca dovada ca acest partid este deschis sa se infrateasca politic cu maghiarii si cu oricare politicieni (formatii politice) care imbratiseaza aceeasi doctrina.
  Vor fi maghiari care vor opta pentru fuziunea cu PNL sau cu PSD.
  Aceasta clarificare politica doctrinara nu exclude existenta UDMR, ca uniune etnica.
  Aceasta clarificare politica,dotrinara, ar trebui sa se refere si la toate celelalte 'minoritati', membrii acestora trebuind sa opteze pentru una din doctrinele principale : crestin-demcrata, liberala, soial-democrata.
  Sper ca nu se vor gasi niste 'nationalisti (prosti) crestin-democrati romani' care sa spuna : noi nu ne contopim politic cu maghiarii crstin-democrati si nici niste 'nationalisti (prosti)crestin-demcrati unguri' care sa spuna : 'noi nu ne contopim politic cu crestin-democratii romani.
  Daca PDL nu face acest pas politic acum inseamna ca nu vrea sa lichideze aceasta problema care sacaie tara, care permite existenta unor tocmeli politice ordinare, care au infestat scena politica in ultimii douazeci de ani.
  Ar trebui ca "balamalele' sa fie excluse din politica romaneasca.
  • -3 (3 voturi)    
   crestin-democrati (Joi, 16 iunie 2011, 10:03)

   bogdanicus [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Noi suntem restini, dar ungurii sunt mai catolici decat noi, deci putin probabil sa intre intr-un partid crestin...
 • -2 (4 voturi)    
  Carta europeana a autonomiei locale (Joi, 16 iunie 2011, 7:03)

  ramma [anonim]

  (Strasbourg, 15 octombrie 1985)

  ART. 17

  Denuntare

  1. Nici o parte contractanta nu poate denunta prezenta Carta inaintea expirarii unei perioade de 5 ani de
  la data la care Carta a intrat in vigoare in ceea ce o priveste. Un preaviz de 6 luni va fi notificat
  secretarului general al Consiliului Europei. Aceasta denuntare nu afecteaza validitatea Cartei fata de
  celelalte parti contractante, sub rezerva ca numarul acestora sa nu fie niciodata mai mic de patru.

  2. Orice parte contractanta poate, conform dispozitiilor enuntate in paragraful precedent, sa denunte
  orice paragraf din partea I a Cartei pe care l-a acceptat, cu rezerva ca numarul si categoria paragrafelor
  de care aceasta parte contractanta este legata sa ramana conforme cu dispozitiile art. 12 paragraful 1.
  Orice parte contractanta care, ca urmare a denuntarii unui paragraf, nu se mai conformeaza dispozitiilor
  art. 12 paragraful 1 va fi considerata ca a denuntat Carta insasi.
 • +16 (18 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 16 iunie 2011, 7:27)

  polonyca [anonim]

 • +21 (23 voturi)    
  daca e vorba de federalizare (Joi, 16 iunie 2011, 7:41)

  piktor [anonim]

  eu propun sa federalizam Ungaria, nu Romania, din simplul motiv ca acolo minoritatilor li se pune pumnul in gura
  si ca sa fim in spiritul Europei, cum zicea dl Toro Tibor, eu propun chiar sa dam Budapestei un statut special, de al doilea mare oras al Romaniei...
  • -4 (12 voturi)    
   REMEMORAREA ISTORIEI (Joi, 16 iunie 2011, 10:12)

   livia [anonim] i-a raspuns lui piktor

   Pentru cine nu stie "tinutul secuiesc a aparut prima oara in 1931 la congresul al V-lea al PCR de la Moscova,la ordinul lui Stalin care considera Romania imperialista pentru ca avea mai multe etnii .

   Basescu Traian, comunist sadea este cel care instiga inca din 2006 la reiterarea miscarilor stalinist -comuniste ale secuilor, ce-i care iata ca si-au amintit ca Stalin le-a dat "tinut".
   • +7 (7 voturi)    
    ai macar o dovada?? (Joi, 16 iunie 2011, 10:46)

    dodu [anonim] i-a raspuns lui livia

    O declaratie ceva, in care basescu spune ca e de acord cu infintarea acestui tinut??? Daca nu, lasa propaganda de partid...
   • -1 (7 voturi)    
    Pentru (Joi, 16 iunie 2011, 10:47)

    Jar [anonim] i-a raspuns lui livia

    cine nu stie,secuii au fost adusi in estul Ardealui,acum vreo 800 de ani.Au aparat imperiul,au facut cultura,au facut istorie, au rezistat sub vremi.Pentru mine sunt o pata de culoare pe teritoriul si in istoria Romaniei.In rest,avem si noi si ei o gramada de idioti in jur...
    • +8 (10 voturi)    
     au fost (Joi, 16 iunie 2011, 11:33)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui Jar

     forta de ocupatie si au maghiarizat romanii. cine nu era de acord era tras pe roata.
    • +3 (3 voturi)    
     nu serios? (Joi, 16 iunie 2011, 16:04)

     manon [utilizator] i-a raspuns lui Jar

     Ce cultura? Ce istorie? Au fost doar ei 100% acolo pe tot teritoriul? Auzi mai Istavn, las-o jos ca macane. Romanii care au fost pe aceste locuri pana sa vina secuii ce s-a intamplat cu ei? Au fost epurati, goniti, ingropati de secui tai. Plecati la voi in ungaria.
 • +17 (19 voturi)    
  anormali (Joi, 16 iunie 2011, 7:41)

  fane [anonim]

  oare la ungurii astia nu le explica nimeni ca sunt de fapt cam 6-7 % din total populatie? la procentul asta au cam multe pretentii. mi-e teama ca or sa o ia in basca pana la urma, si e pacat ca o vor lua si multi nevinovati care or sa platesca oalele sparte de agitatii astia de la conducerea lor.
 • +12 (20 voturi)    
  Lui laszlo tokes si toro tibor (Joi, 16 iunie 2011, 7:45)

  Nick29 [anonim]

  precum si altora ca ei :
  "dulce ca mierea este glontul patriei"
 • +25 (27 voturi)    
  Nu am incredere (Joi, 16 iunie 2011, 7:52)

  Mih [anonim]

  Nu am incredere in liderii maghiarilor din Romania!
  Sub aparenta unui discurs civilizat, european, au ascuns (mai mult, sau mai putin bine), vechea problema a pretentiilor teritoriale asupra unei parti importante din Transilvania, au facut demersuri in exteriorul tarii folosinduse de dezinformari, au intretinut o anume stare de spirit ostila unei bune intelegeri intre romani si unguri si au instigat adesea minoritatea maghiara la nesupunere fata de statul Roman si Romania.
  Sa vorbesti despre o asa-zisa asimilare a minoritatii maghiare, este o dovada de enorma rea-credinta.
  Maghiarii din Transilvania nu cunosc, sau refuza adesea sa vorbeasca limba romana, limba oficiala a tarii noastre, a tuturor, dar au pretentia sa se tina cont de "sensibilitatile" lor. Au avut mereu invatamant in limba materna, dar cer mereu acest lucru (?). Vor sa se izoleze de populatia majoritara. Daca s-ar da legi in acest sens, probabil ar sari ca arsi ca sunt discriminati si nu se doreste integrarea lor.
  Daca romanii ar fi facut maghiarilor ceea ce maghiarii au facut romanilor, de-a lungul timpului, cum si ce ar mai fi avut azi de zis?
  Si in Romania si in Transilvania, romanii au reprezentat majoritatea, ca le convine sau nu ungurilor aceasta realitate istorica.
  Ca le convine sau nu Tratatul de la Trianon, acesta este in vigoare si azi si a reprezentat o reparatie corecta istorica.
  Eu nu vreau, in tara mea, sa suport discriminari din partea unei minoritati etnice. Si eu am dreptul la sensibilitati...Si teritoriile tarii apartin cetatenilor romani, nu unor etnici. Sa permitem construirea de granite in inima Romaniei? Categoric NU!!!
  • +1 (5 voturi)    
   prostii in capu'tokesilor si al vostru,care credet (Joi, 16 iunie 2011, 9:43)

   toma [anonim] i-a raspuns lui Mih

   ca ei vor alipirea treansilvaniei la ungaria e una.
   dar UNGARIA VREA ?
   pentru 1,5mil de maghiari din transilvania si-ar lua si 5,5mil de romani in tara ?
   proportia in ungaria ar deveni 10,5mil unguri-6,5mil alte nationalitati !
   credeti ca le convine aproape 40% nationalitati conlocuitoare in ungaria ???
   ar fi obligati sa puna a doua limba oficiala limba romana !
   ii vedeti pe aia din administratia din budapesta vorbind romana ?
   si asta ar fi numai un motiv !
   dar daca romanii din transilvania s-ar apuca sa-si ceara autonomia la fel ca tokesii tokesii ?
   hai sa fim seriosi !
   asta-i praf in ochii ungurimii de rand din romania !
   • +1 (3 voturi)    
    ... (Joi, 16 iunie 2011, 11:12)

    Mih. [utilizator] i-a raspuns lui toma

    Vorbesc eu de Ungaria si de alipirea la Ungaria?
    • +4 (4 voturi)    
     pai atunci ce va tot agitati ? (Joi, 16 iunie 2011, 11:55)

     toma [anonim] i-a raspuns lui Mih.

     lasati-i pe ei sa se agite !
     eu n-am vazut ca presedintia sau guvernu ungariei sa aibe pareri unioniste ! ca sant si la ei fanatici nationalisti,cum si la noi is tokesii,aia-i altceva !
     santem in UE,vom fi in schengen,granitele se vor desfiinta,CARE-I PROBLEMA ? in capul unor idioti mai exista granite !?
     granite pentru tinutul secuiesc nu pot sa faca,nu pot sa ramana o enclava in romania !vor indepandenta economica ? eu unul le-as da-o,sa vad cum se descurca !
     parca-i vad ca dupa o perioada dau in plans !cu ce se intretin,numai cu cartofii din covasna ?
     de aia mi se pare o agitatie ieftina a udmr si a celorlalti conducatori,ca sa distraga atentia populatiei de la problemele reale si sa-si faca ei matrapazlacurile (sant binecunoscte "afacerile" liderilor udmr)
     e un fel de "FA-TE MIRCEA CA LUCREZI" !
     unguru de rand (ca si romanu,dealtfel) are probleme cu serviciu,cartofii,etc,nicidecum cu politica !
     asa ca lasati-i sa latre si nu-i bagati in seama (nici pe vadim si funar ! ) !
 • +18 (20 voturi)    
  Statut special, nu am respectat drepturile lor?!! (Joi, 16 iunie 2011, 7:53)

  leix [anonim]

