Propunerea legislativa care prevede interzicerea completa a fumatului in spatii publice inchise, institutii, restaurante si baruri, initiata de deputatul PSD Manuela Mitrea, a fost adoptata, miercuri, de Senat, relateaza Agerpres.

Conform proiectului legislativ, fumatul este interzis complet in spatiile inchise, iar pe terase va putea fi in continuare permis atat timp cat spatiul este delimitat de un perete. Senatorii au adoptat insa varianta amendata de Comisia pentru sanatate, la propunerea senatorului PDL Tudor Udristoiu, in care fumatul este permis in localuri destinate exclusiv fumatorilor de peste 18 ani.

Manuela Mitrea a subliniat ca interzicerea totala a fumatului in locurile publice a produs deja efecte pozitive acolo unde a fost adoptata o astfel de lege, ca previne aparitia si agravarea multor boli, a imbolnavirii copiilor si tinerilor, amelioreaza starea de sanatate a angajatilor, fara a produce efecte economice negative.

Totodata, ea a spus ca fumatul pasiv provoaca decese premature si pierderi economice, este o incalcare a principiilor constitutionale privind sanatatea si un loc de munca sanatos.

De cealalta parte, senatorul PDL Iulian Urban a spus ca initiativa legislativa este buna, insa a tras un semnal de alarma: 'Sunt multe lucruri din viata noastra pe care le consumam: bauturile alcoolice, mancarurile fast-food, si s-a demonstrat, tot datorita unor medici extraordinari, ca ne afecteaza viata, ca apar diferite noi forme de cancer. Asta nu inseamna ca trebuie sa intram intr-o cursa a interzicerii acestor alimente, substante, echipamente, pentru ca s-ar putea sa ne trezim intr-o zi ca ar trebui sa ne interzicem dreptul la viata (...)'.

Propunerea legislativa a fost adoptata cu 58 de voturi pentru, 29 impotriva si 5 abtineri, urmand ca deputatii sa se pronunte in legatura cu ea, in calitate decizionala.