Presedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat, vineri, pentru Agerpres, ca respecta decizia de numire a lui Sebastian Lazaroiu in functia de ministru al Muncii si ca a discutat atat cu premierul, cat si cu fostul consilier prezidential cu privire la afirmatiile acestuia referitoare la Uniunea Democrata Maghiara din Romania, mentionand ca, din acest punct de vedere, lucrurile au fost clarificate.

"Respectam decizia PDL si nu comentam aceasta numire, fiindca nici noi nu am accepta daca noi am face o nominalizare. Asta este intelegerea noastra de la bun inceput: fiecare isi face nominalizarea pentru functia de ministru, conform propriilor reglementari interne. Daca ei au ajuns la aceasta concluzie, ca il numesc pe domnul Lazaroiu in aceasta functie, ii urez succes domnului Lazaroiu. Va vedea si dumnealui cum este in Executiv, sa nu dai sfaturi si sa iei decizii", a explicat liderul UDMR.

El a adaugat ca problemele legate de comentariile despre UDMR facute de Lazaroiu cand era consilier prezidential le-a discutat atat cu premierul, cat si cu noul ministru al Muncii.

"Noi aceste chestiuni le-am clarificat in cursul zilei de astazi, atat cu premierul Boc, cat si cu Sebastian Lazaroiu. Acea declaratie neinspirata, nefericita, care, intr-un fel a fost si sanctionata, dupa cum stiti. Noi am clarificat aceste chestiuni si cand un om greseste prima data trebuie sa fii intelegator. Poti sa accepti o discutie si, in urma discutiei, sa mergi mai departe. Deci am clarificat aceste chestiuni si mergem inainte", a completat Kelemen.

In luna aprilie, Sebastian Lazaroiu afirmase, intr-un interviu acordat Agerpres, ca UDMR ar fi o formatiune "tolerata" care, cu timpul, pe termen lung, ar putea fi absorbita de un partid romanesc.

"Este adevarat ca si UDMR este o formatiune tolerata in forma care este. In mod normal, ea poate fi contestata si cred ca au fost incercari de a contesta UDMR la tribunal, ca nu este un partid politic. Dar sigur ca nimeni nu a facut-o, pentru ca UDMR este un partener comod de guvernare, nu are nimeni interesul sa-l distruga. Si apare si povestea cu relatiile interetnice si atunci nimeni nu a incercat, dar, in mod normal, UDMR poate fi usor contestat in instanta. (...) UDMR a aparut ca o nevoie a unei comunitati etnice. Acest lucru i-a dat stabilitatea pe care o are in politica, desi nu este un partid", a spus Sebastian Lazaroiu, intr-o discutie referitoare la evolutia partidelor romanesti, in cei 15 ani de la promulgarea Legii partidelor politice.