  Da ce aprigi sunt romanii nostri de etnie maghiara - doresc statut special, invatamant in limba maghiara, respect pt. minoritati, UDMR sa conduca judete, autonomie, tinut secuiesc...etc. - o mare parte dintre aceste doleante le-au primit - in special de la PDL dar nu numai. Uneori am impresia ca ei au uitat ca traiesc in Romania, care de bine de rau este tara membra UE si NATO. Ah da si ca in istoria recenta am vizitat de cateva ori Budapesta sa-i eliberam.
  Trist e pt. ei ca aici se bat cu caramida in piept ce maghiari sunt ei dar daca trec frontiera in Ungaria - aia nu dau doi bani pe ei - si o stiu si ei, cu toata miscarea legata de atragerea de voturi contra obtinere cetatenie maghiara.
  Dincolo de tonul UDMR si vad al acestor functionari publici ai statului - ma intreb de ce nu facem totusi un referendum. Daca intrebarile sunt "inteligente" precum cele de la Capitala sunt sanse mari ca romanii sa voteze voivodatele chiar daca nu si-ar dori nici ei reorganizarea - relax sunt convins ca vor fi si multi romani de etnie maghiara care vor vota la fel.
 • +14 (18 voturi)    
  Desfintarea Harghitei si Covasnei (Joi, 16 iunie 2011, 7:56)

  Avram IANCU [anonim]

  In Mures, treaba e rezolvata, 75% romani, de ce nu sunt desfintzate judetele Harghita si Covasna, impartzite de judetzele limitrofe, majoritar romanesti...ROMANI, MUTATZI-VA IN HARC-COV...
  • +7 (9 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 16 iunie 2011, 9:15)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui Avram IANCU

   • +1 (3 voturi)    
    serios (Joi, 16 iunie 2011, 9:53)

    ady [anonim] i-a raspuns lui polonyca

    si voua cine crezi ca va va vinde curent, combustibil, si atatea alte produse neproduse in secuime pe care le comercializati in magazine?

    eu zic sa ne linsitim cu totii si sa ne vedem de trai
    • 0 (2 voturi)    
     haha (Joi, 16 iunie 2011, 10:38)

     dick [anonim] i-a raspuns lui ady

     Electrica, EOn, Petrom, MOL, etc. Ce treaba ai cu aceste societati PRIVATE? :)
     • 0 (2 voturi)    
      la fel (Joi, 16 iunie 2011, 11:51)

      ady [anonim] i-a raspuns lui dick

      aceeasi treaba pe care ar avea-o si Juji ABC, tot privata, cu mine de exemplu.

      sa nu mai vorbim de tranzit pana in zona.
 • -8 (12 voturi)    
  pdl (Joi, 16 iunie 2011, 8:05)

  ion [anonim]

  PDL VEI DISTRUCE ROMANIA
 • +12 (14 voturi)    
  Lipsa de unitate (Joi, 16 iunie 2011, 8:15)

  nano2k [utilizator]

  Lipsa de unitate a noastra, a romanilor, da apa la moara acestor mizerabili. Cum au ajuns aceste personaje sa ne spuna cum sa ne impartim noi teritoriul? Ar trebui sa ne dea de gandit la urmatoarele alegeri cel putin.
  • +5 (7 voturi)    
   Oare, cine e garantul libertatilor in Romania? (Joi, 16 iunie 2011, 11:01)

   cetateanul [anonim] i-a raspuns lui nano2k

   Oare, cine e garantul drepturilor si libertatilor in Romania daca nu institutia presedintelui?
   Alesilor, nu amanetati glia strabunilor, nu va bateti joc de sangele varsat de mii de romani pentru acest pamant. Eroii acestui neam s-ar rasuci in mormant daca ar sti ca niste incapabili avari dupa ciolanul puterii isi amaneteaza tara.
   Ma repet: cui nu-i place in Romania, sa plece! Sa se mute in Ungaria sau oriunde doreste iar de vrea sa ramana, sa respecte legile si oamenii acestei glii pentru a-sicastiga si respectul.
 • +19 (19 voturi)    
  Tinutul secuiesc (Joi, 16 iunie 2011, 8:24)

  alex [anonim]

  Toro Tibor este un nationalist notoriu. Tatal lui se rasuceste in mormant "daca afla" atitudinea lui. Sunteti in stare sa transformati zona intr-una conflictuala cu ideile voastre retrograde. In loc sa militati pt o Europa unita voi incitati la ura si dezbinare. Sper sa se intoarca totul impotriva voastra!
 • -5 (13 voturi)    
  dincolo de ceea ce sustin cei din UDMR eu observ (Joi, 16 iunie 2011, 8:26)

  costica [anonim]

  1) Liderii UDMR sustin ca PDL NU are un proiect de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei in acest moment !!!!!
  Tamas Sandor spune clar :
  "Este o propunere argumentata care, pusa fata de proiectul PDL, care nu are nici o argumentatie si este constitutit din declaratii politice, este mai viabila.”"
  Adica, vorbe la PDL, nici tu proiect, pur si simplu Dl Basescu l-a chemat pe Boc inainte sa plece la Londra si i-a spus sa faca reorganizarea Romaniei!! Asa a aparut si dl Oltean vorbind aiurea de asumarea raspunderii pe aceasta reorganizare, asa apare si Boc care azi spune una maine alta!!!
  2) Modul argumentat si fundamentat, dincolo de ceea ce cer UDMRistii, este evident fata de vorbele goale ale PDListilor in frunte cu Boc!!! Le da clasa UDMR la acest capitol. D-aia au reusit sa obtina pana azi tot ceea ce si-au propus si d-aia noi romanii ne scaldam in ape tulburi cu asemenea politicieni. E-adevarat ca Premier incompetent ca Boc n-a avut Romania, desi nu toti ceilalti au stralucit.
  3) Ma indoiesc ca UDMR mai poate fi oprita de la dezideratul ei final: autonomia teritoriala. Asa cum vedem reactiile virulente ale maghiarilor, este o simpla chestiune de timp si nu prea indelungat. Ma surprinde insa cerinta ca si pentru zona Bihor-Salaj-Satu-Mare au aceleasi pretentii, desi populatia maghiara acolo nu depaseste 25% !!! Cine-i mai potoleste p-astia de-acum??!
  4) In Slovacia la o populatie de 5 milioane exista 9,6% maghiari, care n-au au nici macar dreptul de a invata in limba materna(incorect, dupa mine), dar asa i-au tinut in frau ca nu exista acest risc de separare, de enclavizare precum in Romania.
  In Romania cred ca in final se va ajunge la enclavizarea totala a zonei iar romanii vor pleca. Noi romanii deja ne gandim ca viitorul nostru nu mai este pe aceste meleaguri. Chestiune de timp.....De la Bucuresti NU se gandeste nimeni la noi.....
  • +8 (8 voturi)    
   costica, mai draga ! (Joi, 16 iunie 2011, 9:18)

   panfilica [anonim] i-a raspuns lui costica

   wake up !
   nu mai dormi, nu mai visa.
   te trezesti la lovirutie, mai draga, cand se tragea din toate pozitiile !
   de unde stii tu ca pdl n'are un proiect ?
   a avut cineva rabdare sa asculte ?
   ei au lansat o discutie publica. daca ai ceva de spus, ataca propunerea, nu da zor cu pdl distruge tzara. altfel, usl isi pune rufelel, pe aceaiasi sfoara, la soare, cu udmr si, mai grav, cu partidul ungurilor din transilvania. poate ii coptati si pe ei in marea voastra uniune.
   altfel, sa traiesti bine, mai draga costica !
  • +9 (9 voturi)    
   As putea fi de acord cu tine daca.... (Joi, 16 iunie 2011, 9:24)

   Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui costica

   1. Ai pomeni cu sinceritate despre ceea ce a facut criminalul Iliescu pentru dezbinarea romanilor si a reusit. Evident, si pentru acceptarea unei asociatii etnice ca forta politica.
   2. Ai raspunde la intrebarea daca este nevoie de o noua impartire administrativa si de ce. Nume ca Dragnea, Mocanu, Oprisan, Falca, Nicusor Constantinescu, etc. nu-ti spun nimic?
   3. Ai demonstra ca propunerile USL sunt mai bune.
   4. Ai demontra vointa politica a USL de a se aseza la masa tratativelor si ar contribui la rezovarea acestei probleme care deja a devenit critica.
   Altfel, din comentariul tau, inteleg numai ca cei care vor reformarea si modernizarea tarii trebuie huliti si pusi la stalpul infamiei, ia ceilalti sunt niste eroi. Niste eroi asa cum au fost si in decembrie 1989 si in 13-14 iunie 1990.
   • +2 (6 voturi)    
    n-am zis nimic de USL... (Joi, 16 iunie 2011, 9:59)

    costica [anonim] i-a raspuns lui Rescatorul

    pentru ca si PDL si USL si PSD si PNL si UNPR sunt toti o appa si-un pamant!! Numai ca voi ridicati azi in slavi PDL. Nu este asa, PDL nu e altfel decat PSD sau PNL sau UNPR. Toti politicienii romani sunt la fel, intra in politica pentru interesul lor nu al romanilor si nu al Romaniei. Cat priveste ce-a facut Iliescu nu neg nimic din ce zici. Dar trebuie sa vedem ce facem acum, daca Iliescu si PSD au distrus Romania, (perfect de acord cu asta, in anii 1990) nu trebuie sa nu vedem ca nici astia de azi nu fac mai mult. NU FAC. Nici PSDul de azi, nici PNL nici PDL, nici UNPR... toti o apa si-un pamant... lasa-ma cu PSD sau PNL, sau PDL...nu sunt nici cu aia nici cu aia... nu-i intereseaza pe politicienii romani soarta noastra a romnailor... eu locuiesc in jud Covasna si vad toate mizeriile astea, nici unul dintre partidele romanesti nu este interesat de soarta romanilor din Secuime(cati mai suntem inca, pentru ca viitorul zonei va fi fara romani, adica un numar tot mai mic va locui aici, deja numarul lor scade continuu iar tinerii nu mai se introc) Copiii nostri nu locuiesc in zona.... locuiesc la Brasov, nici nu vor sa auda sa se intoarca.... probabil vom pleca si noi in viitor.....tie cum iti suna asta?! cum ti-ar fi sa traiesti in Secuime ca roman si sa fii nevoit sa pleci peste cativa ani??!!!!! Vezi cum vorbesc maghiarii?! sa stii ca ei nu numai ca vorbesc, dar si fac ceea ce spun. Crezi ca poti trai pe viitor aici ca roman?! Ganadeste-te la enclavele gen Nagorno Karabach sau altele....
    • +5 (5 voturi)    
     Nu mi-ai raspuns tocmai... (Joi, 16 iunie 2011, 10:26)

     Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui costica

     la intrebarea cea mai importanta, respectiv daca trebuie reorganizarea teritoriului si de ce. Imi pari un om de bine, dar destul de confuz. Am senzatia ca ori nu intelegi ori te faci ca nu intelegi propunrea PDL. S-ar putea sa fie cea mai buna din toate punctele de vedere, inclusiv pentru un locuitor in Covasna ca tine, nu crezi? Mai mult, afirmi ca: "Toti politicienii romani sunt la fel, intra in politica pentru interesul lor nu al romanilor si nu al Romaniei." Nu esti departe de adevar, Dar ceva trebuie facut si cineva trebuie sa faca ceva (scuze pentru cacofonie) . Altfel, plecam cu totii si ultimul stinge lumina. Si lasam tara asta altora. Chiar daca iti place sau nu, Basescu si PDL sunt singurii care au dovedit ca vor sa reformeze si sa modernizeze Romania, sa lupte impotriva coruptiei si ne imbunatateasca viata, in mod sustenabil. Nu este usor sa reuseasca, dar sper sa o faca, pentru binele tuturor, romani, maghiari si altii...inclusiv pentru sustinatorii USL.
     • +2 (2 voturi)    
      propunerea PDL nu am vazut-o.... (Joi, 16 iunie 2011, 14:53)

      costica [anonim] i-a raspuns lui Rescatorul

      eu nu am vazut PROIECTUL PDL de reorganizare a Romaniei TU L-AI VAZUT? UNDE-l pot vedea? Daca exista ma gandesc ca l-ar fi prezentat nu crezi? Am auzit in schimb declaratia Dlui Attila Korodi de la UDMR care a spus clar ca PDL NU are un proiect scris, nu le-a prezentat nici un proiect scris. Povesti la TVR am vazut, vreau sa vad acel proiect. Sunt de acord ca reorganizarea administrativa a Romaniei este necesara, dar nu cred ca vor reusi mare lucru cat timp oamenii sunt cea mai mare problema. Zilele trecute am citit pe HotNews ca angajatii Primariei Iasi nu stiu sa calculeze TVA!!!! Cu astfel de angajati in administratia publica poti face orice reorganizare vrei si rezultatul va fi acelasi. Marea problema a Romaniei de 20 de ani este politizarea excesiva a administratiei publice si lipsa profesionistilor, a persoanelor calificate, competente sa faca ceea ce trebuie. Vrei sa-ti reamintesc acele rapoarte ale Bancii Mondiale care vorbeau clar despre incompetenta ce domneste in administratia publica din Romania, de sus pana jos, mi-amintesc despre SGG(Secretariatul General al Guvernului Romaniei) ca zicea ca e " o nebuloasa" !!! la fel calificativele erau jenante pentru toata administratia publica iar cuvantul de ordine era incompetenta. Cu acesti oameni pusi acolo exclusiv pe criterii politice nu vei reusi sa schimbi Romania indiferent ce reorganizari vei face. FAUNA este cuvantul potrivit pentru administratia publica si mai grav este ca la nivel central acolo unde se iau decizii importante gen strategii, programe, planuri incompetenta este la ea acasa, ministrii lucreaza pompieristic, adica rezolva exclusiv problemele curente, arata aceleasi Rapoarte ale BM !!! Fa orice reorganizare cu oamenii astia si rezultatul va fi acelasi. Vezi mai sus articol pe HN cum Boc s-a infuriat azi la sedinta de guvern ca la Ministerul Comunicatiilor Dl Valerian Vreme, Ministrul a aprobat salarii uriase la directorii de la falimentara Posta Romana.... ce sa mai ceri.... NO COMMENT !!!
 • +13 (15 voturi)    
  Daca nu va place Romania, plecati! (Joi, 16 iunie 2011, 8:38)

  cetatean [anonim]

  Daca nu va place Romania, plecati! Nu va obliga nimeni sa ramaneti in Romania dar, daca totusi vreti in Romania, respectatii legile si obiceiurile. Respectatii pe altii daca va doriti respectul.
  Prea multi oameni si-au varsat sangele pentru glia romana si nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege.
  • 0 (6 voturi)    
   Pai chiar pleaca (Joi, 16 iunie 2011, 10:10)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui cetatean

   Problema este că maghiarii, începînd cu cei mai dinamici și mai capabili, chiar pleacă și acest lucru este o pierdere grea pentru România, pentru că spre deosebire de căpșunarii de limbă română, ei au o altă țară în care să rămînă.

   Din păcate nu pleacă politicienii lor, pentru că pe ei nu i-ar angaja nimeni în afară. Acum aceștia constată exasperați că în curînd vor fi rămas să îi voteze doar pensionarii.

   Evident, e mai simplu pentru ei să dea vina pe naționalismul românesc decît să vadă care este răspunderea lor pentru pierderea de relevanță politică și ce ar trebui să facă pentru a servi cu adevărat interesele electoratului pe care pretind să îl reprezinte.
  • -6 (6 voturi)    
   mda... (Joi, 16 iunie 2011, 12:08)

   unguru' [anonim] i-a raspuns lui cetatean

   Insa nu uita, romane, ca si io m-am nascut aci la fel ca si tine, la fel ca stramosii mei de acu' 1000 de ani. E o chestie ca ati furat Ardealul, lipindu-va de francezi cand trebuia, si ati promis la toti ca va veti purta frumos cu ungurii si sasii, promitand soarele de pe cer. Numai ca, oops, iar ati mintit- ca de multe ori. Io, ca si ungur, platesc taxe aici, si traiesc aici si nu vreau sa plec! Si da, am dreptul la: scoala maghiara, universitate maghiara, manuale unguresti, autonomie in decizii si autonomie in general. Vreau sa traiesc ca si ungur in tara asta, fie ca va place sau nu. Ca tara asta nu e doar a romanilor, nu a fost niciodata (mai cititi si carti de istorie altele decat scrise de romani). Iar daca va dati tari, uitati-va la sarbi. Si ei au fost tari, pana la un moment dat. Mai bine faceti concesii, ca iesiti mai ieftin.
   • +4 (6 voturi)    
    mda-ule (Joi, 16 iunie 2011, 12:49)

    marius [anonim] i-a raspuns lui unguru'

    Ai tupeu cat carul. Romania este unica si indivizibila, si daca vrei sa traiesti aici, inveti romaneste si te porti ca un roman, daca nu - mars la ungaria. Concesii ti s-au facut si inca destule ,dar pentru nesimtirea voastra nimic nu e de ajuns. O sa vi el luam inapoi, stai sa vina alegerile. Cat despre furat Ardealul, fie esti ignorant, fie neuronul din dotare a pus botul la aiurelile unor dezaxati.
    Si in general, ai dreptul la ce iti dam noi. Baga-ti asta in capul ala de iredentist.
   • +4 (4 voturi)    
    pleaca ma.... (Joi, 16 iunie 2011, 16:22)

    manon [utilizator] i-a raspuns lui unguru'

    Ma ungure, ce tot ii dai cu scoala in maghiara si carti si altele de astea? eu suntungur din partea mamei. Verii mei care tot asa ca tine facea gargara si ifose cu limba lor au emigrat la revolutie in Austria, Elvetia. Stii ce limba vorbesc acolo cand ies din casa? Germana. Stii in ce limba invata la scoala in aceste tari? Germana. Daca ar fi emigrat in oricare alta tara din Europa sau din lume tot nu ar fi avut scoli si carti in maghiara. Nu mai tot bateti campii, iesiti din judetul vostru d eund eati taiat la sange padurile noatsre ROMANESTI sa vedeti cate din drepturile, pentru care va dati cu curu de pamant, le-ati avea dincolo de granitele judetului si tarii unde v-ati nascut si traiti si care se cheama ROMANIA, nu ungaria si nici macar tinutul secuiesc.
 • +13 (15 voturi)    
  ha (Joi, 16 iunie 2011, 8:42)

  valentin rusu [anonim]

  doamne cat tupeu au deci tinutu secuiesc si acum si inca trei judete dak te uiti pe harta exact nordul transilvaniei dar stai se vor opri acolo nuuuu!!!! probabil vor si restul transilvaniei si banatul si dupa ce mai vor ?dak primesc ce vor atunci casa mea va fii in alta tara eu voi devenii o minoritate !EU NU POT ACCEPTA ASA CEVA !!!!!!! nu face nimeni nimic ???deci ei vor transilvania ce ot sa faca romanii din ea ?vom deveni din nou sclavii lor?
  NICIODATA !!!!!dak iesiti in strada e bine k vin si eu sper doar sa nu fiu singurul !!!!
  • +1 (1 vot)    
   cum sa devii tu minoritar ? (Joi, 16 iunie 2011, 14:23)

   ion [anonim] i-a raspuns lui valentin rusu

   in ardeal is 1,5mil unguri si 5,5mil romani !
   care-i minoritar ?
   • +1 (1 vot)    
    pt ion (Joi, 16 iunie 2011, 14:55)

    valentin rusu [anonim] i-a raspuns lui ion

    ma refeream la regiunea centru sau la tinutu secuiesc casa mea e in covasna dar e la doar cativa kilometri de bv :( nu stiu dak intekegi
   • +1 (1 vot)    
    chiuaua (Joi, 16 iunie 2011, 16:25)

    manon [utilizator] i-a raspuns lui ion

    Ha, ha, la faza asta ungurii au atitudinea unui caine chiuaua. E mic dar nu isi da seama cat de puchinit este si latra si se da la tine, Are gura mare, face zgomot, e pocnitoare, sa suplineasac dimensiunile reduse. Asa si cu ungurii aia "multi" din Ardealul romanesc....
 • -21 (25 voturi)    
  SUSTIN DOLEANTELE MAGHIARILOR (Joi, 16 iunie 2011, 8:43)

  raz [anonim]

  BRAVO maghiarilor. Un discurs de bun simt, documentat si cu argumente istorice si identitare de necombatut.

