Partidul National Liberal considera ca adoptarea de catre Camera Deputatilor a propunerii legislative prin care primarii urmeaza sa fie alesi intr-un singur tur de scrutin va afecta profund reprezentativitatea si legitimitatea celor "mai importanti exponenti ai comunitatilor locale".

Intr-un comunicat de presa remis Agerpres de PNL se sustine ca "in acest mod se anuleaza insusi principiul care sta la baza functionarii democratiei si anume cel al majoritatii".

"Suntem profund ingrijorati de deficitul democratic creat prin faptul ca, in temeiul noii legislatii, s-ar putea sa avem primari alesi cu numai 15% sau 20% din voturi, in timp ce o proportie semnificativa a comunitatii risca sa ramana fara reprezentare", se mai arata in comunicatul de presa al liberalilor.

Potrivit acestuia, PDL "este confruntat cu perspectiva tot mai apropiata a pierderii puterii", de aceea 'incearca sa foloseasca artificii administrative si modificari legislative in speranta ca isi va putea stopa declinul electoral si ca isi va mai salva din procentele pierdute".

"Acesta este, de fapt, sensul demersului de modificare a manierei de alegere a primarilor. Din acelasi registru face parte si introducerea votului prin corespondenta, prin care domnul Teodor Baconschi incearca sa aduca PDL un milion de voturi", se mai arata in comunicat.

Legea privind alegerea primarilor intr-un tur de scrutin a fost adoptata, marti, de Camera Deputatilor, care este forul decizional, cu 174 de voturi "pentru", 110 voturi "impotriva" si 3 abtineri. Potrivit legii adoptate, primarii vor fi alesi intr-un tur de scrutin, cu exceptia situatiilor de balotaj.