Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti, cu 292 voturi pentru, sase impotriva si cinci abtineri, proiectul de lege pentru completarea legii 334/2006 pentru finantarea activitatii partidelor politice, care permite partidelor politice sa subinchirieze spatiile pe care le detin pentru birouri parlamentare. Practic, parlamentarii pot sa subinchirieze de la propriile partide sediile obtinute de la stat pentru cabinetele parlamentare. Initiativa legislativa este cu atat mai interesanta cu cat parlamentarii primesc bani de la stat pentru a plati chiria cabinetelor. Cu alte cuvinte, statul inchiriza sedii partidelor politice iar parlamentarii vor plati chiria pentru acestea tot din bani publici. Initiativa legislativa a fost adoptata deja de Senat, iar Camera Deputatilor este decizionala.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputatilor, partidele politice pot subinchiria spatiile pe care le detin pentru organizarea cabinetelor parlamentare, fara ca valoarea chiriei lunare prevazuta in contractul de subinchiriere sa depaseasca valoarea chiriei lunare prevazuta in contractul de inchiriere incheiat cu autoritatile locale.

Proiectul de lege mai prevede ca toate cheltuielile de intretinere aferente spatiului subinchiriat revin biroului parlamentar.

documente

Motivatia initiatorilor

(24 Nov 2010) PDF, 116KB

Propunerea legislativa a apartinut unui grup de deputati PNL, PSD si PDL (Victor Paul Dobre-PNL, Gratiela Gavrilescu-PNL, Mircea Dusa-PSD, Mircea Toader-PDL).

"Avand in vedere contextul financiar national, prezenta propunere legislativa urmareste reducerea costurilor generate de organizarea birourilor parlamentare prin acordarea posibilitatii partidelor politice de a subinchiria in vederea organizarii birourilor parlamentare, spatiile primite de la autoritatile locale, fara ca pretul contractului de subinchiriere sa depaseasca contractul de inchiriere incheiat cu autoritatile locale", se arata in expunerea de motive a initiatorilor.

documente

Forma finala finantare partide

(24 Nov 2010) PDF, 171KB

Proiectul de lege mai prevede ca aceste spatii vor putea fi subinchiriate numai cu acordul proprietarului si numai in cazul in care contractul de inchiriere nu prevede o interdictie expresa referitoare la subinchiriere.

Parlamentarii primesc de la stat o suma forfetara echivalenta cu o indemnizatie si jumatate (intre 6.000 - 8.000 lei) pentru cheltuielile cu birourile parlamentare. In cazul in care proiectul de lege ar fi adoptat parlamentarii vor folosi bani publici pentru a plati chiria pentru sediile propriilor partide din teritoriu.