  Dar ce te faci cu taranoiul roman, care habar n-are ce-i aia identitate (ca nu are asa ceva) si care dialogheaza chiar si cu nevasta-sa cu mana pe topor?
  • -14 (16 voturi)    
   corrrrrrect! (Joi, 16 iunie 2011, 9:17)

   eu [anonim] i-a raspuns lui raz

   zis.
  • +7 (9 voturi)    
   ignoranta (Joi, 16 iunie 2011, 9:32)

   bgdr [utilizator] i-a raspuns lui raz

   da. un discurs separatist intr-un stat NATIONAL UNITAR asa cum este Romania, conform Constitutiei nu suntem stat etnic. Argumentele istorice ar fi si acelea de la Trianon cu care ei nu prea sunt de acord. Tinutul Secuiesc este doar un prim pas spre un nou Kosovo, pentru ca daca ei vor obtine asta tare mi-e frica ca lucrurile vor degenera...
   Nu vad unde este discursul de bun simt pe care il vezi tu, eu vad un santaj politic si amenintari cu proteste.
   Identitatea ar trebui sa fie una nationala, asta ar trebui sa prevaleze peste cea etnica. Ce facem, daca, prin absurd, in cativa ani vor reusi sa se organizezi si rromii/tiganii, le dam si lor automomie intr-o anumita zona?
   PS: nu inteleg de ce-l faci pe "roman" taranoi, in felul asta reusesti sa jignesti si o categorie importanta a tarii (taranii) dar si pe cetateanul roman(pe toti, indiferent de etnie).
  • +2 (2 voturi)    
   visezi mah istavne (Joi, 16 iunie 2011, 16:27)

   manon [utilizator] i-a raspuns lui raz

   vezi ca ai un cosmar si ai cazut din pat mai istavane....
 • +15 (15 voturi)    
  USL (Joi, 16 iunie 2011, 8:44)

  lzrd [utilizator]

  ar putea dovedi ca tine cont de interesul cetatenilor si ar vota 8 regiuni pentru a demonstra UDMR ca santajul nu este o solutie si ca in situatii deosebite opozitia pune mai presus interesul general in rapot cu cel partinic.
  • +7 (7 voturi)    
   crezi ca-i intereseaza interesul general ??!!!! (Joi, 16 iunie 2011, 9:23)

   costica [anonim] i-a raspuns lui lzrd

   politicienii romani au un singur interes: sa fie la putere, restul nu conteaza.....
   Asa sunt toti, din toate partidele politice, de 20 de ani.....
   De ce crezi ca se duc in politica?! De grija Romaniei sau a romanilor ??!! NO WAY!!!!
   • +2 (2 voturi)    
    numai aia romani? (Joi, 16 iunie 2011, 16:29)

    manon [utilizator] i-a raspuns lui costica

    dar de politicienii unguri ce parere ai? mai c....ca astia nu mi-a fost dat sa vad, m-au umplut de scarba, au mers cu aia care au dat banul, pardon scaunul. Centuristi!
  • +1 (3 voturi)    
   Asa,asa ! (Joi, 16 iunie 2011, 9:44)

   Prostu [anonim] i-a raspuns lui lzrd

   Asa ,asa.
   Zici bine !
   USL ( adicatelea opozitiunea daco-romana) sa sprijine interesul national ( adicatelea pe PDL-ul guvernamental daco-roman).
   Altfel e mov !
   Vom avea judeto-regiuni minoritare cu romani majoritari si voevodate romanesti majoritare cu romani minoritari !
   Va place ? Din dilema asta nu puteti scapa !

   Pa !
   • +1 (1 vot)    
    usl 2 (Vineri, 17 iunie 2011, 1:55)

    kfkrjfn [anonim] i-a raspuns lui Prostu

    nu înțeleg ...
    ???
    cum de / oare nu-și dau seama uslașii ăștia ce lovitură de imagine ar da - in contrapartidă cu păcatele acumulate - votând pentru rat,
    contra udmr,
    la o eventuală asumare de răspundere a
    ”piciului lui dumnezeu”
    (sursa antonomazei :ex-cațavencu) !!
    vom fi trăind s-o vedem și p-asta ?
 • +11 (13 voturi)    
  corect spus (Joi, 16 iunie 2011, 9:02)

  Caragiale [anonim]

  " Reorganizarea trebuie facuta pe baza regiunilor istorice. "

  Corect spus. Acesta a fost tinut Dacic , iar daca ar fi sa ne luam dupa ascendenta Tracica intinsa pana la granitele Germanice.....
 • +5 (13 voturi)    
  statul roman are obligatia (Joi, 16 iunie 2011, 9:11)

  panfil flecaru [anonim]

  sa protejeze minoritratea romana din judetele unde ungurii sunt majoritari.
  disponibilizatii dela interne sa fie incadrati la jandarmerie, va fi nevoie se pare.
  deasemeni, partidul ala maghiar din transilvania, ar trebui interzis, anticonstitutional. constitutia zice ca romania este stat unitar.
  alta masura, concomitent cu regiunile, mutarea capitalei la sf. gheorghe. iar a regiunii centru la sichisoara.
  se pare ca ungurii nu mai pot locui la un loc cu romanii.
  alta masura, sa se retraga sprijinul lui tokes la parlamentul european. daca udmr este o organizatie pasnica, la guvernare, sa'l retraga pe tokes dela bruxelles.
  daca nu, vorba lui lazaroiu, sa vedem daca udmr are statut politic. daca nu se organizeaza politic si sa se angajeze la respectarea constitutiei, sa ramana ong.
  orice cedare acum, va duce la lucruri grave in viitor.
  alta solutie, ok, v or sa pastreze judetele, ei sa ramana cu cele doua judete, restul sa se comaseze in judete mai mairi. in loc de opt, vom avea zece. opt mari si doua mici, ale lor.
  care'i baiul ?
  in cativa ani vor da ei fuga.
  ei profita de greseala lui base si a pdl cu anuntul asta pe nepusa masa.
  acum, e mai greu de revenit.
  • -4 (4 voturi)    
   Stiu eu (Joi, 16 iunie 2011, 9:36)

   Mare Prost Mare [anonim] i-a raspuns lui panfil flecaru

   Cineva ( nu poci spune , persoana importanta neicusorule) da cu batzul in balta .
   Acu balta face valuri !
   Daca ne trezim cu inundatii ?

   Pa bobor ! Si la mai mare ( adica la mai mari judete- dupa principiul "judet mare-gheseft mare") !
   • -2 (4 voturi)    
    gheseft (Joi, 16 iunie 2011, 10:13)

    panfil flecaru [anonim] i-a raspuns lui Mare Prost Mare

    cam asa.
    baronii se vor aranja pe ranguri. vom avea, pe langa baronii locali, si niste marchizi si duci. sau...voievozi.
    e stupid sa crezi ca scapi de baroni prin comasarea asta.
    mai simplu ar fi sa se renunte la birocratie, mai intai. la dependenta cetateanului de baroni sau de boiernasii comunali. sa nu mai fie nevoie sa stea omul la mana primrului, a organului judetean sau a organului de ordine.
    simplificarea metodolotiei, ca'n america sau uk.
    la primarie, sa fie un notar public, ca pe vremuri, in locul secretarului.
    asta sa fie scolit in administratie si sa tina direct de prefect. sa aiba in subordine doi-trei referenti, specializati, care sa serveasca cetateanul. sa nu fie in subordinea primarului.
    direct a prefectului, a ministerului administratiei publice.
    posturile din administratia publica sa se ocupe numai prin concurs.
    s'ar mai strecura ei si spagari, dar ar fi mai greu, iar, odata depistati, penali.
    deasemeni, ar trebui o lege care sa interzica angajarea in administratie a celor ce au fost condamnati penal, au executat o pedeapsa penala, chiar daca's mari specialisti.
    la fel, in functii publice, alese.
    chiar daca vrea boborul, solomon sau ala dela bia mare, sau valcea, sa nu mai poata fi alesi niciodata.
    astea ar fi masuri mai bune, dupa parerea mea.
    singura chestie in sprijinul regionalizarii, este realizarea unor proiecte mari, infrastructura, in special. ar mai fi mediul, apele, muntii si padurile. ar fi mai usor. asta de fapt ii doare pe cei dela harghita, ca nu vor mai p[uitea taia padurile cum vrea muschiul unguresc.
  • -5 (5 voturi)    
   ar mai fi o solutie (Joi, 16 iunie 2011, 9:53)

   panfil flecaru [anonim] i-a raspuns lui panfil flecaru

   mures, harghita, covasna, brasov.
   ar fi cam juma-juma. si ar fi echilibrat economic.
   doua judete tari si doua slabe.
 • +14 (16 voturi)    
  federalizare ? (Joi, 16 iunie 2011, 9:15)

  marius [anonim]

  Cum poti vorbi despre "drepturile minoritatilor" cand ele sunt, in mod real, mai mari decat a majoritatii ? Ce fel de animal trebuie sa fii ? Federalizarea Romaniei ??? Du-te si federalizeaza Ungaria, dement neorbazat !!!
  Veti culege voi toate astea care se aduna acum.
  • +2 (4 voturi)    
   exemplu (Joi, 16 iunie 2011, 12:58)

   maximax [anonim] i-a raspuns lui marius

   "drepturile minoritatilor" cand ele sunt, in mod real, mai mari decat a majoritatii ?

