Iata mai jos cateva elemente definitorii ale acestei numiri surprinzatoare:
Varianta Lazaroiu a aparut vineri
Nominalizarea sa pentru acest post a aparut pe ultima suta de metri, in conditiile in care miercuri seara nu figura pe lista scurta a premierului Emil Boc.
Surse din PDL au declarat pentru HotNews.ro ca propunerea ca Lazaroiu sa fie numit ministru a intervenit vineri si nu era luata in calcul de Emil Boc joi seara.
Pana joi seara, premierul Emil Boc avea o lista scurta, pe care se aflau numele deputatului PDL Claudia Boghicevici, fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu si Marian Preda, presedintele comisiei prezidentiale pentru riscuri sociale si decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Universitatea Bucuresti, cotat cu sanse mari.
Vineri, termenul limita al interimatului
Nominalizarea sa este facuta in ultima zi, in conditiile in care vineri expira termenul de 45 de zile in care Emil Boc putea asigura interimatul la Ministerul Muncii.
Premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu au avut cel putin doua runde de consultari, una dintre ele vineri dimineata.
Presedintele are voie sa respinga, o singura data si motivat, nominalizarea facuta de prim ministru pentru conducerea unui minister, potrivit unei decizii adoptate in 2008 de Curtea Constitutionala, in cazul Norica Nicolai, numita de premierul Tariceanu in fruntea ministerului Justitiei.
Lazaroiu, coleg cu UDMR
Sebastian Lazaroiu a recunoscut ca a plecat de la Palatul Cotroceni si din cauza declaratiilor pe care le-a facut despre UDMR - o formatiune "tolerata", in urma carora Marko Bela a declarat ca este deranjat de afirmatiile consilierului prezidential de atunci. "Plecarea mea de la Cotroceni a fost una amiabila. Eu nu pot sa fiu ipocrit si sa spun ca nu a existat nicio legatura cu acele declaratii referitoare la UDMR. Dar nu a fost o legatura directa", explica Lazaroiu, pentru HotNews.ro.
El se va alatura acum echipei guvernamentale formate din PDL, UNPR si UDMR.
"Boc trebuie sa plece"
Premierul Emil Boc accepta in echipa sa o persoana care a declarat aproape saptamanal, in ultima perioada, ca primul ministru trebuie sa demisioneze si sa lase conducerea guvernului in mana unui tehnocrat.
Iata cateva dintre argumentele lui Lazaroiu pentru care actualul sau sef ar trebui sa-si dea demisia:
- Cea mai buna si mai realista solutie pentru Romania in acest moment ar fi ca Emil Boc sa-si dea demisia si in locul lui sa avem un premier tehnocrat si ministri politici
- Un tehnocrat care sa aiba competente economice poate fi o solutie optima pentru o perioada de genul asta
- Ratiunea ar trebui sa-l indemne sa lase locul unui tehnocrat. E o decizie pe care trebuie sa o ia impreuna cu partidul. Eu cred ca ar fi si in beneficiul partidului
- Emil Boc este unul din foarte putinii politicieni onesti ai momentului. Un punct slab este ca e prea sentimental si asta il face prea conservator. Prea dispus sa impace pe toata lumea.
Ce mai tot reincalzim supa cu respingerea de catre presedinte (care intre timp a si semnat), cu declaratiile despre UDMR (care sint trecute elegant de toti cei implicati) sau de treaba cu tehnocratii, una e buna si clara: e ministru deja.
Sa-i uram spor la treaba.
boc a inceput remanierea. si a inceput cu dreptul !
probabil ca la finante va fi miscarea urmatoare.
finante si interne.
hai, emile ! se poate ! pusca si cureaua lata !
Hotnews dezamageste
D-nul Sebastan Lazaroiu este un personaj credibil, informat si determinat. O noua generatie de politicieni valorosi isi face aparitia. Felicitari!
Dar si statutul de outsider e discutabil. Nu e politician de partid, dar prin natura ultimului job probabil cunoaste unele aspecte ale vietii politice mai bine decat multi lideri de partid.
Si cum a fost selectat - cooptare sau ascensiune graduala? Intr-un fel, amandoua; dar parca mai degraba cooptare, pentru ca ascensiunea nu s-a facut in interiorul unui partid.
Interesant de urmarit cum se va descurca in raporturile cu partidul si cu functia de ministru.
n'ai auzit de activul fara de partid...