​Uniunea Social-Liberala isi prezinta, vineri, programul economic ce s-ar putea transforma in programul de guvernare al aliantei politice, daca aceasta ar ajunge la putere. "Exista perceptia aproape generalizata ca mai rau decat acum nu se poate. Vrem sa dovedim ca se poate mult mai bine. Ceea ce ne propunem e sa avem un dialog real pentru a gasi solutii, adica ceva ce nu a mai existat in cadrul societatii romanesti in ultimii ani. Prin dialog, propunerile noastre pot fi imbunatatite, pentru a se transforma intr-un adevarat program de guvernare", a declarat liderul social-democrat Victor Ponta, in deschiderea dezbaterii care are loc la Camera de Comert.

  • Citeste in documentul atasat Viziunea economica a USL.

Declaratiile lui Victor Ponta:

Exista perceptia aproape generalizata ca mai rau decat acum nu se poate. Vrem sa dovedim ca se poate mult mai bine.

Trebuie sa ai niste obiective si niste masuri concrete, ca forta politica. Ceea ce ne propunem e sa avem un dialog real pentru a gasi solutii, adica ceva ce nu a mai existat in cadrul societatii romanesti in ultimii ani. Prin dialog, propunerile noastre pot fi imbunatatite, pentru a se transforma intr-un adevarat program de guvernare.

Nu cred ca toate ideile bune sunt de o singura parte, nu cred ca ele s-au adunat toate la USL. Dar e un punct de plecare si prin dialog le putem imbunatati.

Ne adresam oamenilor de afaceri, partii dinamice din societatea romaneasca, tinerilor bine pregatiti, partenerilor politici.

Am propus solutii economice care au fost criticate, iar apoi au fost preluate de Guvern.

Cei care ne-au criticat ca nu avem program economic vor spune acum ca avem un program economic prost.

Daca Boc spune ca se maresc salariile e un lucru bun, daca spunem noi, suntem demagogi.

Romania este singura tara care nu a avut o crestere reala dupa iesirea din recesiune.

Suntem tara din UE care obtine cele mai putine venituri publice raportat la PIB. Suntem tara din UE care colectam cel mai putin la buget.

Un subiect extrem de politizat de presedintele Traian Basescu: Romania cheltuie prea mult pe protectie sociala. Romania e o tara care aloca foarte putin protectiei sociale.

Guvernul Boc nu are o viziune de iesire din criza, e coruptie, sunt mari datorii acumulate (imprumutul de la FMI), risipa bugetara compensata cu masuri sociale grave.

Reformele institutionale in Romania sunt lente sau au fost amanate.

Indicele coruptiei este in continua crestere.

Pentru mediul de afaceri, teoria unei fiscalitati relaxate nu e adevarata, e principala lovitura data sectorului de business, care ar trebui sa fie motorul economiei. Mediul de afaceri e strivit sub impozite si taxe.

E foarte greu sa vorbim de dezvoltare in lipsa investitiilor straine.

Romania e tara din UE care a scapat de sub control inflatia, prin cresterea TVA-ului, Nu opozitia a cerut cresterea TVA-ului. Daca il ascultam pe presedinte, putem crede ca opozitia sau mogulii au cerut cresterea TVA, ceea ce nu e adevarat.

O alta mare problema a Romaniei: absorbtia redusa a fondurilor europene.

La colectarea redusa a taxelor suntem pe ultimul loc in Europa, in schimb suntem pe primul loc la evaziunea fiscala.

Suntem tara care aduce cei mai multi bani in cheltuieli de capital si ii foloseste cel mai prost: pentru fantan arteziene in zona rurala. Banii sunt risipiti fie din incompetenta, fie din coruptie.

Calculele optimiste arata ca intre 5 si 7 ani vom munci pentru a ajunge la nivelul economic si nivelul de trai din 2008.

Vizunea USL este crestere, dezvoltare, locuri de munca.Putem sa oprim ideea ca doar taierile reprezinta solutia.

Puterea de cumparare va scadea si anul acesta. Traim in fiecare an mai bine, dar de fapt avem venituri mai mici.

In viziunea noastra economica, nu statul va crea locuri de munca, dar va crea conditiile necesare pentru acest lucru.

Propunem reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori.

Ne-am impus ca obiectiv revenirea la un TVA de 19% pana in 2014 - 2015. O scadere medie cu 1 - 2% anual este sustenabila.

Mai intentionam aplicarea unei cote reduse de TVA la productia de cereale, paine, carne proaspata, lapte si legume-fructe proaspete(TVA 24%, din care 9% catre buget si 15% dedus producatorului).

Propunem păstrarea plafonului de 16% şi introducerea unui impozit diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale. Astfel, pentru venit salarial până la 800 de lei pe lună se aplică o cotă de 8%, pentru un venit între 800-1600 de lei pe lună se aplică o cotă de 12%, iar pentru venitul peste 1600 de lei - cota este de 16%.

Ne dorim infiintarea unui Comitet parlamentar de monitorizare pentru cresterea transparentei utilizarii banilor publici.

Avem un program de dezvoltare a retelei nationale de colectare, depozitare si prelucrarea produselor agricole.

Propunem pastrarea opţiunii plăţii 16% impozit pe profit sau 3% impozit pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi.

Propunem scutirea de impozitare, pe o perioada de 5 ani, a dividendelor care vor fi reinvestite in utilaje si echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorării capitalului social la societăţile unde sunt acţionari, sau participarea la capitalul social al altor societăţi comerciale şi care conduc la crearea de noi locuri de muncă.

Plata integrala a arieratelor către sectorul privat - tratament fiscal egal între stat şi contribuabil (mecanism compensare –penalitati)

Single Control Act/Aplicarea registrului unic de control. Eliminarea controalelor repetate nejustificat la acelaşi agent economic (prin coordonarea intre institutiile statului). Un singur control la 2 ani, cu tematica prestabilita si preanuntata, si cu durata maxima (30 zile pentru IMM si 90 de zile pentru marii contributori).

Statul nu creează direct locuri de muncă, ci asigură, prin mixul de politici economice aplicate, mediul necesar creşterii ocupării în economie", susţine USL, care isi propune infiintarea a "cel puţin 1 milion de noi locuri de muncă"

Instrumente de creare de noi locuri de muncă: reducerea costului muncii, stimularea sectorului privat, scăderea fiscalităţii, încurajarea capitalului naţional (cu accent pe zona industrială), atragerea investiţiilor străine, absorbţia fondurilor europene, creşterea competitivităţii