"Aceasta idee nastrusnica de a reorganiza administrativ-teritorial Romania poate ravasi tara", a declarat, joi, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. "Eu nu atac ideea in sine, ci faptul ca se grabeste acest proces extrem de complicat". Din punct de vedere al PSD-ului, "nu este o teama ca daca se desfiinteaza consiliile judetene se vor pierde alegerile locale". Cat priveste posibilele probleme in a atrage fonduri europene in urmatorul exercitiu financiar al Uniunii Europene, Liviu Dragnea a declarat ca problemele sunt la ministere unde gradul de absorbtie este foarte redus, dar ca acolo nu se vorbeste despre vreo schimbare.

Liviu DragneaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Aceasta idee nastrusnica, daca va fi pusa in practica... exista riscul sa ravaseasca Romania. Vor fi greutati si costuri foarte mari pentru fiecare cetatean. Eu nu atac ideea in sine, ci faptul ca se grabeste acest proces extrem de complicat. De fapt este cel mai complicat posibil proces administrativ", a declarat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

"Vorbim de modificarea tuturor actelor de identitate la peste 22 de milioane de persoane. Vorbim de modificarea actelor de proprietate. Ganditi-va la toate societatile comerciale care vor trebui sa-si schimbe actele de identificare", a mai precizat Dragnea.

Secretarul general al PSD a atentionat ca reorganizarea administrativ-teritoriala va presupune nivele birocratice in plus si ca numarul de personal se va mari.

"S-a vorbit despre faptul ca acest proces va duce la o descentralizare, dar nu e asa. In momentul in care o structura se departeaza de cetatean, asta inseamna centralizare", a mai spus Dragnea amintind si de faptul ca "exista institutii in Romania care au contracte in derulare cu fonduri europene. Ce se va intampla cu aceste contracte?"

In ceea ce priveste punerea sub semnul intrebarii a posibilitatii de atragere a fondurilor europene in urmatorul exercitiu financiar al Uniunii Europene, Liviu Dragnea a declarat ca problemele sunt la ministere unde gradul de absorbtie este foarte redus.

"Nu va suparati, dar principalele probleme sunt la ministere. Acolo gradul de absorbtie este de 2-3%. Programul Operational Regional in care sunt implicate regiunile de dezvoltare si autoritatile locale au grad de realizare a contractelor de 65%, urmand sa ajunga la 100% la finalul anului. Problemele sunt la ministere si nu se vorbeste de schimbarea ministerelor", a spus PSD-istul.

"Poate domnul presedinte Basescu nu este corect informat de alte posibilitati care pot fi puse in practica", a mai afirmat Dragnea.

Social-democratul a specificat ca, din punct de vedere al PSD-ului, "nu este o teama ca daca se desfiinteaza consiliile judetene se vor pierde alegerile locale".

In ceea ce priveste desemnarea viitoarelor capitale de judete, Dragnea a subliniat ca in opinia sa reorganizarea administrativ-teritoriala este un demers pur politic si electoral al PDL. "Atunci, inseamna ca si capitalele de judete vor fi stabilite tot politic. Aceasta procedura poate sa faca mai mult rau Romaniei, decat bine", a incheiat Liviu Dragnea.​