   Da UN SINGUR exemplu.
 • +5 (11 voturi)    
  nu inteleg (Joi, 16 iunie 2011, 9:30)

  Dorel [anonim]

  eu nu inteleg de ce aceste pretentii de autonomie sunt prezente doar in Romania. Ungurii au prezente si in Serbia, lovacia dar numai aici sunt atat de activi pentru obtinerea autonomiei. Cred ca sunt 2 motive:
  1. avem un stat slab si cu o clasa politica usor santajabila pentru ca e nevoie de ei in parlament la asigurarea majoritatii.
  2. Ungurii folosesc aici denumirea de Secui, mascandu-si legatura cu Ungaaria. Probabil in celelalte parti nu e posibil acest lucru deocamdata.
  Un lucru trebuie sa admitem - sunt aici de atatea sute de ani si trebuie sa invatam sa ne respectam si sa ne cunoastem mai bine. Din pacate toate stirile referitoare la ei sunt negative si referitoare la autonomie. Cred ca si ei primesc aceleasi stiri negative referitoare la noi, romanii. Nu vad pe nimeni interesat de un dialog deskis pe toate temele. Pur si simplu i am abandonat udmr ului si acum suntem surprinsi ca nu gandesc la fel ca noi. E fix ce ne mai lipseste acum, in perioada asta de criza - un conflict etnic.
  • +3 (3 voturi)    
   deskis? (Joi, 16 iunie 2011, 13:05)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Dorel

   se scrie altfel, prietene roman.. :)
 • +8 (8 voturi)    
  Udmr+.... (Joi, 16 iunie 2011, 9:38)

  Aradean [anonim]

  Si eu sunt ungur,dar va spun sincer nu stiu ce au acesti "domi" in cap la urma urmei toti suntem Romani(eu asa consider).Mi-e rusine, ca in loc sa invete pe Secui limba oficiala a tarii noastre ei vor numai Secui-land.Treziti-va suntem in ROMANIA!
  • +1 (1 vot)    
   cata dreptate ai! (Joi, 16 iunie 2011, 18:18)

   lzrd [utilizator] i-a raspuns lui Aradean

   cine are interes ca sa nu mai fim prieteni asa cum santem de o viata(cel mai bun prieten si coleg pe care il am este maghiar - acum plecat in ungaria)
   toate drepturile pe care le au romanii le au si ungurii sau poate ceva mai mult,si mai important ar fi cum sa facem sa o ducem mai bine,cu totii!
   ce se urmareste,ce se vrea de fapt.un magihiar ce nu stie romaneste are sanse mult mai mici de a duce o viata mai buna daca este cetatean roman.
   si daca merge in alta tara ,are sanse mult mai mari sau este obligatoriu sa vorbeasca limba ca sa ""razbeasca"" in germania,anglia,sua,etc.
 • -7 (9 voturi)    
  ... (Joi, 16 iunie 2011, 9:47)

  seti [anonim]

  sper ca sunt multumiti initiatorii prostiei cu reorganizarea teritoriala cu ce au declansat....
  • +6 (6 voturi)    
   N-au declansat nimic (Joi, 16 iunie 2011, 10:16)

   Lea [anonim] i-a raspuns lui seti

   Mocnea demult.

   Bagatul capului in nisip n-a fost niciodata o metoda viabila de a rezolva ceva (vezi USL si talentul lor inegalabil in a amana la nesfarsit). Vrei ceva rezolvat? Fa-o!!!

   Cat despre organizatiile maghiare, sustinerea autonomiei (de orice fel, politica, economica, educationala) este unica ratiune care le justifica existenta. Nu au absolut nici un motiv sa activeze politic fara asta, si in acel moment isi pierd toate parghiile de putere (traduse in avantaje economice majore - sa nu uitam ca intr-un fel sau altul UDMR a fost la putere in ultimii 21 de ani. Sa nu-mi spuneti ca lor le e rusine sa aiba baroni locali ca nu va cred).
   Apropo, pe ei cand ii viziteaza ANI?
   • -1 (3 voturi)    
    @leo (Joi, 16 iunie 2011, 13:55)

    seti [anonim] i-a raspuns lui Lea

    nu ca as muri de frica udmr dar englezii au o zicala: "there is a time and a place" - adica exista un timp si un loc potrivite pentru fiecare lucru - cu atata instabilitate financiara si politica nu era nici timpul nici contextul pentru propunerea asta
 • +9 (9 voturi)    
  Tinutul Sarbesc din cadrul Tinutului Romanesc din (Joi, 16 iunie 2011, 9:53)

  marius tipa [anonim]

  Cei 150 de romani de nationalitate maghiara care cer separarea asa-zisului tinut secuiesc ar trebui sa primeasca ceea ce cer.
  Apoi, deoarece eu sunt roman care locuiesc in acel tinut, respectand aceleasi reguli ale minoritatilor, incep sa imi cer drepturile de minoritar al tinutului secuiesc, la fel de excesive cum am vazut ca cer maghiarii. In pasul doi voi cere autonomia tinutului meu, romanesc, din trupul tinutului secuiesc.
  Cum in zilele noastre, un roman care calatoreste in Covasna trebuie sa ceara paine in limba maghiara, vom extinde aceeasi regula si la tinutul Romanesc din tonutul secuiesc, urmand ca toti “secuii” sa vorbeasca romaneste.
  Problema este ca in familia mea exista un sarb, care va dori fireste, autonomia, ceea ce va duce la “Tinutul Sarbesc din cadrul Tinutului Romanesc din interiorul Tinutului Secuiesc”. Cum regula “cel mai slab impune” se va pastra si acum, romanii vor vorbi sarbeste, la fel ca maghiarii.

  Avand in vedere ca cetatenii cu pricina sunt cam 150, conform ultimului recensamant, asa-zisul tinut secuiesc ar trebui sa devina o strada, sa zicem Strada Secuiasca, si lucrurile ar fi rezolvate. Ah, sigur … as dori o alee numita Aleea Romaneasca, care sa aibe o mica iesire numita “micul pasaj sarbesc”.
 • +8 (8 voturi)    
  Oamenii astia se bat pentru scaunele lor (Joi, 16 iunie 2011, 9:57)

  bilbofil [utilizator]

  Identitatea etnică este protejată în primul rînd la nivel de localitate, nu de județ. Localitatea încasează impozitele, are grijă de școli, de așezăminte și manifestări culturale și tot ea este cel mai aproape de cetățean, inclusiv de cetățeanul de cultură maghiară.

  Regiunile de dezvoltare, viitoarele județe, se ocupă în primul rînd de dezvoltare și din acest punct de vedere este benefic ca Ținutul Secuiesc mai sărac, inclusiv din cauza izolării sale, să beneficieze de integrarea cu Sibiul și Brașovul, zone mult mai puternic dezvoltate economic.

  În plus, în județul „Centru” votul maghiarilor va însemna cam 30%, ceea ce înseamnă că aleșii lor vor face parte din coaliția majoritară inevitabil cît timp rămîn uniți și au un dram de inteligență și responsablitate. Aceasta va asigura faptul că eforturile județului vor avea ca între priorități dezvoltarea accelerată a Ținutului Secuiesc. Un Ținut Secuiesc izolat administrativ nu va putea dispune vreodată de resurse comparabile.

  La nivelul județului „Nord-Vest”, ponderea maghiarilor nu se schimba calitativ față de cea pe care o au acum în județele mici, Astfel că relevanța politică a maghiarilor nu are cum să fie mai mică decît acum decît ca urmare a prostiei liderilor lor.

  Ceea ce se schimbă însă este că nu vor mai exista județe cu majoritatți zdrobitoare ale formațiunilor „maghiare”, în care membrii acestora să dicteze împărțirea funcțiilor și resurselor; în noul județ vor fi mai puține posturi de împărțit decît în HarCov, va fi nevoie de negociere, va exista concurență care va face ca numirea de incompetenți sau corupți să poată fi pedepsită la urne.

  Practic, acești politicieni declară că preferă să fie stăpîni peste niște secui săraci și izolați, decît să reprezinte cu loialitate și responsabilitate alegătorii de etnie maghiară.

  Nu este de mirare că electoratul lor votează cu picioarele și pleacă în Ungaria, lăsîndu-i cu pensionarii și cu cei prea puțin pregătiți să se mute peste graniță.
 • +2 (4 voturi)    
  modificarea administrativa (Joi, 16 iunie 2011, 10:20)

  radu [anonim]

  De ce nu se revine la provinciile istorice ,care ar fi in numar de 9: Bucovina,Moldova,Dobrogea ,Muntenia , Oltenia,Banat,Crisana,Maramures si Transilvania. Este tot o impartire pe baze istorice,cu denumiri consacrate ,fara "tinutiri","tari" ,"voievodate" sau alte asemenea.
  • -1 (3 voturi)    
   corect (Joi, 16 iunie 2011, 10:56)

   Dorel [anonim] i-a raspuns lui radu

   mi se pare normal ce zici. Alea insa sunt provincii istorice Romanesti. Ei le vor pe alea istorice Unguresti, facute de Unguri in 18... Fiecare-si revendica istoria care i place se pare. Deh, se apropie alegerile, trebuie lansate din timp temele de dezbatere. Si cum economic nu prea sunt multe de zis se reia dosarul cu minoritatile. Chestie care convine tuturor. Din pacate nimeni nu e interesat de dialog si apropiere intre aceste natiuni distincte. S-ar usura mult lucrurile si elimina presiunile. Nu vad insa nici o minte luminata pe acolo pe sus dispus sa faca acest pas.
  • +2 (2 voturi)    
   explicatie (Joi, 16 iunie 2011, 12:33)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui radu

   Pentru că scopul nu este reînvierea romantică a unui trecut feudal ci, dimpotrivă adaptarea administrației locale la realitățile economiei de piață și la exigențele integrării europene.

   Partea asta o ignoră cu bună știință politicienii maghiari.
 • +2 (4 voturi)    
  Nerusinare maghiara (Joi, 16 iunie 2011, 10:32)

  skepsis [anonim]

  Unde sunt drepturile minoritatii romanesti din Ungaria?...unde sunt drepturile la autonomie locala a romanilor din Ungaria?...unde este dretul minoritatii romane din Ungaria in ceea ce priveste invatamantul in limba materna la toate nivelurile de scolarizare? Unde este dreptul romanilor din Ungaria de a se vorbi in institutiile locale limba romana?...Unde este autonomia teritoriala locala romaneasca in Ungaria ????...NU EXISTA ACESTE LUCRURI IN UNGARIA !!! insa ele se vor neaparat pentru MINORITATEA maghiara din Romania!!! DE CE? cu ce drept? e vorba de tupeul unei natii doar? acest tupeu care se manifesta peste tot in jurul Ungariei in ceea ce priveste minoritatea maghiara...Cred ca pana la urma e vorba de NERUSINAREA MAGHIARA !...asa ca pliscul mic pana cand aceste drepturi nu vor aparea si pentru minoritatea romana din Ungaria! ARDEALUL PAMANT ROMANESC!!!
  • 0 (0 voturi)    
   "Nerusinare maghiara " (Vineri, 17 iunie 2011, 15:50)

   Gyula [anonim] i-a raspuns lui skepsis

   Acestea exista in Ungaria,te invit cu stima si respect sa le vezi cu ochi tai

   "Unde sunt drepturile minoritatii romanesti din Ungaria?...unde sunt drepturile la autonomie locala a romanilor din Ungaria?...unde este dretul minoritatii romane din Ungaria in ceea ce priveste invatamantul in limba materna la toate nivelurile de scolarizare? Unde este dreptul romanilor din Ungaria de a se vorbi in institutiile locale limba romana?..."
 • +2 (2 voturi)    
  E o caracatita de partide (Joi, 16 iunie 2011, 10:36)

  stando [anonim]

  De fapt nici unui partid nu-i convine sa dispara actuala stare de lucruri in care fiecare are baronii din teritoriul controlat in stil mafiot. Ungurii nu sunt decit goarna disperarii tuturor grofilor si vel-boierilor gen Verestoy, Mazare, Oprisan, Dragnea, Pinalty, Flutur, Cancescu, Falca, Fenechiu si lista continua... Cumetriile acestea transpartinice sunt siguranta continuarii afacerilor subterane cu banul contribuabilului, care contribuabil pune botul la tipetele lui Kelemen Hunor, Victor Ponta sau Vasile Blaga. Majoritatea imensa a politicienilor din Romania doreste status quo, care le asigura accesul la resursele statului. Se gaseste marinarul asta betiv, curvar si vesnic pus pe harta sa le destabilizeze tihna. Pai nu merita matrasit ? Vorba lu' Ponta: pina si din imnul national trebuie scoase versurile care amintesc de Traian. Horror !
 • +5 (5 voturi)    
  Intrebarea ... (Joi, 16 iunie 2011, 10:41)

  Gigi Kent [utilizator]

  ... mea este cine sunt acesti domni? De ce sunt bagati in seama si de ce li se face publicitate?

