Deputatii au adoptat, luni, pe articole proiectul de lege privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, care urmeaza sa primeasca marti votul final, anunta Agerpres.

Proiectul de lege a fost criticat in timpul dezbaterilor de deputatii Opozitiei, care au acuzat Puterea ca vrea sa obtina posturile de primari prin mita. In plus, PSD si PNL au aratat ca nu vor vota initiativa legislativa.

"Acest proiect de lege este o eroare, reprezinta inca o indepartare de la valorile democratice si o delegitimare a celor alesi pentru functiile de primar", a spus deputatul liberal Victor Paul Dobre, care a adaugat ca primarul reprezinta cea mai importanta autoritate pentru cetateni.

Si deputatul PSD Aura Vasile a aratat ca social-democratii nu sustin acest act normativ.

"PDL vrea prin mita electorala aceste pozitii de primari. (...) PDL si UDMR se bat cu poporul roman", a afirmat Aura Vasile.

In schimb, deputatii Puterii si-au aratat sustinerea pentru acest proiect de lege.

"PDL sustine proiectul de lege. Mi se pare inechitabil ca primarii sa fie alesi in doua tururi", a sustinut liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.

El a afirmat ca sunt necesare alegeri in oglinda si pentru primari si pentru presedintii de consilii judetene.

In replica la acuzatiile PSD, deputatul UDMR Seres Denes a aratat ca Uniunea nu a cerut un parg de 3%, motiv pentru care acuzele nu i se potrivesc.

Totodata, el a precizat ca UDMR sustine alegerea primarilor dintr-un singur tur.

La finalul dezbaterilor, plenul Camerei a adoptat pe articole propunerea legislativa pentru modificarea articolului 97 din Legea 267/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, care prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin.

Proiectul de lege va fi supus votului final marti in sedinta Camerei Deputatilor, care este for decizional in acest caz.