  Pentru extremisti exista o singura solutie ... sa fie ignorati de toata lumea.
 • -9 (9 voturi)    
  trianon (Joi, 16 iunie 2011, 10:42)

  martinel [anonim]

  Acum ies la suprafata problemele nerezolvate (de fapt: nerezolvabile) la Trianon. Romania nu poate exista ca stat national unitar, asta incepe sa fie din ce in ce mai clar. Poate e mai bine asa. Statul natiunal unitar roman e un mit, o himera nerealizabila.
  • -4 (4 voturi)    
   Incep si eu sa inteleg acelasi lucru... (Joi, 16 iunie 2011, 11:17)

   Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui martinel

   Poate vom fi blamati de ceilalti forumisti, dar, cu putina inteligenta si gandire analitica, vom intelege acest adevar. Totusi, asa cum arata cineva mai sus, nu putem trasa alte granite in timp ce in Europa secolului 21 se desfiinteaza granitele. Si sunt intrtotul de acord.
  • +3 (3 voturi)    
   himera (Joi, 16 iunie 2011, 11:43)

   george [anonim] i-a raspuns lui martinel

   himera e gandirea ta
   • -5 (5 voturi)    
    national (Joi, 16 iunie 2011, 13:05)

    Apostulul Gigel [anonim] i-a raspuns lui george

    Pai chiar e cam deplasata treaba cu statul national. Cum dracu poate fi "national", adica roman un stat in care aproape 20 la suta din populatie nu este de nationalitate romana?

    Revendicarile ungurilor sunt rezultatul politicii de stat national, asta sa fie clar.
  • +2 (2 voturi)    
   Relativ (Joi, 16 iunie 2011, 12:37)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui martinel

   Martinele, depinde de semnificația dată statului național-unitar și autonomiei la nivel local.

   Un stat centralizat mono-etnic este o himeră, la fel ca și viabilitatea economică și socială unui Ținut Secuiesc, gaura din covrigul numit România.
   • 0 (0 voturi)    
    Necunoasterea termenelor (Joi, 16 iunie 2011, 14:40)

    martinel [anonim] i-a raspuns lui bilbofil

    Sa stii ca ungurii nu vor "gaura" in mijlocul Romaniei. Problema e ca cei care dau cu parerea n-au habar nici de problemele, nici de revendicarile ungurilor, si nu stiu nici ce inseamna autodeterminare, autonomie culturala, teritoriala. Autonomia nu inseamna nici enclavizare, nici rupere teritoriala si nici independenta. Multumiri partidelor si mass-mediei ca manipuleaza opinia publica in aceasta directie.

    Stie cineva EXACT ce vor ungurii? A citit cineva proiectul de autonomie depus la parlament? Sau doar se urla impotriva unor realitati evidente pe plan european.
    • +1 (1 vot)    
     ai dreptate (Joi, 16 iunie 2011, 15:59)

     xlad [anonim] i-a raspuns lui martinel

     de cate ori ii vad pe cei de la UDMR, toti spun ca vor doar miere si lapte in Romania.

     si de cate ori ii intreaba cineva ce sunt ca cetateni, raspund ca maghiari.

     Deunazi l-am vazut pe un Parlamentar Roman, din partea UDMR, raspunzand la intrebarea "ce scrie in C.I.?" zicand ca e maghiar. Acum nu stiu la ce carte de identitate se referea dar in cele din romania nu scrie nationalitatea, ci atesta (pe langa altele) CETATENIA, adica mai pe intelesul tau, apartenenta la Statul Roman, nu Maghiar!

     Oricum, sa le fie rusine celor din UDMR ca, pe langa mass-media ne intoxica si ei spunand ca sunt cetatenii altui stat, desi au fost alesi aici (adica in Romania, ca sa intelegi, nu in Ungaria, nu in Tinutul Secuiesc, nu la Bruxelles - cum e tokes,nu, ci aici, si reprezinta poporul asta, in intreg, cu toate etniile care-l formeaza, cu toata saracia si prostia de pe pamantul asta, cu toate bunele si relele de aici.

     M-am inselat, nu ai dreptate, e evident ce vor, nu de alta dar o spun chiar ei!
    • 0 (0 voturi)    
     mai martinel istvanel (Joi, 16 iunie 2011, 16:38)

     manon [utilizator] i-a raspuns lui martinel

     du-te la nani ca s-a facut noapte si ai cam inceput sa bati campii, te-a ajuns oboseala.
 • +2 (2 voturi)    
  cred (Joi, 16 iunie 2011, 10:43)

  chris [anonim]

  ca prin aplicarea stricta a legii careia ne supunem cu totii, romani sau unguri, se evita orice situatie potential exploziva.
  Cu citeva pulane in cap ne trece si de Tinuturi si de Regiuni autonome samd.
  Intr-o Europa care isi desfiinteaza granitele, unii incearca din rasputeri sa infiinteze altele. Unii darima ziduri altii vor sa le ridice din nou.
 • -1 (1 vot)    
  si asa ......... (Joi, 16 iunie 2011, 10:46)

  dispecer de serviciu [anonim]

  ..... s-a ajuns la statia 'terminus'; agonia este totdeauna penibila dar anunta sfaristul.... astept cu incredere... dece ; ca e 'TERMINUS' - hihuhoha
 • +4 (4 voturi)    
  Dezamagit de UDMR (Joi, 16 iunie 2011, 10:57)

  id [anonim]

  N-am fost niciodata un sustinator al UDMR-ului, dar pe de alta parte m-am gandit ca poate nu e rau sa existe pt urmatoarele motive:
  - sterotipul conform caruia ungurii sint mai "la vest" decat romanii nu doar geografic, ci si ca mentalitate, si poate prezenta maghiara ar atenua un pic anumite abordari balcanice;
  - schimabarea la nivel mental a statutului de minoritate nationala cu dor de tara-mama la cel de natiune raspandita geografic in mai multe tari si care contribuie activ la dezvoltarea tarii in care traieste, inclusiv la nivel politic;
  - crearea unui exemplu de convietuire interetnica ce poate fi exportat in zone din afara Romaniei unde traiesc romani.
  Abordarea UDMR-ului insa vis-a-vis de reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei m-a facut sa-mi dau seama ce partid limitat si daunator (ca viziune este) si cat de departe de realitate eram in ceea ce credeam.

  Este evident ca pentru a-si accelera dezvoltarea economica Romania are nevoie de mai multi poli de dezvoltare de nivelul Bucurestiului si este evident ca actuala structura nu a fost capabila sa ofere acesti poli. Reimpartirea administrativ-teritoriala ofera aceasta sansa si ar fi extraordinar sa o putem valorifica (recumosc, de la plan pana la realitate e cale lunga, dar trebuie incercat).
  Este indamisibil insa ca progresul unei tari si ridcarea nivelului de trai pentru cetateni, indiferent de nationalitate, sa fie blocate datorita unor ambitii etno-politice. Inapoierea si saracia din HarCov, sint un exemplu clar a ceea ce genereaza astfel de ambitii.

  Am ras intotdeauna de cei care spuneau ca UDMR-ul reprezinta un pericol pt Romania. I-am considerat ignoranti, intoleranti sau chiar extremisti. Cu parere de rau trebuie sa recunosc ca m-am inselat si ca partidele etnice (cel putin variantele maghiare) sint o piatra de moara de gatul unei Romanii care incearca sa progreseze.
 • +1 (3 voturi)    
  grav (Joi, 16 iunie 2011, 11:04)

  stefan [anonim]

  Eu speram sa aud un discurs nationalist a presedintelui in acest sens si sa inchida gura acestor oameni care stiu foarte bine ce vor, dar sper totusi ca oameni acreditati si bine intentionati sa ia decizii corecte. NU este de gluma cu ungurii, bunicul meu a fost martor intr-un proces de dupa al doilea razboi mondial, in care era judecat un preot catolic ungur care ademenea soldati romani extenuati ce se intorceau de pe frontul de vest si ii otravea, 50 de suflete au pierit in curtea lui. V-ati ingrozi sa cititi poezii scrise de maghiarii din romania care instiga la exterminarea romanilor si care erau citite in clase la elevi. Sunt din ardeal si ma simt neputincios cand vad cum o mana de oameni care decid pentru noi, eu sunt roman si imi iubesc tara, vreau sa traiesc liber in ea.
 • -9 (9 voturi)    
  Frati unguri, va sustinem! (Joi, 16 iunie 2011, 11:05)

  V.R. [utilizator]

  Sunt roman, dar constat ca Romania este un stat nefunctional comparativ cu Ungaria. Trebuie doar sa ne uitam cati km de autostrada au construit ei in ultimii 20 de ani si cati noi.

  Cred ca ar fi mult mai bine sa fim condusi de la Budapesta, cu toate beneficiile - salarii cat au ei, autostrazi, cai ferate de viteze normale, etc. Nu in ultimul rand, o capitala frumoasa si curata!

  Sunt gata sa invat ungureste daca e nevoie.

  Iar orice initiativa care mareste puterea la nivel local si o diminueaza pe cea de la Bucuresti are sprijinul meu!
  • +5 (5 voturi)    
   @ V.R. bine ca in Ungaria (Joi, 16 iunie 2011, 13:16)

   bamse [anonim] i-a raspuns lui V.R.

   Prietene la ei este bine pentru ca au facut reforme si au taiat excesele cu ani in urma, am cunostinte stabilite in Ungaria si stiu astfel din surse directe cum a fost la ei dupa ce au aderat la UE si cat de greu a fost dar au rabdat si acum se vad roadele.
   Acelasi lucru e valabil si pentru Bulgaria unde acum cativa ani din cauza guvernarilor de tip social au falimentat tara. Politica fiscala a fost preluata de Banca Nationala a Germaniei ca urmare a falimentului iar nemtii au taiat tot ce era in plus, acum bulgarii au un nivel de trai mai bun ca al nostru.
   Asa ca inainte sa ne vaitam ca ce rau e la noi si ce bine este la altii ar trebuii sa sustinem incercarile actualului guvern de a reforma cat de cat tara (initiativa nu e a lor ci este externa UE, FMI).
   Ai facut un comentariu tipic romanesc, critici si te astepti ca cineva din afara sa vina si sa te salveze fara ca tu sa depui eforturi sa remediezi problema.
  • +4 (4 voturi)    
   Bastus (Joi, 16 iunie 2011, 15:03)

   Gabu [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

   Te-ai reincarnat?
  • +1 (1 vot)    
   de ce nu pleci (Joi, 16 iunie 2011, 16:42)

   manon [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

   de ce nu pleci la ei? cumva nevasta ti-e unguroaica sau copilul s-a luat cu unul din astia? Ce vorbesti exact ca romanii care au fost inglobati in genul asta de familii maghiare extremiste si care v-au salat creierele. sunt ungur dupa mama si mi-e rusine sa spun la servici sau intre prieteni ca am jumatate din familie de etnie maghiara cand vad ce face astia din udmr.
  • +1 (1 vot)    
   eu nu cred ca esti roman! (Joi, 16 iunie 2011, 18:25)

   lzrd [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

   daca toti ungurii, de oriunde ar fi ei, care au si sange romanesc in vine ,cel putin JUMATATE din ei, ar vorbi mai ales romaneste!
  • +1 (1 vot)    
   las ca (Joi, 16 iunie 2011, 21:52)

   nelhotep [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

   nici la ei nu curge lapte si miere. Intradevar, au mai mute autostrazi dar in rest nu-s cu mult mai diferiti de Romania,Am colegi de serviciu unguri si , si ei se plang de exact aceleasi lucruri ca si noi, Lipsa sistemului de sanatate, coruptie, licitatii trucate , etc
 • -1 (3 voturi)    
  mobilizare (Joi, 16 iunie 2011, 11:05)

  hozgor [anonim]

  Aloooo ... ministerul apararii?? Mai facem si noi o mobilizare ceva? Mai invatam si noi sa tragem cu arma.... ne mai miscam si noi putin...
  nu sunt bani? pai mai strangem nitel din dinti.. cum am facut si pana acum.
 • +1 (3 voturi)    
  ardealul, ardealul.o problema extrem de serioasa (Joi, 16 iunie 2011, 11:20)

  badea cartan [anonim]

  daca ati lasat(chiar stimulat) acest subiect, pana a ajuns sa fie comentat pe larg la tv cu comentatori neavizati, priceputi la toate de la : monden, la politica interna cu party-priuri, etc, ,e cazul ca: organele, institutiile,oamenii de partid si de stat,sa, care au indatoriri in domeniul securitatii nationale trebuie, sa rezolve problema, sa aduca linistea marii mase de cetateni ai tarii.
  va reamintesc, ca in anii premergatori lui "89, tot cu acest subiect, e drept mai putin dezvoltat ca acum, era fitilit nicolae ceausescu. el lua pozitii publice la tv si in presa, dar pana la urma i-au copt-o lui si in continuare, observ, noua.
  acum s-ar putea sa-l intelegem pe inaintasii de la sfarsitul ww2 care:
  - prin lupta de front, ajutati de o armata castigatoare, au recucerit ardealul de nord de la cei care prin diktatul din 1940 l-au rupt din trupul tarii,
  -au inscris in conventia de armistitiu ca acea mare putere va garanta, redobandirea ardealului de nord
  -dr p groza, ardelean de orogine, a luptat politic si a infaptuit acest deziderat, care dureaza pana azi.
  *ma intreb, ce mare putere de azi ne va mai garanta, acum integritatea? pana in prezent, niciuna nu s-a aratat.din contra, nu umai ca nu-i intereseaza, dau apa la moara la acest derapaj teritorial(d pd v al nostru) prin diferite metode.
  **trebuie fermitate, altfel acest subiect, pt o tara slabita din toate punctele de vedere: demografic, economic, social, politic,militar,extern,intern, etc, poate avea pt noi un efect de "bulgare de zapada" sau "dominou"
  • +1 (1 vot)    
   da, g.g.dej ? (Vineri, 17 iunie 2011, 8:53)

   panfil flecaru [anonim] i-a raspuns lui badea cartan

   si el a militat neabatut, din inchisoarea dela doftana, prin gratii de fier, privea spre cer, si se ruga pentru rrromania. pentru rpr-republica populara romana, in regiuni din care s'au remarcat doua: mures autonoma maghiara si regiunea stalin.
   deci mai draga, daca tot e sa'l pomenim pe doctoru' groza, dece nu si pe altii mai importanti: dej, bodnaras, pauker, care din urss, trata retrocedarea (am zis bine?!) ardealului de nord.

   armata regala a romaniei a mers numai la defilare.

   cand a aparut guvernul groza, era deja un fapt implinit.
   marele merit al lui groza, dej, pauker, a fost ca n'au cerut inapoi basarabia.

   asa'i ! dezideratul regiunii mures autonoma maghiara, al lui p. groza si ghita dej, dureaza inca. si nu e o stafie care bantuie, numai....

   sa traiesti bade gartzan, mai draga !
   vom trai si vom lupta, patria vom apara !
   ceausescu, pace !
 • -1 (3 voturi)    
  voi chiar nu pricepeti ce se intampla? (Joi, 16 iunie 2011, 12:31)

  me [anonim]

  ... chiar atat de bezmetici, ignoranti , iresponsabili si impartiti pe caprarii politicianiste sunteti incat chiar nu intelegeti ce se intampla cu tara voastra?...bai tembelilor, treziti-va pana nu este prea tarziu !...bai cretinilor, la politicienii romani fac referire, ati vandut cca 60% din teritoriul national, fond funciar- silvic, pe spagi si comisioane, ati distrus industria, agricultura, serviciile, bancile, leg.finantelor publice, ati instarinat resursele minerale si energetice etc, acum indrazniti si hotarati de capul vostru sa distrugeti si integritatea teritoriala a statului roman, bai otrepelor politice, voi chiar doriti sa va stea capul acolo unde va stau picioarele? aceasta este reorganizare teritorial-administrativa a tarii?pe ce criterii, pe ce funamentari socio-economice, cine v-a incredintat un asemenea mandat, de reorganizare teritorial-administrativ, ati consultat opiniile specialistilor (istorici, socilo-etnologi, socio-psihiologi, economisti, politologi, etc., ati citit vreodata ceva despre psihologia multimilor in asemenea situsatii ) poporului roman, i-ati solicitat acordul pentru o asemenea reorganizare teritoriala, ce poate declansa efecte imprevizibile intr-un asmenea context intern si international (criza financiar-economica, dar mai ales politica la niv. de institurii internationale,vezi ONU si UE-CE-PE )?????? decrepitilor !
 • +2 (4 voturi)    
  Frustratii (Joi, 16 iunie 2011, 12:46)

  Dacul [anonim]

  Pai eu le propun acestor minoritati sa propuna direct anularea tratatului de la trianon, reactivarea pactului Ribbentrop-Molotov, pentru ca mi se pare ca se invart in jurul cozii.
  Anularea tratatului de la Trianon deoarece natiunea maghiara este declarata o NATIUNE INVINSA, ceea ce este peste puterea lor de intelegere, iar ei nu pot intelege de ce li se spun BOZGORI chiar si la ei in tinutul lor minune.
  Reactivarea pactului Ribbentrop-Molotov deoarece, daca urmarim ce teritorii au fost cedate atunci vom regasi aceste tinuturi "regasite" de ei peste noapte.
  Eu cred ca este momentul sa le aratam ca sunt de fapt o minoritate prea tolerata vis-a-vis de drepturile pe care le au minoritatile in celelalte tari membre ale UE si ce drepturi le sunt garantate de catre Ungaria minoritatilor de pe teritoriul ei.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 iunie 2011, 13:39)

  [anonim]

 • -2 (2 voturi)    
  Proverbul cu un prost care arunca o piatra (Joi, 16 iunie 2011, 14:11)

  Ralf [anonim]

  Oare Basescu macar realizeaza ce probleme a starnit cu ideea lui ? Nu cred...
 • +3 (3 voturi)    
  DILEMA (Joi, 16 iunie 2011, 15:09)

  xlad [anonim]

  Daca tinuturile astea devin autonome, ce garantie au romanii de acolo ca li se vor respecta drepturile lor europene (fiind autonome, romanii devin minoritari)!

  Li se vor infiinta Universitati in Limba Romana in tinutul secuiesc? Vor fi obligati toti ungurii sa vorbeasca limba romana (asa cum sunt acum multi romani obligati la primarii si alte autoritati locale sa o faca in HarCov)? ii vor pupa in fund conducatorii "secui" pe romani pentru ca au devenit minoritari? Vor putea romanii sa spanzure papusi cu maghiari fara sa pateasca nimic, pentru ca vor fi minoritari? Vor putea infiinta organizatii para-militare, cu ajutorul maghiarilor de la conducere, pentru a isi bate joc de cei de acolo?

  Ma intreb si eu ca tot omul...
 • +2 (2 voturi)    
  SOLUTIE DEMOCRATA (Joi, 16 iunie 2011, 15:44)

  xlad [anonim]

  Daca UDMR tot ne povesteste despre "solutii democratice" (europene sau de aiurea) sa vedem ce fac statele civilizate cand e vorba de secesiune:

  MAREA BRITANIE - niste insule di partea cealalta a lumii, si raspunsul britanicilor http://en.wikipedia.org/wiki/Falklands_War

  SUA: - cand au vrut Confederatii sa se desprinda de ei, se stie ce au facut - Razboi Civil;
  - ceva mai recent, in Florida http://www2.godanriver.com/news/2008/may/09/south_florida_towns_to_vote_on_secession-ar-282957/ au fost iar invinsi
  - alt protest al amerindienilor, pe insula parasita a fostului penitenciar Alcatraz http://en.wikipedia.org/wiki/Occupation_of_Alcatraz Guvernul American i-a lasat fara curent, mancare, etc.

  CANADA: - Quebec - secesiune NU http://www.seattlepi.com/news/article/A-non-to-secession-An-election-shakes-Quebec-1399994.php

  Si exemplele pot continua. Ei bine domni Cetateni Romani, de etnie maghiara, si suporterii lor, asta e DEMOCRATIE, nu kkt-ul pe care il tot repetati voi! Si asa ar trebui sa reactioneze orice cetatean roman, nu cum o face PDL (si mai inainte PSD, PNTCD, FSN, PNL, etc)
 • +2 (2 voturi)    
  200.000 de tigani din bucuresti cer independenta (Joi, 16 iunie 2011, 17:09)

  Maron [anonim]

  Sunt liderul a 2- 300.000 de tigani din Bucuresti care ne dorim independenta. Vream sa avem si noi tinutul nostru.
 • +1 (1 vot)    
  4 turci din constanta vor independenta teritoriala (Joi, 16 iunie 2011, 17:11)

  Gabor [anonim]

  Buna ziua sunt reprezentatul a 4 etnici turci din Constanta si ne dorim independenta teritoiala.
 • +2 (2 voturi)    
  in englezeste e mai simplu? (Joi, 16 iunie 2011, 17:39)

  gicu sculeru [anonim]

  In Romania we speak mainly Romanian, not English, Hungarian, Spanish, Arabic, Chinese, Russian, or any other language.
  Therefore, if you wish to become part
  of our society, learn the language!
  This is our country, our land, and our lifestyle, and we will allow you every opportunity to enjoy all this.

  But once you are done complaining, whining,
  and griping about our flag, our pledge,
  our christian beliefs, or our way of life,
  please consider yourselfs highly encouraged to take advantage of one other great Romanian right 'the right to leave'.
 • +1 (1 vot)    
  e vai de capu' nostru (Vineri, 17 iunie 2011, 6:05)

  eu [anonim]

  Nu pot sa cred cate comentarii a generat "stirea" asta.
  Se pare ca manipularea functioneaza de fiecare data, prostimea crede tot.
  Daca maine apar doi cu capu vopsit in verde la tv si zic ca-s extraterestii iredentisti de origine maghiara si vor sa fure ardealu cu planeta cu tot, eu zik ca lumea o sa creada si o sa "dezbata" pe larg "subiectu"....mai ales pe internet...
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari autorului (Vineri, 17 iunie 2011, 8:56)

  panfil flecaru [anonim]

  care, dupa nume maghiar, a scris un articol echidistant, bine documentat, nepartinitor.
  a dat posibilitatea dezbaterii si a ingaduit orice opinie.
  un adevarat jurnalist, unul din cei mai buni ai hotnews.
  felicitari.
 • +1 (1 vot)    
  Hai sa-i vedem (Vineri, 17 iunie 2011, 9:11)

  Ioan [anonim]

  M-am saturat de acesti maghiari care se zic romani cu statut de minoritate. La targu mures in 1990 si-au facut de cap pentru ca noi romanii suntem mai cu cap. Dar sa se fereasca sa nu cumva sa ni-l pierdem si sa trecem cu tavalugul peste ei. M-am cam saturat sa-i vad plini de importanta. Si-au luat lumea-n cap. S-ar putea sa si-o ia la cap. Nu cred ca mai e mult pana tot romanul o sa sara la gatul ciocoilor si mai cu seama a celor de origine maghiara !...
 • 0 (0 voturi)    
  DIVERSIUNE!!! (Vineri, 17 iunie 2011, 11:21)

  Aristo [utilizator]

  Toata problema asta nu este decat o diversiune creata pentru a genera un conflict inteetnic in Romania ca s-o aduca la starea de faliment. Este o gaselnita perfida menita sa nasca patimi oarbe asa incat sa ne autodistrugem.
  Dupa ce au reusit sa ne faca sa ne autodistrugem economia prin jaf si minciuna, vor acum sa ne dam singuri lovitura de gratie ca sa fim incapabili de a ne mai reface vreodata. E un moment prielnic deoarece generatiile slab pregatite de scoala romaneasca post-revolutionara, cu o poleiala de cunostinte istorice si de orice alte domenii, usor manipulabile, sunt la varsta matura, numai bune de autodistrugere orbeasca.
  Poporul roman se lasa usor amagit de 22 de ani incoace si nu vrea sa deschida ochii, bazandu-se ca va primi "mintea romanului cea de pe urma"...
  Sa deie Dumnezeu sa o primim si sa ne scape de ratarea inspre care ne indreptam prin tradarea celor ce au primit increderea noastra.
  • 0 (0 voturi)    
   trist, dar adevarat (Vineri, 17 iunie 2011, 15:54)

   M.S. [anonim] i-a raspuns lui Aristo

   e dureros, dar e adevarat...
   s-a ales prafu de tot ce-i tara asta. in 20 de ani de "democratie" au reusit unii sa faca ce n-au reusit comunistii in 50...sa distruga absolut tot, de la valori spirituale pana la cele materiale...
   asta se intampla daca oamenii nu stiu sa-si apere interesele comune, se zbate fiecare doar pt interesu propriu si atat...
   oamenii nu stiu sa traiasca si sa lucreze pt comunitate ci doar pt propriul ego.
   La japonezi au fost 50 de voluntari parca, care au ales de bunavoie sa moara incet dar sigur de la radiatiile de la Fukushima cand au acceptat sa intre sa raceasca reactoarele. Practic s-au sinucis pt tara lor.
   Aici oamenii nu fac efortul nici macar sa mearga la vot odata la 4 sau 5 ani...
   asadar: asta-i tara pe care o meritam :(
 • +1 (1 vot)    
  mi-amintesc.... (Vineri, 17 iunie 2011, 14:25)

  lili [anonim]

  ca anul trecut parca Dl Vlad Mixich scria un articol in Hot News despre opiniile locuitorilor de nationalitate maghiara din Sfantu Gheorghe, jud Covasna si concuzia Dumnealui era ca oamenii aveau alte griji, grija zilei de maine si ca autonomia era numai in capul liderilor maghiari. Locuiesc in Sfantu Gheorghe si am comentat si atunci ca nu este asa si ca dincolo de ce au spus atunci cand au discutat cu Dl Mixich, atunci cand vor vota acei oameni cu care a discutat vor vota mereu ceea ce spune UDMR si bisericile maghiare din Transilvania. Ca NU este deloc asa cum spuneau in acel interviu o arata si faptul ca mai zilele trecute la firma unei cunostinte, patronul unei mici firme de prelucrarui mecanice din Sf Gheorghe, cu 9 angajati, dintre care 5 de nationalitate maghiara, cei 5 erau foarte agitati de cand cu discutiile despre regionalizare, si imbufnati in loc sa munceasca trancaneau aiurea pe tema. Cum firma este condusa efectiv de fiul de vreo 30 si ceva de ani al patronului, auzind acesta discutiile si pentru a evita orice probleme i-a cerut tataului lui, patronul in fapt sa discute cu ei si sa-i convinga sa lase problemele alea ptr acasa, la firma trebuie sa munceasca. Atmosfera s-a schimbat, este evident, au trecut la munca dar problema in sine face ca situatia sa aiba un anumit grad de tensiune. Asa ca nu va fi deloc simplu, relatiile interetnice se strica foarte usor, oricum in Secuime relatia romani-maghiari este formala mai mult, niciodata cele 2 comunitati nu au avut o relatie de colaborare dupa '89 si mai ales dupa separarea scolilor imediat dupa revolutie. Cine traieste aici intelege altfel lucrurile, la TV sau in articole suna frumos sa vorbim despre democratie, toleranta, Europa anului 2011 ....Realitatea este aici, pe pamant, intre oameni si se vede din reactiile liderilor maghiari si nu numai, majoritatea maghiarilor imbratiseaza ceea ce spun liderii lor dincolo de realitatile economice dezastruoase ale zonei....
 • +1 (1 vot)    
  Nu e totuna! (Vineri, 17 iunie 2011, 15:43)

  Mirciuc [utilizator]

  Nu tot una!
  Nu toti vorbitorii unei aceleiaş limbi sunt de aceeaşi etine!
  Exemple sunt cu gramada în lumea noastră!
  Cei ce doresc cu ardoare ca toţi vorbitorii în unrgureşte să se autodenumească MAGHIARI nu sunt nimeni alţii decât urmaşii celor care i-au desemnat de secui ca fiind una dintre natiunile locuitoare a Ardealului şi care nu au acordat dreptul de a fi naţiune celor vorbitori în româneşte (sau cum s’o fi nimit pe atunci limba majoritarilor de pe melegurile Principatului Transilvan din Tisa, Dunăre şi pân’pe culmile Carpaţilor, aşa cum ’o fo’ el dintru’începuturi nu cum o rămas prin ultimele vremi)
 • 0 (0 voturi)    
  referendumul (Vineri, 17 iunie 2011, 23:10)

  soare [anonim]

  in judetul Mures ar arata ca cetatenii acestui judet nu ar vrea sa se uneasca cu harcov . Atunci de ce insistenta UDMRului? Ca sa arate ce multi maghiari sunt ei. De fapt acum isi arata adevarata fata prin declaratiile asa zisilor lideri . Federalizare , unirea cu patria mama (ungaria) si desfintarea romanilor din aceste teritorii(vedeti harta cu pretentiile lor ).
 • 0 (0 voturi)    
  Se joaca cu focul (Sâmbătă, 18 iunie 2011, 12:43)

  NIKKDELL [anonim]

  Szasz Jeno spune ca “este mai bine sa previ incendiul decat sa il stingi”.
  Corect -se intocmeste un plan de "organizare a apararii impotriva incendiilor" SI UN PLAN DE EVACUARE" ......din tara.
  -Rusine politicienilor nostri;
 • 0 (0 voturi)    
  Secui (Marţi, 21 iunie 2011, 12:37)

  Didi [anonim]

  Partea proasta este ca nu ungurii au aruncat acum prima piatra.Mai important mi se pare alt aspect: - cati secui adevarati de mai afla in Asanumnitul Tinut Secuiesc?Sunt un milion,sunt 1000 sau nu mai sunt deloc si UDMR ii baga la inaintare asa,de culoare locala?In timpul principatului,in Aredeal secuii erau cei mai mari adversari ai ungurilor.Acum se iubesc.Sau nu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by